Ukraina ja F-16

Pitkin talvea on käyty keskustelua ukrainalaisten pyynnöstä saada F-16 koneita käyttöönsä. Tähän mennessä USA on evännyt koneiden luovutuksen. Ja ihan syystä. Syitä on monia. Alla ranskalaisin viivoin muutama.

– Uuden, erilaisen järjestelmän käyttöönotto on resursseja ja aikaa vievä projekti. Vaikka sodan aikana varmasti käyttöönotto olisi nopeampaa, luulen ettei F-16 koneista juurikaan olisi todellista hyötyä Ukrainan ilmapuolustuksella juuri nyt.
Uusi länsimainen konetyyppin saaminen on ukrainalaisille enemmänkin poliittinen projekti. Oli uusi konetyyppi sitten mikä vain, sitoisi se Ukrainaa entistä enemmän länteen.

– Vahingollista olisi luovuttaa erinlaisia vanhentunaita länsihävittäjiä ukrainalaisille. Kuten yllä, uusi ja erilainen käyttöjärjestelmä ja huollon tarpeet sitoisivat vähiä resursseja entistä enemmän, antamatta kuitenkaan juurikaan lisäarvoa ilmapuolustukselle.

– Jos Ukrainan ilmapuolustus perustuu edelleen neuvostoaikaiseen ilmataistelutapaan, voidaan kysyä, miten F-16 koneet tehostaa ilmapuolustusta? Epäilen ettei juurikaan. Lentokone on vain yksi osa ilmataistelujärjestelmää. Jossain määrin voidaan sanoa että hävittäjä, vaikka modernikin on lähinnä järjestelmien kuljetusväline. Jos ilmatilan kuva ei ole hallussa, ilmataistelun johtamistapa on passiivinen ja lentäjien taitotaso alhainen, on aivan sama millä kalustolla lennetään.

-Eli jos halutaan länsikalustolla parantaa Ukrainan ilmapuolustuksen tasoa, pitää ensin parantaa montaa muuta järjestelmää jotta koneista saadaan se hyöty ja potentiaali irti joka niissä on.

Ainoa järkevä ja nopeasti vaikutusta antava tukimuoto Ukrainan ilmapuolustuksen kehittämiseksi olis tukea nykyisen kaluston käyttöä. Lahjoittaa vastaavaa kalustoa Ukrainalle tappioiden paikkaamiseksi. Kehittää eri ilmapuolustuksen osa-alueita ja niiden yhteistoimintaa. Harjoittaa ukrainalaislentäjiä länsimaiseen ilmataistelutapaan ja ennen kaikkea hankkia uudemman sukupolven ilmasta ilmaan ohjuksia Mig ja Suhoi koneisiin.

Ilmapuolustus on tärkeä sodankäynnin osa-alue. Ukrainan onneksi Venäjä ei ole käyttänyt tai pystynyt käyttämään omaa ilmasodan potentiaaliaan. Ja jos Ukraina mielii menestyä taistelukentällä, tulee heidän pystyä kiistämään venäläisten ilmaherruus, eristämään taistelualue ilma-asein sekä tukea maavoimia ilmasuojallaan ja rynnäköinnilla. Sillä mitään sotaa ei ole voitettu ilman ilmaherruutta!

Jos nyt auttamisen ja antamisen halu on kova, lähinnä mieleen tulee kevyiden hävittäjien/rynnäkkökoneiden luovutus. Ukraina tarvitsee jatkossakin uusia sotilaslentäjiä, joiden koulutukseen tarvitaan kalustoa. Ja samaa kalustoa voidaan käyttää rynnäköintiin, tiedusteluun ja jossain määrin ilmasta ilmaan toimintaan. Näitä koneita löytyy niin Euroopasta kuin muualtakin kohtuu hinnalla.

En ole ilmasodan asiantuntija. Vain aiheesta kiinnostunut kansalainen.

Jari Uusitalo
Liberaalipuolue Espoo
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Riippumatosta elämää tarkasteleva setämies.
51 vuotias anestesiasairaanhoitaja, kahden lapsen isä Espoosta
Rauhanturva veteraani.
Harrastuksina metsästys, ammunta, kuntoilu eri muodoissaan ja "heppastelevan faija". Välillä itsekin satulassa.
Toimin Liberaslipuolueen Uudenmaan piirijärjestön hallituksessa.

Ehdolla kevään eduskuntavaaleissa Uudeltamaalta numerolla 313

Mottona, Leikattavaa löytyy myös leikkaussalin ulkopuolelta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu