Soteuudistus ei kelpaa kenellekään

On surullista seurata soteuudistuksen ympärillä vellovaa keskustelua. Avauksia sen suhteen, mihin suuntaan uudistusta pitäisi viedä, ei tule ollenkaan. Sen sijaan syyllisten etsintä on alkanut. Tietysti kaikista muista kuin itsestä, luottaen siihen, että kansan muisti on lyhyt ja valikoiva. Ja, että totuus ei kiinnosta.

Paula Werning syytti 4.2. KS kirjoituksessaan epäonnisesta soteuudistuksesta jopa Keskustan Juha Sipilän johtamaa hallitusta ( 2015 – 2019), sekä tietysti nykyistä kokoomusvetoista hallitusta. Unohtaen, että juuri hänen edustamansa puolue (SD) yhdessä keskustan kanssa koko homman alun perin suhmuroi.

Hätä on tietysti suuri, mutta on mielestäni älyllistä epärehellisyyttä vedota nyt hallituspuolueiden paikallisiin kollegoihin, koska oma työ (sd) jäi pahasti lähtötelineisiin. Hallintohimmeliä askarrellessa unohtui uudistukselta jopa rahoituksen suunnittelu.

Keskustalaiset kirjoittajat Wall, Varjola ja Kuokka syyttivät 25.1. hallitusta näköalattomuudesta. Voi tietysti olla näinkin, mutta kun se näköalattomuus tuli keskustalaisena perintönä edelliseltä hallitukselta, ei pitäisi ihan hirveästi elämöidä.

Olisin siis muita arvostellessa hieman varovaisempi.

Soteuudistuksessa on ollut kokkeina kaikki vuorollaan. Soppaa on hämmennetty vuodesta toiseen ja valmista ei ole tullut. Liian suolaiseksi sitä ei voi sanoa. Mauton, laimea, väritön, hajuton ja mitään sanomaton soppa, joka ei kelpaa kenellekään.

Uudistus meni siinä pieleen, että se ei ollut uudistus. Siitä tuli vanhan erikoissairaanhoidon päälle liimattu tekele, mihin ei uskallettu tehdä mitään uutta. Uudistukseksi en laske uutta hallintohimmeliä johtajineen, korkeintaan kulueräksi.

Nyt tätä pannukakkua pitäisi viedä eteenpäin. Tyhjään paperiin pitäisi saada eloa, eli sisällön kirjoittaminen pitäisi alkaa.

Ministeriöt tai työryhmät eivät päätöksiä näistä asioista tee. Nyt yleisönosastoilla käytävä keskustelu ei auta Kouvolaa yhtään, ympärivuorokautisen päivystyksen jäämineen Kouvolaan pysyvästi ei ole yhtään lähempänä kuin pari vuotta sitten.

Homma ei helpotu sillä, että vuorollaan syytetään muita huonosta uudistuksesta. Jokainen kansanedustaja voisi alkaa sisällöntuottajaksi tähän uudistukseen sen sijaan että muistelee menneitä. Parhaan sisällön tuottaja saa palkinnon.

Soteuudistuksen tavoitteena oli luoda tasa-arvoisempi palvelujen saatavuus ja vähentää ihmisten välisiä terveys- ja hyvinvointieroja. Mikäli tämä muistetaan siellä eduskunnassa, ei Kouvolan ympärivuorokautisella päivystyksellä ole mitään hätää. Se kelpaa edelleen Kouvolalle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu