Ei jäädä lähtötelineisiin, Kymenlaakso!

Korona ja sen aiheuttamat haasteet eivät lopu terveydenhuollon ja terveydenhoidon uhkiin. Talouden uhka näkyy jo varsin konkreettisesti. Se näkyy valtioiden, kuntien, yritysten ja yksityisten ihmisten keskuudessa tässä ja nyt ja ikävä kyllä vielä pitkään tulevaisuudessa.

Oman kotikaupunkini, Kouvolan, tilanne ei ole ollut taloudelliselta kantilta katsottuna eikä millään mittarilla hyvä. Ja nyt sitten tulee tämä, näkymätön uhka. Vaikka kyse onkin näkymättömästä uhasta, niin sen vaikutukset eivät sitä todellakaan ole. Kun olimme jo muutenkin kaupunkina menossa kohti VM:n väliintuloa, niin tämä nyt tapahtuva vauhdittaa sitä.

Koko Kymenlaakson maakunta on ollut pitkään syvässä ahdingossa. Muuttotappio on kovaa ja ei naapurillakaan, Kotkalla, ole ollut juhlimisen paikkaa. Se ei tietenkään auta meitä yhtään, jos naapurilla menee huonosti. Päinvastoin. Uskon, että se ei ole meiltä pois jos naapuri pärjää. Olemme yhteisessä maakunnassa ja meidän tulee löytää yhteinen sävel pärjätä maakuntana. Tämä tilanne on viimeinen paikka löytää yhdessä tekemistä.

Kotkan talous ylsi tuoreen uutisen mukaan plussalle. Sen aiheutti Ylen uutisen mukaan erään vanhan virheen korjaus.

Edellä kerrotusta huolimatta Kotkassa on kuitenkin ymmärretty tosiasiat. Ja niin on Kouvolassakin. Tilanne on äärimmäisen krittinen ja tähän tilanteeseen tullut korona-epidemia uhkaa todella rajulla kädellä monia yrittäjiä ja yrityksiä, ja sen myötä työpaikkoja. Erityisesti kun kyse on pienistä yrityksistä joita Suomessa ja Kymenlaaksossa on valtaosa ja kun ottaa huomioon että juuri näihin yrityksiin ovat viime aikoina syntyneet uudet työpaikat, niin tilanne on erittäin huono, suorastaan katastrofaalinen. Lomautusilmoitusten määrä on noussut jo yli 100.000:een ja tämän kerrotaan olevan vasta alkua.(SY:n Mika Kuismanen: lomautuksiin johtavat yt-neuvottelut koskevat noin 100 000:ta työntekijää koko maassa. Kuismasen mukaan ei ole mahdotonta, että luvut tuplaantuvat, jos koronakriisi jatkaa eskaloitumistaan ja pitkittyy.) Talouselämä 23.3 2020

Suomen talouden ennustaa Pellervon taloustutkimus putoavan rajusti, jopa 3-6 % ja jopa enemmän!

Tämän kaiken vuoksi on ainakin Kymenlaakson liiton, Kymenlaakson kauppakamarin, elinkeinoyhtiöiden, yrittäjäjärjestöjen, ammattijärjestöjen ja kaupunkien tehtävä katsoa läpi kaikki se mitä ne voivat tehdä tässä tilanteessa, ennakoivasti ja tehdä se NOPEALLA aikataululla. Yhdessä. Tiedän toki, että asioita on tehty jo. Mutta toivon ja vetoan, että kriisimoodi on tavoittanut ihan jokaisen toimijan ja että meidän pitää tehdä enemmän ja paremmin. Yksi asia jota meillä ei nimittäin ole on aika. Jokainen päivä joka hukataan odotteluun tai siihen, että katsellaan nyt ihan rauhassa, voi olla ratkaiseva virhe. Löydetään nyt se Lahtinen ja konekivääri, ei syyllisiä.

Alueellemme on osunut vuosien saatossa äkillisiä rakennemuutoksia eli suomeksi sanottuna tuhansia ihmisiä on pantu tehtailta kilometritehtaalle. Meillä on siis kokemusta ikävien asioiden hoitamisessa. Mutta se ongelma on mielestäni ollut omien ideoiden puute tai ainakin niiden vähäisyys. Mitä tilalle? Pitää olla oma suunnitelma ja omat ideat, ja niihin voi sitten pyytää myös valtiovallan apua.

Tähän ideointiin ja ennen kaikkea tekemiseen haastan kaikki mukaan. Emme voi odottaa muiden auttavan meitä, jos emme ensin auta itseämme. Se on meidän vastuumme tässä kriisissä.

jarilindstrom

Olen ollut ja olen edelleen valtuutettu Kouvolassa, nyt Sinisten ainoana. Olen ollut kahden kauden ajan maakuntaliiton hallituksessa, kaksi kautta eduskunnassa ja yhden kauden verran ministerinä Sipilän hallituksessa. Kyllä tämä nyt riittää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu