Korona kangistaa kaiken

En ole todellakaan mikään epidemiologi enkä tartuntatautien asiantuntija. Olen täysin maallikko.

Olen joutunut muuttamaan omaa käyttäytymistäni koronan vuoksi. En ole käynyt kuntosalilla sitten alkuvuoden. Helsingissä olen käynyt korona-aikana kerran ja tein sen silloin junalla. Kyllä, minulla oli maski mennen tullen.

Käyn kaupassa ilman maskia, toistaiseksi. Käsiä pesen todella usein. Ja desinfioin niitä jatkuvasti.

Luottamustehtäviin liittyvät kokoukset  ovat olleet pääasiassa Teams-kokouksia. Olen perunut monia tapaamisia tai sitten keskittänyt niitä omalle alueelle. En matkusta minnekään.

En mene salille ennen kuin tämä tauti on voitettu. Olkoon tämä oma panokseni siihen, että en ainakaan tällä tavoin altistu enkä toisaalta ota riskiä levittää itse tautia.

Tauti on siis vahvasti keskuudessamme ja tuossa nyt vain eräitä esimerkkejä siitä, miten itse olen tämän kokenut.

Entä sitten isommassa kuvassa? Niin kauan kun tämä tauti on keskuudessamme, emme pääse takaisin normaaliin. Mikä sitten ylipäätään onkaan normaali ja kenen mielestä?

Suomen talous on joutunut ennennäkemättömään kurimukseen ja valtavan velkaantumisen tielle. Yleisesti tuntuu olevan niin, että moni ymmärtää elvyttämisen tarpeen ja ennen kaikkea yritysten tukemisen.

Korona vaikuttaa kuitenkin erittäin ikävällä tavalla esimerkiksi talouteemme. Korona on myös haastanut lainsäädäntömme ja sääntelymme. Mitä voidaan tehdä ja mikä on sen suhde perusoikeuksiimme? Uusimaa eristettiin keväällä ja kyse oli erittäin poikkeuksellisesta toimenpiteestä.

Kun on seurannut maan hallitusta ja päättäjiä koronan hoidossa, niin on se mielestäni kaksijakoista. Alku oli mielestäni hyvin hoidettu. Mutta on pakko todeta, että asiasta tiedottaminen on ollut todella epäselvää ja koukeroista. Uskon sen johtuvan mm.siitä, että kun ei voida pakottaa, pitää suositella ja kun ”vain” suositellaan, tulee tiedottamisesta epäselvää ja epätarkkaa. Ja kun suosituksen hyödyistä on ollut montaakin eri näkemystä, niin miten tavallinen kansalainen pysyisi tässä kaikessa kärryillä? Pitääkö käyttää maskia vai ei ja onko se hyödyllistä vai ei?

Kansalaisten terveydestä on ilman muuta pidettävä huolta ja tehtävä kaikki ne toimenpiteet joilla estetään tai ainakin hidastetaan koronan leviämistä. Mutta tämä kaikki on tehtävä lainsäädännön puitteissa. Samalla joudutaan väkisinkin tasapainottelemaan taudin leviämisen estämisessä ja talouden kiristämisen välillä. Erittäin vaikeata.

Olen sitä mieltä, että niin kauan kun koronaan ei saada luotettavaa rokotetta, joudumme jatkuvasti lähelle lockdown-tilannetta tai jopa lockdowniin eli suomeksi: pannaan paikat kiinni eikä liikuta missään.  Ja tämä taas vaikuttaa todella negatiivisesti talouteen ja työllisyyteen.

Ravintolat ovat tässä suhteessa olleet etunenässä. Ne ovat joutuneet ottamaan ja joutuvat jatkuvasti ottamaan rajuja iskuja. Ja moni muukin ala on suurissa ongelmissa, suorastaan katastrofin partaalla.

En usko, että olemme edes nähneet pahinta. En halua pelotella, mutta ilman toimivaa rokotetta joudumme jatkuvasti tilanteeseen jossa pitää säännellä sitä mitä saa tehdä ja miten. Kun helpotetaan sääntelyä, tauti tuntuu tulevan takaisin ja kun kiristetään, se näkyy erittäin ikävällä tavalla vaikkapa työllisyydessä. Tauti ja tilanteet muuttuvat jatkuvasti ja tämä tekee tämän asian hoitamisesta erittäin vaikeata. On mahdotonta ennustaa mitä tulee tapahtumaan.

Tämä ei siis mielestäni väisty ilman toimivaa rokotetta. Ja on syytä muistuttaa siitä, että kun korona saadaan jossain vaiheessa haudattua, on erittäin todennäköistä että uusi, vielä hankalampi,  pöpö vaanii jossain päin maailmaa. Siksi toimiva hygienia ja nyt opitut käytännöt on syytä ottaa pysyvään käyttöön. Lopullisesti. Sen pitää olla se oppi jonka tästä voimme ottaa hyödyksemme. Ja jos emme ota opiksemme, maksamme siitä järkyttävän hinnan.

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu