Kova uutinen! Mutta oliko se sittenkään yllätys

Päivän pommi oli Metsäteollisuus ry:n ilmoitus irtisanoutua jatkossa työehtosopimusjärjestelmästä.

Kunhan nykyiset sopimukset loppuvat, ei Metsäteollisuus ry. aio enää neuvotella uusia, yleissitovia työehtosopimuksia.

Jatkossa jokainen yhtiö neuvottelee sopimuksensa itse. Kysynkin heti: Miksei jopa kone- tai osastokohtaisesti?

Uutista on ennätetty kiitellä: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006654863.html

ja moittia: https://demokraatti.fi/sakn-eloranta-metsateollisuuden-pommipaatoksesta-erittain-kova-ja-erittain-valitettava/

SAK:n pj. Jarkko Eloranta toteaa tuossa Demokraatin haastattelussa: ” Kaikki varmasti miettivät, että kuka seuraavaksi. Näitä puheita on ollut, EK:laisessa maailmassa on nähty halua purkaa perinteisiä rakenteita. Käynnissä on hyvin määrätietoinen purkamisen linja.”

Minäkin pohdin välittömästi sitä, että kuka tai mikä taho on seuraava. Tämä voi nimittäin olla alku yleissitovien työehtosopimusten yleisemmällekin purkamiselle. Olen itse kirjoittanut paljon yleissitovuudesta ja tuntenut kuinka sitä on haastettu ja haastetaan jatkuvasti. Siksi tämä uutinen ei ollut minulle siinä mielessä pommi. Mutta tämä tullee muuttamaan sopimisen rakenteita rajusti.

Tämä on samalla yksi tapa viedä sopimukset paikalliselle tasolle, pois keskitetystä systeemistä. Jos jotkin muut alat seuraavat Metryn ratkaisua, voi tämä mielestäni siis haastaa koko yleissitovuuden tätä kautta. Uskon nimittäin ettei tämä Metryn ratkaisu jää ainutlaatuiseksi.

Kysymys kuuluukin: Mitä tämä tarkoittaa neuvottelujärjestelmälle? Miten liitot, esim. Paperiliitto aikoo tähän vastata? Ja mikä on liittojen merkitys ylipäätään tulevaisuudessa? Kouluttaja vai toimija?

Millainen mahtaa olla solidaarisuus eri yhtiöiden kesken ja yksittäisen yhtiön sisällä jos neuvotteluissa tulee ongelmia?

Merkittäviä kysymyksiä ja ei minulla ole antaa vastauksia. Veikkaan kuitenkin haasteita.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu