Pohdintoja ja päätelmiä

Myönnän. Se oli todella lähellä. Siis se, että eroan valtuustosta kesken kauden.

Pohdin tätä ajatusta viime vuoden lopulla vakavasti. Syynä tähän pohdintaani oli kaksi viimeistä valtuuston kokousta 2019. Olin todella pettynyt tehtyihin päätöksiin. Pettymys on politiikassa yleistä ja se pitäisi osata hyväksyä. Silti.

Marraskuussa päätimme mm. veroprosentin kuten muutkin Suomen kunnat. Kunnan tuloveroprosenttia korotettiin 21,25%:iin  ja tehtiin päätöksiä palveluverkkoihin liikunnan ja kulttuurin puolella sekä kasvatuksessa ja opetuksessa.

Veron korotuksen osalta äänestettiin ja äänin 40-19 vero% nousi. Äänestin itse EI. Olisin voinut harkita, viimeisenä vaihtoehtona myös veronkorotutusta jos muut kaupunginjohtajan alkuperäiset esitykset olisivat menneet läpi. Mutta eivät menneet. Siksi katsoin etten voi kannattaa myöskään veroprosentin nostamista jos rohkeutta ei ollut muihin, aivan välttämättömiin päätöksiin.

Joulukuussa listalla olivat mm. Henkilöstösuunnitelma vuosille 2020–2022 sekä tietenkin Talousarvio 2020 ja taloussuunnitelma 2020–2022.

Erityisesti talousarvion osalta käytiin paljon keskustelua ja äänestettiin. Normaalia sinällään. Mutta sitä en voi käsittää, että jopa kaiken faktan ja meille valtuutetuille moneen kertaan tuotetun tiedon jälkeen, valtuustoon tuodaan sellaisiakin omia esityksiä, jolla lisätään alijäämää entisestään tai ei kerta kaikkiaan uskota annettua infoa eikä uskalleta tehdä vaikeita ratkaisuja.

Ensin kaupunginhallitus puuttuu kuten sen tehtäviin kuuluu, kaupungin talouden tilanteeseen, ohjeistaa eri hallintokunnat tekemään esityksiä tilanteen ratkaisemiseksi ja kun eri lautakunnat ja viranhaltijat tekevät työtä käskettyä, niin yhtäkkiä suurempi viisaus löytyykin valtuustosta. Totta kai saa ja pitääkin kyseenalaistaa asioita, en minä sitä väitäkään. Mutta jonkinlainen realismi ja rohkeus olisi silloin kovasti toivottavaa.

Syyt Kouvolan ahdingolle ovat myös ulkonaisia. Mutta iso syy on valtava rakennemuutos joka on potkinut uutta Kouvolaa koko sen olemassaolon ajan. Tuhansia teollisuuden hyväpalkkaisia työpaikkoja on kadonnut ja tilalle on tullut, no, ei mitään vastaavaa eikä tule.

Mielestäni Perlaconin konsultti, hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä osui analyysissään asian ytimeen. Hän nimittäin kävi taas kerran auttamassa meitä auttamaan itseämme. Laesterän viesti oli mm. tämä: ”Minulle on ollut yllätys, että kaikesta tiedottamisesta huolimatta moni kaupunkilainen ja osa päättäjistäkin ei tiedä tai ymmärrä Kouvolan taloustilannetta.”

Hän kommentoi myös ihan tuoreeltaan tuota marraskuun kokousta. ”Kouvola on luisunut askeleen lähemmäksi kriisikuntamenettelyä.”(YLE uutiset 12.11 2019)

”Eri puolilla Kouvolaa vaaditaan säilyttämään vähintään yhtä hyvät palvelut kuin nyt. Ei tahdota ymmärtää, ettei nykytalous kestä kuutta erillistä palvelurakennetta. Saati että olisi kestänyt aikoinaankaan.”, lataa Laesterä(KS 20.10 2019)

Tähän viimeiseen kulminoituu ongelman ydin. On ikään kuin tuudittauduttu siihen, että uusi, iso Kouvola takaa palvelut kaikkialla kuten ennenkin eikä ole tämän vuoksi tehty aivan välttämättömiä rakenneuudistuksia. Ja se kertoo myös siitä, että moni päättäjä, minä mukaan lukien, olemme puolustaneet niitä alueita josta olemme itse kotoisin kun olisi pitänyt kyetä katsomaan kokonaisuutta- yhteistä Kouvolaa. Ja ei kaukana ole tietenkään ajatus äänestäjän pelosta.

Olen käynyt päättäjänä sellaisen koulun läpi, että olisin uskaltanut nuo vaadittavat päätökset tehdä eli olen saanut tietoa ja muuttanut omaa käyttäytymistäni päätöksenteossa. Jos sitä joku kutsuu takinkäännöksi, niin ihan vapaasti. Ei puristele yhtään. Soisin monen muunkin kääntävän nuttunsa nurinperin kun faktat puhuvat sen puolesta.

Noita ajatuksia pyörittelin mielessäni viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussakin. Sitten päätin, että kannan tässäkin tehtävässä vastuuni valittuna valtuutettuna loppuun asti. Olisin todellakin halunnut jättää Kouvolan paremmassa kunnossa seuraaville päättäjille, mutta ikävä kyllä näin ei tule käymään. Rohkeutta heille toivon paljon nykyistä päättäjäpolvea enemmän.

Istun kuitenkin vaikka päälläni  tämän valtuustokauden loppuun.

Sen jälkeen se on siinä.

jarilindstrom

Olen ollut ja olen edelleen valtuutettu Kouvolassa, nyt Sinisten ainoana. Olen ollut kahden kauden ajan maakuntaliiton hallituksessa, kaksi kautta eduskunnassa ja yhden kauden verran ministerinä Sipilän hallituksessa. Kyllä tämä nyt riittää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu