Puolueanalyysi- osa 7. RKP

On myönnettävä, että seuraavana blogivuorossa oleva RKP on minulle aika lailla uppo-outo ja kokemukseni perustuvat täysin eduskuntaan. Ja siihen miltä puolue minulle näyttäytyy julkisen keskustelun kautta. Mutta toisaalta, samalla logiikalla olen muitakin puolueita käsitellyt. Et niiku siin mieles ei mitää uutta…

Omalla alueellani RKP ei ole valtuustopuolue(siis Kouvolassa, Kotkassa on). Tosin ruotsinkielinen koulu löytyy Kuusankoskelta.  Sen alkuperä lienee siinä, että aikanaan Kymiyhtiöllä oli paljon ruotsinkielisiä herroja.

 

 

 

Tiedosto:RKP logo.svg

 

Historiaa

Puolue kuuluu oikein vanhoihin puolueisiin ja on perustettu ennen Suomen itsenäistymistä(1906). On huomionarvoista se, että puolue on sangen usein ollut hallitusvastuussa. Sillä on tätä kautta ollut kokoaan suurempi vaikutusvalta. Min miälest.

Sodan jälkeisissä eduskuntavaaleissa puolue on saanut eduskuntaan 8- 14 edustajaa. Ääniosuus sillä on vaihdellut samana aikana 7,90 %:sta – 4.23 %:iin. Meppi RKP:llä on ollut niin kauan kun Suomi on ollut EU:n jäsenenä.

Tämä kertoo vakiintuneesta kannatuksesta ja uskollisesta äänestäjäjoukosta. Mielestäni tuo on erittäin kunnioitettava suoritus.

2015 he eivät mahtuneet Sipilän hallitukseen mukaan. Suurin syy oli perussuomalaisten ja sen puheenjohtaja Timo Soinin vastustus. Jossain vaiheessa(2009) silloinen pj Stefan Wallin julisti puolueensa olevan vastavoima perussuomalaisille. Liekö tällä julistuksella olleen vaikutusta myös Soinin nihkeyteen? Lisäksi on hyvä muistaa ns.Dragsvik-kohu. Kyllähän siinäkin oli varsin vahvaa vastakkainasettelua PS vs. RKP.

Ei kaikki kuitenkaan ole pelkkää vastakkainasettelua. Muistan keskustelleeni usein Lars-Erik ”Lasse” Gästgivarsin kanssa kaudella 2011-15 ja annoimmekin hänelle lempinimen ”RKP-persu”. Hän oli nimittäin silloin tällöin samoilla linjoilla kanssamme. Mainio tyyppi. Mainitsen tämän sen vuoksi, että ihan jokaisessa puolueessa on hyviä tyyppejä.

Nykyisyys

RKP näyttäytyy siis ennen kaikkea kielipuolueena. Suomen kaksikielisyyden puolustaminen on sille äärimmäisen tärkeätä. Johan tuo RKP:n logo kertoo jotain. Ensin tulee puolueen ruotsinkielinen nimi ja sitten vasta suomenkielinen.

Minulle on todella vaikeata hahmottaa sitä, onko puolue perinteisen oikeiston vai vasemmiston puolella. Keskellä? Wikipedia kertoo RKP:n olevan porvarillinen puolue.  

En ole välttämättä samaa mieltä. Ainakaan kaikessa. On erikoista se, miten puolue tuntuu taipuvan hallitusyhteistyöhön riippumatta siitä millainen koalitio on kyseessä. Kunhan RKP:lle tärkeisiin asioihin ei kajota tai heille tärkeitä asioita saadaan läpi, on puolue varsin ”joustava”. Puolue on paljon kokoaan vaikutusvaltaisempi ja ehkä osa siitä vaikutusvallasta johtuu juuri tästä kyvystä istua monenkirjaviin hallituksiin. Nykyhetki kertoo myös tästä

Jos kerran puoluetta kuvaillaan porvarilliseksi, niin mitä ihmettä se tekee nykyisen kaltaisessa hallituksessa? Ajaa omia etujaan? RKP:n on pakko olla taitava, koska miten muuten voisi selittää sen pitkää taivalta hallituksissa? Vasta perussuomalaisten nousu hallitukseen katkaisi RKP:n hallitustien ja pakotti puolueen opettelemaan oppositiossa olemista. Ja tuo neljä vuotta taisi olla perin tuskaisa kokemus?

Toki asiaa voi lähestyä toisinkin. RKP:n eduskuntaryhmän pj Anders Adlercreutz kirjoitti tässä vastikää blogin, joka oli erittäin hyvä ja asiallinen. Jos lainaan tuota blogia hieman: ”Ja vielä kertauksen vuoksi listaus asioista, jotka tekevät juuri tästä historian ajankohdasta poikkeuksellisen vaikeasti hallittavan: 1) Ilmastonmuutos edellyttää isoa elinkeinoelämän rakennemuutosta, 2) korona lamaannuttaa tai vähintäänkin hidastaa muutenkin hitaassa kasvussa ollutta suomalaista taloutta, 3) Suomen väestö vanhenee kovalla vauhdilla, mikä kasvattaa kestävyysvajetta, 4) maailma moninapaistuu ja Kiinan rooli kasvaa, 5) luonnon biodiversiteettikriisi uhkaa ruoantuotantoa ja elämän jatkuvuutta laajemminkin.”

Tuossahan on tultu vastaan demareita, Vihreitä, Vasemmistoliittoa ja ehkä jopa Keskustaakin. Niin on kaikkien ohjelmat katettu tuolla listauksella.

Hän toteaa lisäksi: ”No ensinnäkin lupaan, että minulla on 20 henkilöä työllistävänä yrittäjänä kirkas käsitys siitä, missä työpaikkoja synnytetään. Niitä synnytetään yrityksissä. Meidän suomalaisten hyvinvointi syntyy menestyvissä yrityksissä työskentelevien ihmisten työstä.”  Ja toteaapa myös: ” Oikeistopoliitikkona kuulunkin niihin, joille hyvinvointi kulkee käsi kädessä terveen yrityselämän kanssa. ”

Uskon Adlercreutzin vilpittömyyteen ja osaamiseen tässä asiassa. Vaikka kummastelenkin vasemmistolaisen ja hänen kaltaistensa porvarillisten näkemysten yhteensovittamista. Siis että miten se oikein tapahtuu käytännössä? Kun lisäksi katsoo tehtyjä päätöksiä, niin iso osa vaikuttavista työllisyystoimista odottaa vielä toteutumistaan. Ja merkittävä osa jo päätetyistä toimista ei suinkaan paranna valtiontalouden tilaa vaan jopa heikentää sitä.

Kun puoluetta siis kuvaillaan porvarilliseksi, niin millaisia keskusteluja mahtaakaan olla kaikkien toistaiseksi päätettyjen toimien taustalla? Onko RKP ollut tiukkana vai tullut vastaan? Olis kiva olla kärpäsenä katossa…

Koska puoluetta yhdistää kieli, niin muu politiikka voi olla ja onkin sangen kirjavaa.

Tulevaisuus

Puolueella lienee, ja kaiketi onkin,  vakiintunut kannattajajoukko ja nimenomaisesti kielipuolueena. Muilta osin se on erikoinen sekoitus porvarillista ja jopa vasemmistolaista politiikkaa. Lienee niin, että kun puolueella on yksi terävä kärki jota se puolustaa kiihkeästi, sille jää ikään kuin tilaa olla muussa politiikassaan varsin joustava.

Jos puolue haluaisi kasvaa suuremmaksi, sen olisi käsittääkseni joustettava nimenomaisesti suhtautumisessaan ruotsinkielen pakollisuuteen. Ja siihen en usko. Koska Suomi on kaksikielinen maa, ei ruotsinkielen asema liene uhattuna vaan se on lailla turvattu. On sitten kokonaan eri asia, miten siihen suhtaudutaan ja mitä siitä puhutaan joissain piireissä.

RKP on vahva siellä missä ruotsin kieli on vahvassa asemassa. Se pärjää niissä kunnissa, jossa ruotsia puhutaan ollen jopa kunnan suurin puolue. Eli länsirannikolla ja Uudellamaalla. Näin se mennee jatkossakin.

Eduskunnassa on tulevaisuudessakin ruotsinkielisten edustus RKP:n kautta(toki myös muista puolueista). JA maan hallitukseen he taikovat itsensä jatkossakin. Koska ovat tottuneet siihen ja eivät uskoakseni pidä lainkaan oppositioasemasta. Sieltä ei saa näet mitään aikaiseksi- paitsi eriäviä mielipiteitä ja vastalauseita.

Tack för att du läste den här bloggen! Tai jotain sinne päin.


 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu