Puolueanalyysi- osa 8. KD

Osassa kahdeksan käsittelen kristillisdemokraatteja(KD). Puoluetta joka oli pitkään eduskunnan pienin edustajamäärältään, kunnes viime vaaleissa Liike Nyt sai yhden edustajan eduskuntaan.

 

 

 

Historiaa

Puolue on perustettu 1958. Sen aikaisempi nimi oli Suomen kristillinen liitto(SKL). Nykyinen nimi on vúodelta 2001.

Puolueen vahvoja alueita on ollut vuosikymmenet Kymenlaakso. Täältä on valittu eduskuntaan ainakin Raino Westerholm ja Esko Almgren jotka molemmat toimivat myös puolueensa puheenjohtajina, sekä Sakari Smeds ja Sari Palm.

Sakarin ja Sarin kanssa olen tehnyt yhteistyötä valtuustotasolla ja Sarin kanssa olimme Kouvolan ainoat kansanedustajat 2011-15. Annan tunnustusta molemmille hyvästä yhteistyöstä.

Kansanedustajien määrä on vaihdellut 1-10 välillä. Kaksissa ensimmäisissä osallistumissaan eduskuntavaaleissa puolue ei saanut yhtään edustajaa. Parhaimmillaan heillä on siis ollut peräti 10 kansanedustajaa, vuonna 1999-2003. Tällä hetkellä KD:lla on viisi kansanedustajaa. Sari Essayah, Sari Tanus, Päivi Räsänen, Antero Laukkanen ja Peter Östman.

MEPpejä puolueella ei tällä hetkellä ole, eikä ole ollut sitten 2009-14.

 

Nykyisyys

KD on tällä hetkellä oppositiopuolue. Viidellä kansanedustajalla ei yksin siis välikysymystä tehdä, kaveri pitää saada PS:sta ja/tai Kokoomuksesta.

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah on suosittu poliitikko. Enkä sitä ihmettele. Hän on min miälest eräs eduskunnan osaavimmista poliitikoista ja varsinkin EU-asiat hän hanskaa erinomaisen hyvin. Muistan monet suuren valiokunnan kokoukset, jossa Sari esitti hyviä kysymyksiä ja oli todellakin paneutunut asiaan. Kyseenalaistaessaan EU-elvytysrahastoa hän on tehnyt sen vahvoilla argumenteilla, ei mutulla.

Essayah ja Vasemmistoliiton Li Andersson ovat niin suosittuja poliitikkoja, että ovat ikään kuin puoluettaan ”suurempia”. Sari Essayah keräsi viime eduskuntavaaleissa komiat 12397 ääntä Savo-Karjalan vaalipiiristä.

Pidän puoluetta asiallisena ja osaavanakin. Mutta…on yksi ”sokea piste” jota en aina oikein ymmärrä. En vaikka tiedostankin puolueen olevan, kuten nimensäkin kertoo, kristillinen. Tämä johtaa min miälest muuten asiallisessa keskustelussa ja puolueessa joskus sellaisiin perusteluihin, joita on vaikea ymmärtää. Uskonnon ja politiikan sotkeminen keskenään saa minut vaivaantuneeksi ja se jopa ärsyttää. Tämä sama ilmiö näkyi myös perussuomalaisissa ollessani sen jäsen. Ja se oli asia josta en pitänyt. Olen siitä jo kirjassani erään episodin tuonutkin esille.

Tehdään nyt selväksi se, että minä kunnioitan ihmisen vakaumusta. Kunnioitan toisen henkilön uskoa.

Muistan erittäin hyvin millaista keskustelua käytiin sukupuolineutraalista avioliitosta. Vaikka itsekin aikanaan äänestin asiaa liittynyttä kansalaisaloitetta vastaan, niin en tehnyt sitä uskonnollisin perustein. Tuo keskustelu meni osin sellaiselle tasolle, että minulla ei ollut mitään mielenkiintoa siihen osallistua.

Uskonto voi pahimmassa tapauksessa olla todella kova lyömäase ja ainakin koen sen olevan erittäin ahdistavaa  jos sitä pakkosyötetään. En nyt tässä yhteydessä syytä ketään tai mitään tahoa sellaisesta, mutta mielestäni uskonto ja politiikka eivät sovi yhteen. Vaikka ymmärrän erittäin hyvin sen, että vasta-argumenttina voivat olla arvot, tässä tapauksessa uskonnolliset.

 

Tulevaisuus

KD:llä näen epävarman tulevaisuuden. Yhä maallistuva maailma ei tunnu antavan tilaa tämänkaltaiselle puolueelle, min miälest. Jos puolue ”uusiutuisi” ja jättäisi uskonnon vähemmälle ja toisi sen sijaan esiin enemmän kärkenä teemaa: ”ollaan ihmisiksi”, niin se ehkä toisi tilaa ja raikkautta puolueen ulkoiseen kuvaan.

Puolue saa vaalista toiseen edustajia eduskuntaan, mutta tiukassa äänikynnys on. KD:lla on tunnettuja poliitikkoja ja alueellisesti suosittuja. Se sitten riittää läpimenoon tai ei riitä. Puolue joutuu taistelemaan olemassaolostaan jatkossakin.

Voisiko yksi vaihtoehto hakea yhteistä säveltä perussuomalaisisten kanssa? Kristillissosiaalinen puolue keskellä voisi olla se mitä tämä aika huutaa. Mutta kuten jo totesin, arvoissa tuo uskonnollinen kulma voi olla ja näkyä mutta ei politiikan tekemisen kärkenä.

Kuntavaaleissa KD saanee taas sen noin 4 % kannatuksen ollen 8.suurin kuntapuolue.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu