Puolueanalyysi- osa 9. Liike Nyt

Kaikki loppuu aikanaan ja niin myös tämä yhdeksää eduskuntavaalien kautta eduskuntaan päässyttä puoluetta käsittelevä blogisarjani. Viimeisessä osassa käsittelen tuoreinta eduskuntapuoluetta- Liike Nyt:iä.

 

 

 

 

Liike nyt logo.svg

Historiaa

Puolue, jonka ei pitänyt olla puolue vaan enemmänkin kansanliike(näin siis näen). Mutta on rekistöitynyt sellaiseksi 14.11 2019 kun se sai kerätyksi ja hyväksytyksi tarvittavan määrän kannattajakortteja ja tuli merkityksi puoluerekisteriin.

Liike Nyt osallistui 2019 eduskuntavaaleihin, mutta ei tuolloin vielä puolueena vaan liikkeenä ja valitsijayhdistysten kautta  saaden yhden kansanedustajan- Hjallis Harkimon. Ääniä Liike Nyt keräsi tuolloin 69 427 (2,25%).

Ylipäätään Liike Nytin perustaminen liittyy keskeisesti yhteen henkilöön- Hjallis Harkimoon. Hänhän erosi Kokoomuksesta. Näin kertoo kaikkitietävä Wikipedia: ”Torstaina 19. huhtikuuta lehdistön huhut uuden liikkeen perustamisesta saivat lisää pontta alleen, kun Hjallis Harkimo vahvisti omassa lehdistötilaisuudessaan eroavansa kokoomuksesta. Harkimo kertoi eronsa syyksi näkemykselliset ristiriitaisuudet puoluetta kohtaan sekä puoluejohdon autoritaarisuuden.”

On väitetty, että Liike Nytin saama äänimäärä eduskuntavaaleissa oli ratkaiseva sille, ettei Kokoomus voittanut vaaleja. Tuosta ao.taulukosta voi jokainen laskea asian. Se on sitten ihan oma tarinansa olisivatko kaikki Liike Nyt:iä äänestäneet antaneet äänensä Kokoomukselle, jos ei tuota Liike Nyt-vaihtoehtoa olisi ollut.

Äänimäärät

Lähde: Wikipedia

Tämän kätevän aasinsillan kautta pääsen siihen, että miltä puolue näyttää. Se näyttää yhden miehen jutulta. Olkoonkin että toimijoita, jopa tunnettuja nimiä on muitakin mukana. Kysynkin provosoivasti: Onko puolue olemassa Hjallis Harkimoa  vai jotain muuta agendaa varten?

 

Nykyisyys

Liike Nyt kuvailee visiotaan mm. näin: ”Maan edun kannalta tulisi valita paras vaihtoehto, oli se sitten vasemmalta, oikealta tai keskeltä. Liikkeen politiikkaa eivät ohjaa vanhat ideologiat tai poliittinen peli. Liike ei tee eturyhmäpolitiikkaa – emme ole esimerkiksi tiettyjen yritysten puolella, vaan haluamme luoda reilun ympäristön liiketoiminnalle. Se on paras pohja myös tasapuoliselle ja avoimelle demokratialle sekä ihmisten omalle yritteliäisyydelle.”

Puolueen yleisohjelmasta poimintoja:

Asioista tulee kysyä heiltä, joita ne koskettavat. Kaikesta ei voi päättää pienessä päättäjien sisäpiirissä. Mitä useampi meistä on mukana miettimässä, keskustelemassa ja päättämässä, sen parempi.”

Liike Nyt avaa päätöksenteon ja tuo sen kaikkien saataville, pois suljetuista huoneista, kabineteista ja saunoista.”

Näitä ideoita oltaisiin edistämässä mm.tekniikan(esim.nettiäänestyksen) avulla. Mikäpäs siinä

Tässä LiikeNytin ideassa tehdä politiikkaa on ilmeisesti haettu jonkinlaista sveitsiläisen kansanäänestyksen ja suoran vaikuttamisen risteytystä. Voipa tässä nähdä kaikuja ”herravihastakin”. Pois kabineteista ja kaikki mukaan päättämään.

Miten sitten päätös olla jotain mieltä eroaa siitä miten ”pieni piiri” sen tekee? Useampi pääsee vaikuttamaan, joo. Mutta jos on vaikka sata mielipidettä, niin miten niistä valitaan se paras joka sitten edustaa Liike Nytin kantaa? Sekö kanta joka saa eniten kannatusta? Eikö tälläkin tavoin aina joku pety? En kiistä, ettei tässä olisi ihan tervetullutta pyrkimystä muuttaa politiikan tekemisen rakenteita, mutta edelleen ongelmia jää.

Ja entäs jos puoluelle tarjoutuisi paikka hallitusvastuuseen? Miten Liike Nyt päättäisi omasta kannastaan suhteessa hallitusohjelmaan? Äänestäisikö se kerralla kokonaisuudesta tai kyselisikö se joka kerta erikseen siitä mitä mieltä sen kannattajat ovat yksittäisistä kysymyksistä vai toimisiko se kuten muutkin perinteiset puolueet? Mitäs jos porukka äänestää jonkin asian puolesta ja se onkin aivan erilainen kanta kuin yksittäisellä edustajalla tai vaikka valtuutetulla? Velvoittaako kansalaisten mielipide olemaan enemmistön kannalla vai omalla kannalla? Paljon kysymyksiä, jotka ovat ainakin minulle täysin arvoituksia eli minulla ei ole edes valistunutta arvausta olemassa. Kuha kyselen…

Näen tässä puolueessa jotain samaa kuin ns. sitoutumattomissa. Hekin julistavat itsenäistä päätöksentekoa ja vapaata oikeutta olla omaa mieltänsä. Ja sitä että ovat vastuussa vain äänestäjille. Miten valitaan se keille äänestäjille? Enemmistölle vai vähemmistölle? Vai onko se oma mielipide mikä ratkaisee? Jos niin on, et sinä voi silloin sanoa toimivasi kaikkien äänestäjiesi eduksi. Sellaista tilannetta tuskin milloinkaan tulee, että kaikki olisivat tyytyväisiä. Tästäkään mallista tai ajattelusta.

 

Tulevaisuus

Paljon riippuu siitä saako Liike Nyt jalansijaa kunnissa ja alueilla. Ja siitä, valitaanko eduskuntaan muitakin kuin Harkimo. Minulle puolue näyttäytyy erittäin vahvasti yhden miehen eduskuntaryhmänä, harrastuksena ja ei oikein minään muuna.

Olen sangen epäileväinen tämän kaltaisen puolueen menestymismahdollisuuksista. Mutta olen valmis antamaan sille tsäänssin- mahdollisuuden.  Kuvio voi nimittäin muuttua esimerkiksi sen johdosta, että äänestäjät joutuvat pettymään johonkin puolueeseen tai puolueisiin niin raskaasti, että he ryhtyvät protestoimaan ja tekevät sen tätä kautta.

Puolue kuin puolue tarvitsee karismaattisen tai karismaattisia ihmisiä keulakuvikseen. Hjallis saa julkisuutta monin eri tavoin, mutta onko hän sellainen henkilö joka vetää muita mukaansa, on kokonaan eri kysymys. En sano ettei voisi olla, mutta sen sanon että muitakin tarvitaan ja kiireesti. Muuten Liike Nyt on, kuten olen jo todennut, vain yhden ihmisen harjoitus. Sillä voisi olla potentiaalia paljon enempään.

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu