Pyrrhoksen voitto?

Elämme todella omituisia aikoja. Yhdysvallat on valitsemassa itselleen presidenttiä, senaattia ja edustajainhuonetta erittäin sekavissa tunnelmissa. Siinähän ei ole mitään omituista että valitaan presidenttiä ja käydään vaaleja, mutta siinä sen sijaan on miten istuva presidentti kommentoi ja käyttäytyy. Hänen äänensä kun tuntuvat olevan laillisia ja Bidenille menneet äänet, huijausta ja petosta. Todisteitahan hän ei ole aiemminkaan juuri väitteilleen esittänyt ja jatkaa nytkin omaa, johdonmukaista linjaansa.

Gallupit ennustivat Joe Bidenille(d) selvää voittoa. Istuva presidentti, Donald Trump on kuitenkin laittanut ja laittamassa kapuloita rattaisiin. Trump on saanut hämmentävän paljon ääniä. Enemmän kuin yksikään tähän asti presidentiksi valittu on saanut. Yli 69 miljoonaan tätä kirjoittaessani. Voi olla että 70 miljoonan raja menee vielä rikki. Tätä eivät gallupit tainneet nähdä.
Edit. Bidenin äänet 7.11 klo 7.43 – 74 811 378 ja Trumpin äänet: 70 554 537

Käytän tässä yhteydessä sanaa ”hämmentävän” paljon siitä syystä, että Trump on ollut aivan poikkeuksellinen presidentti käytökseltään ja toimillaan.

Tuollaisella äänimäärällä siis pitäisi voittaa uusi neljä vuotta mennen tullen.

Mutta.

Niinkin surkeaksi haukuttu ja arvosteltu vastaehdokas kuin Joe Biden on tekemässä ja tehnyt jo poliittista historiaa. Hän on keräämässä noin 4 miljoonaan ääntä enemmän kuin Trump. Ja tekee samalla kaikkien aikojen ennätyksen lyömällä Obaman äänimäärän vuodelta 2008, 69,498,516 ääntä. Lähde: Wikipedia.

”Sleepy Joe” hakkaa näillä näkymin siis Trumpin. Äänestys on kuitenkin ollut todella tiukkaa monissa osavaltioissa. Vaa’ankieliksi ovat muodostuneet Nevada, Arizona, Pennsylvania ja Georgia.
On todennäköistä että lopullista tulosta joudutaan odottamaan vielä kauan. Uusintalaskenta ja ehkä vasta oikeuskäsittely tuovat lopullisen tuloksen.

USA on tämänkin tuloksen perusteella varsin kahtia jakautunut maa. Enkä usko Bidenin, jos siis hän tämän virallisesti voittaa, kykyyn yhdistää kansakuntaa. Toivon toki sitä, mutta epäilen, koska jako on niin syvä.

Trump ei ole sotinut. Se on hänen kunniakseen sanottava. Olisi myös suuri virhe haukkua hänen kannattajiaan. Vaikka ei lainkaan jakaisi heidän maailmankuvaansa ja mielipiteitään.

Jos Biden nyt virallisesti julistetaan vaalien voittajaksi, niin hänellä on valtava työmaa edessään. Paitsi repivän ja kansaa jakavan neljän vuoden jälkien korjaamisessa, niin myös trumpilaisesti ajattelevien huomioimisessa omassa politiikassaan. Ei 70 miljoonaa ihmistä ja heidän mielipidettään voi ohittaa.

On myös hyvä huomata, että samalla kun Joe Biden astelee kaikella todennäköisyydellä Valkoisen talon isännäksi, saa maa historiansa ensimmäisen värillisen ja naisvarapresidentin, Kamala Harrisin. Asia, jolla voi vieläkin suurempi merkitys kuin voisi kuvitella.

Senaatti on menossa niukasti republikaaneille ja edustajainhuone demokraateille. Eli tuo senaatin voimasuhde ei siis auta Bidenia. Vaikeaa tulee.

Miksi Trump on häviämässä nämä vaalit? Äänestysaktiivisuudesta vedän sen ihan oman johtopäätöksen, että vaikka iso osa USAn kansalaisista on todella tyytyväisiä Trumpiin, niin vielä suurempi joukko on odottanut lähes koko Trumpin kauden tätä hetkeä. Eli että pääsevät äänestämään Trumpia vastaan. Ei mitään pois Joe Bideniltä, mutta onhan hän aika epätodennäköinen henkilö haastamaan Trump. Ja silti hän saa tuollaisen tuloksen. Moni taisi äänestää Trumpia vastaan, ei niinkään Bidenin puolesta.

Trump häviää siksi, että hän repi politiikallaan, esiintymisellään ja käytöksellään kansan kahtia eikä ole osannut, kyennyt tai vain halunnut ottaa huomioon sitä toista puolta. Se on hänen virheensä josta hän nyt maksaa kovan hinnan. Min miälest.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu