Seuraavien hallitusten ohjelmien runko on kirjoitettu

Korona ja se vaikutukset ovat kaikkien tiedossa. Riippumatta siitä pitääkö tautia vakavana tai ei, niin se ei ole olennaista. Olennaista on se, että korona on jo saanut aikaiseksi paljon ikävää, ja tämä tilanne tulee jatkumaan niin kauan kunnes luotettava rokote on valmis.

Sitä ennen meidän pitää vain sietää. On kuitenkin hyvä kysyä, missä kohtaa taloutemme sietokyky ylittyy? Kuinka paljon korona saa ”maksaa” meille ja taloudellemme?

YLE uutiset kertoi tänään tämän vuoden 7.lisäbudjetista. Siis 7.lisäbudjetti!!

Lainaan tuota uutisjuttua hieman: ”Kun huomioon otetaan myös vähentyneet tulot, lisäbudjetti kasvattaa valtion alijäämää 1,8 miljardilla eurolla. Kaikkiaan arvio vuoden kokonaisalijäämästä on nyt 19,8 miljardia euroa. Tämän verran valtion on siis otettava velkaa menojen kattamiseksi.”

19,8 miljardia euroa!

Koitan jatkuvasti toitottaa itselleni, että korona, korona ja korona. Ja että se ei ole mikään tekosyy. Olen mielestäni suhtautunut Marinin hallituksen toimiin varsin rakentavasti ja pyrkinyt ymmärtämään sen missä paineessa he työtään tekevät.

Mutta..

Missä ihmeessä luuraavat toimenpiteet tämän kaiken maksamisen aloittamiseksi? Kai minulla on veronmaksajana oikeus sitä kysyä?

Kysyn tätä myös sen vuoksi, että kun Sipilän hallitus aloitti, oli Suomi syvällä suossa. Työllisyysaste(joo, käytän sitä mittarina) oli kausi- ja satunnaisvaihtelusta tasoitetulla trendillä  67,9 prosenttia(Lähde: Tilastokeskus).

Lisäksi Suomen velkaantumisvauhti oli huolestuttavalla tasolla. Nämä kaksi asiaa, muiden lisäksi, olivat pääteemoina kun hallitusohjelmaa kirjoitettiin. Nuo luvut olivat merkittävä syy myös niille ikäville päätöksille joita tehtiin ja joihin sitouduttiin. Huutoa ja mekastusta tuli lähes joka puolelta ja eihän se mukavalta tuntunut. Mutta mikä olisi ollut vaihtoehto? Velanotto?

Kaiken tuon ja maailmantalouden tuoman merkittävän vetoavun tuloksena työllisyysasteen trendi oli 72,4 prosenttia ja työttömyysasteen trendi 6,6 prosenttia toukokuussa 2019. (Lähde: Tilastokeskus)

Velkaantumista pyrittiin jarruttamaan ja kääntämään sen kehitystä alla olevan kaavion pohjalta.

Mitä siitä sitten? No sitä siitä sitten, että meillä suomalaisilla on ollut tapana maksaa velat pois. Toki tiedän että valtionvelkaan suhtaudutaan hieman joustavammin ja että uutta velkaa otetaan ja vanhaa maksetaan pois.

Mutta jos ajatellaan asiaa siitä lähtökohdasta missä Juha Sipilän hallitus työnsä aloitti ja silloin tähtäimessä oli leikata kuluja tuo 10 mrd. € vuoteen 2030, niin millainen se mahtaakaan olla työkenttä tuon lähes 20 miljardin kanssa?

Merkittävin keino maksaa tämä kaikki on saada mahdollisimman moni työelämään ja nostaa sitä työllisyysastetta. Vaikkei se mikään maailman paras mittari olekaan. Silti se on edelleen vertailukelpoinen ja virallinen mittari kunnes toisin päätetään.

Moni taho on esittänyt työllisyystoimia. Niitä on nyt pohdittu erilaisissa työllisyysryhmissä. Valmista pitäisi siis tulla.

Ei muuta kun kaikki esitykset(esim.oppositiopuolueilta) pöydälle ja toimeksi, jos kantti kestää. Niin mekin teimme. Annoimme noin 80 esitystä eduskunnalle liittyen työllisyyteen. Osa meni pieleen, mutteivat kaikki. Pahinta on se, ettei tee mitään. Enkä nyt syytä ketään. Vielä.

Ja vaikka esim.palkkatuki ja sen lisääminen lienevät hallituksen keinovalikoimassa korkealla, niin se maksaa eikä ole pysyvää. Muutakin pitää siis tulla. Sellaisten keinojen käyttäminen jotka lisäävät ihmisten osaamista ja työmarkkina-arvoa, ovat mielestäni viisaita. Oppisopimusta kannustan kehittämään ihan toisella panostuksella kuin koskaan aiemmin.

Paikalliseen sopimiseen liittyvät ongelmat alkaen siitä, että puhuttaisiin suoraan siitä mitä sillä ymmärretään. Olen teemasta kirjoittanut ihan riittävästi. Uskon, että siitä on olemassa olevia hyviä käytänteitä. Voisiko niitä mainostaa isommin? Ihan noin esimerkkinä.

Miksi tämä vuodatus? Siksi, että mitä kauemmin aikaa kuluu, sitä vaikeammaksi tulee tästä ahdingosta nouseminen.. Lainsäädäntö on monesti hidas tapa vaikuttaa asioihin, mutta juuri sen vuoksi valmistelu pitääkin aloittaa mitä pikimmin.

Tällä, sinällään osin ymmärrettävällä, velanotolla on nimittäin monia vaikutuksia. Nyt kirjoitetaan raamit seuraavien hallitusten ohjelmille. Kuka haluaa olla niissä hallituksissa tekemässä tiukkaa talouspolitiikkaa?

Toki, jos on sitä mieltä ettei velkaa tarvitse maksaa pois…niin antaa mennä vaan. Kuha kirjoitin.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu