Suoraa puhetta Wahlroosilta

Myönnän heti kärkeen että en katsellut UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn ”Nalle” Wahlroosin aamuista haastattelua YLE TV 1:ltä. Edit. Lisätty ohjelman Ykkösaamu-linkki YLE Areenaan

Siksi käytän tässä lyhyessä blogissa lähteenä Iltalehteä. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c65becff-ec4d-4449-9d66-0a11b88cf5b0

IL:n uutisen mukaan Wahroos totesi:

”Jos me hyväksymme kaikki ammattiyhdistysliikkeen vaatimukset, täältä lähtee työpaikkoja – ja niitä lähtee paljon.

Se merkitsee käytännössä sitä, että seuraavat kaksi tai kolme paperikonetta, jotka menevät Euroopassa kiinni suomalaisilta yhtiöiltä, menevät kiinni Suomessa”

Hän jatkaa: ”Ellei Suomi pysty puolustamaan kilpailukykyään, eihän tänne kukaan investoi, ja tänne on investoitu hirveän vähän juuri tästä syystä. Paperiteollisuudessa se on hirveän ilmeistä, koska siellä ei koskaan rakenneta uutta konetta. On vain kyse siitä, mikä kone menee kiinni seuraavaksi ja missä”

Ja vielä: ”Tuotanto ei täällä pysy, jos se on huomattavasti halvempaa Saksassa tai Ruotsissa. Ongelma on se, että suomalaisen paperityöläisen palkkataso on huomattavasti korkeampi kuin Saksassa tai Ruotsissa”

Kovaa puhetta Wahlroosilta. Ei ehkä sinänsä poikkeuksellista, mutta ehkä kuitenkin ja nimenomaan nyt, lakonuhkien alla, epätyypillisen suoraa puhetta. En epäile hetkeäkään etteikö Nalle olisi tosissaan puheissaa. Ja onhan Metsäteollisuuden jäsenyrityksillä ”näyttöä” siitä, että toimeksi myös pannaan.

Itse pidän tätä Wahlroosin viestiä samanoloisena kuin keskustelua eräistä teollisuuden saamista tuista. Olen siitä aikanaan kirjoittanutkin kolumnin Maikkarin Nettivieraassa. Tuolloin totesin: ”Ministeriurani räikeimmässä tapauksessa minulle on hyvin suoraan annettu ymmärtää, että jos hallitus leikkaa alan tukia, ala saisi siitä syyn syyttää hallitusta seuraavasta ohi menneestä investoinnista tai suljetusta tehtaasta, oli todellinen syy sitten mikä tahansa.”

Silloin kyse oli enemmänkin siitä, että ”annettiin ymmärtää, että jos te teette näin, me teemme ehkä näin”.

Siksi, tämä Wahlroosin viesti oli tällä kertaa poikkeuksellisen suora. Ehkä se oli hänen puolestaan enemmän olemassa olevan faktan ääneen toteamista.

Joka tapauksessa voisin kysyä- ja kysynkin: Jos tehtäisiin kuten Wahlroos haluaa, niin jääkö tuotanto Suomeen ja investoidaanko tänne lisää sen johdosta? Vai suljetaanko koneita joka tapauksessa?

Eli mikä mahtaa olla sitoutumisen aste omistajilla?

Ymmärrän hyvin sen, että monien paperikoneiden kohdalla niiden tulevaisuus on tuo Wahlroosin kertoma- ne ajetaan käyttöikänsä loppuun. Mutta ala ei ole auringonlaskun ala, sillä on lupaava tulevaisuus uusissa tuotteissa ja suomalaisessa osaamisessa. Sitä ei soisi vaarannettavan.

 

 

jarilindstrom

Olen ollut ja olen edelleen valtuutettu Kouvolassa, nyt Sinisten ainoana. Olen ollut kahden kauden ajan maakuntaliiton hallituksessa, kaksi kautta eduskunnassa ja yhden kauden verran ministerinä Sipilän hallituksessa. Kyllä tämä nyt riittää.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu