Taas mennään

Eihän tämän päivän erittäin ikävä talousuutinen mikään yllätys ollut. Metsäjätti UPM ilmoitti suunnittelevansa Kaipolan paperitehtaan lakkauttamista(eli käytännössä siihen yt-neuvottelut tähtäävät). Lisäksi yt-neuvotteluja ollaan käynnistämässä  Kymin, Kaukaan ja Pietarsaaren sellutehtailla koskien tehtaiden ja tukitoimintojen organisaatioihin suunniteltuja muutoksia. Muutoksilla on tarkoitus lisätä joustavuutta ja tehokkuutta kunnossapidossa, tuotannossa ja hallinnossa. Enimmillään suunnitelma johtaa 110 työpaikan vähentämiseen. (Lainaus: Tekniikka&Talous 26.8). Kun lisäksi muistaa mitä Wahlroos ja Pesonen ovat jo kauan aikaa viestineet, niin tämä oli odotettavissa.

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatisen mukaan: Suomalainen tehdas ei enää pärjää kilpailukyvyssä

Jaatinen twiittaa: ”Täällä ei ymmärretä, että metsäteollisuuden kustannuksia nostamalla käy näin”

Kun UPM nyt aloitti omat toimensa ja oman ilmoituksensa mukaisesti. parantaakseen kilpailukykyään, niin voi helposti ennustaa, että StoraEnso tullee perässä omalla ilmoituksillaan. Viikkoahan on vielä jäljellä…ja kun muistaa listauksen uhan alla olevista paperitehtaista, niin…

Ymmärrän erittäin hyvin sen, että jos ja kun kustannuksia nostetaan hallituksen/eduskunnan päätöksin ja kun samaan aikaan jokin yksittäinen konelinja tai jopa paperitehdas olla juuri ”siinä kintahalla” oman kannattavuutensa kanssa. Tällöin yhtälö voi olla ko.konelinjalle tai tehtaalle kohtalokas –> se suljetaan. Nykyään kun jokainen paperikone kilpailee paitsi eri firmojen niin myös saman konsernin ja jopa saman tehtaan muita koneita vastaan. Raakaa, mutta fakta.

Se minua kuitenkin taas kerran pohdituttaa, että jos hallituksen tai siis poliittisten päättäjien tekemät päätökset vaikuttavat näin paljon ihmisten tulevaisuuteen ja työpaikkoihin, niin millä me saisimme Suomessa tälle toiminnalle edes hieman lisäaikaa?

Kun sellaisiakin koneita lopetetaan jolla olisi vielä teknistä aikaa eli konetta ei olla ajettu ns.loppuun ja lopetettu ”kaikkensa antaneena” vaan ikään kuin ennen aikojaan.

Sipilän hallituksen hallitusohjelmassa oli kirjaus ”Teollisuuden kustannuksia ei vaalikauden aikana lisätä hallituksen toimesta”. Tuttu lause, sikälikin että se tuli allekirjoittaneen esityksestä hallitusohjelman kirjaukseksi.

En nyt muista pitikö tuo hallitusohjelmakirjaus 100 %:sti, ei muistaakseni. Mutta siis pyrkimys siihen oli ja taustalla tämä ajatus ettei poliittinen päättäjä anna syytä siirtää tuotantoa muualle tai lopetettavaksi kokonaan.  Olen jäävi tämän onnistumista arvioimaan.

Sen kuitenkin totean taas kerran, että jos maan hallitus sitoutuu johonkin noin merkittävällä tavalla(siis hallitusohjelmatasolla), odottaa se toki sille sitoumiselle jotain vastinetta. Eli että myös työnantajat sitoutuvat. Ja tämän sitoumisen tason perään minä kysyin moneen kertaan isoilta johtajilta. Sellaista vastausta ei ollut eikä tullut, että oltaisiin luvattu jotain. Se on businessta ja siellä pelataan sen säännöillä.

Kun hallituksen edustaja, ministeri x, puhuu julkisuudessa teollisuuden kustannuksista vaikkapa veroista tai päästökauppakompensaatiosta, hän puhuu todella herkästä aiheesta. Ja jos hän viestittää, että noita asioita ”tarkasteltaisiin tai niihin ollaan jopa puuttumassa”, se usein riittää.

Nythän ei ole vielä tehty päätöksiä päästökauppaan liittyen, mutta minulle Timo Jaatinen toi Twitterissä esille tämän:Hallitus nosti juuri @metsateollisuus maksamia polttoaineveroja 20 miljoonalla. No, kassaan ei tule niin paljoa kun osa tuotannosta katoaa.”

Tämä on sellainen muna-kanailmiö. Hallitus/eduskunta nostaa veroja tai muita kustannuksia, teollisuus tekee omat ratkaisunsa. Olennaista on kuitenkin se, että se tekee ne joka tapauksessa. Voiko näitä päätöksiä myöhentää olemalla tekemättä teollisuuden kustannuksia nostavia päätöksiä?

Jos kustannuksia teollisuudelle ei nostettaisi, niin kuinka moni tehdas pelastuisi? Vai onko sittenkin kyse vain viivytystaistelusta? Ehkä se kuitenkin on niin.

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu