Uusia työpaikkoja vai työllisiä?

Jos jonkin asian voi sanoa suomeksi, sanottakoon se suomeksi. Ei peiteilmaisuin, korulausein tai sivistyssanoin.

Kun esitetään tavoite työllisyydestä, ei kannattaisi puhua niinkään uusista työpaikoista vaan työllisistä. Työpaikka kun on mielestäni vähän enemmän kuin työllistymisen virallinen määritelmä.

Kun esitetään keinoja nostaa työllisyysastetta, kerrottakoon samalla se tavoitellaanko sillä vaikutusta työllistämisen kynnyksen madaltamiseen vai onko keino sellainen, että se nostaa laskennallisesti työllisyysastetta.

Kun esitetään vaikkapa ns.liian varhaisten työelämästä poistumisen reittien sulkemista, niin eikö niiden vaikutus olekin pääasiassa laskennallista? Kun ihminen ei ”pääsekään” eläkeputkeen, niin hänen odotetaan siis olevan työvoiman käytettävissä vanhuuseläkeikään saakka, eikö niin? Ja kun hän ei poistu työllisten vahvuudesta, hän on osa työllisiä. Vai mitä? Uusia työpaikkoja ei siis tällä logiikalla synny vaan kyse on siitä että nämä ihmiset jatkavat työelämässä mukana pidempään.

Itse esittäisinkin toiveen siitä, että kun yksi ja toinenkin puhuvat uusien työpaikkojen synnyttämisestä, niin ei niitä työpaikkoja hallitus tai eduskunta synnytä. Ne voivat tehdä ne mahdolliseksi tai sitten vaikeammaksi omilla päätöksillään. Työpaikat syntyvät vain jos niille on tarvetta ja kysyntää.

Tukityöllistämisellä on oma merkityksensä, totta kai. Palkkatukityöpaikka on tärkeä, mutta se on harvoin pysyvä koska se  on riippuvainen rahoituksesta ja politiikasta. Sillä on kiistämättä oma roolinsa, mutta sen roolin tulisi olla ennen kaikkea eteenpäin vievä ja tarkoitan tällä tavoitetta kohti avoimia työmarkkinoita. Yhdistäisin lisäksi palkkatuen ja oppisopimuksen yhä vahvemmin yhteen. Uskon, että sillä voisi saada aikaiseksi yhden uuden reitin kohti avoimia työmarkkinoita. Osaamisen kehittyessä varsinkin.

Arvon puolueet ja toimijat sekä virkamiehet. Kun siis kerrotte omia työllisyyskeinojanne ja tavoitteitanne, tähdentäkää myös mitä tuo tavoite tarkkaan ottaen on. Onko se olemassa olevien työpaikkojen ja työllisten määrän tosiasiallista vai laskennallista nostamista?

Ihmiset kyllä kestävät kuulla suomenkielistä puhetta, mutta harva ymmärtää logiikkaa siitä miten ikääntyneempien työntekijöiden ”liian varhaisten eläköitymisten reittien” sulkeminen lisää työpaikkojen määrää?

Ei mulla muuta, tällä kertaa…

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu