Ainahan voitte ostaa sähköä joltain, joka myy halvemmalla

Tällainen olo tulee, kun seuraa sähkön hintoja.

Osmo Soininvaara on sanonut näin Iltasanomien mukaan:

”– Jos Helenin sähkö tuntuu ylihinnoitellulta, ainahan te voitte ostaa sähköä joltain joka myy halvemmalla, Soininvaara kirjoitti.”

Mitä sitten kannattaa tehdä, annetaan Soininvaaran kertoa:

”– Olen joka paikassa sanonut, että ei kannata maksaa korkeita hintoja vaan mennä pörssisähköön, Soininvaara huomauttaa.”

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009168480.html

”Hänen mukaansa sähkön myynti ja tuotanto ovat kuitenkin omia liiketoiminta-alueitaan eikä niitä voi liittää yhteen. Helen myy tuotantonsa markkinoille ja hankkii myyntisähkön sieltä markkinahintaan.”

Mietitään ihan hetki, että mitä tuossa sanotaan?

Siinä sanotaan, että kaikkien kannattaa ostaa nyt sähkönsä sähköpörssistä. Siis sieltä, jossa sähkön hinnan määrää se kalleimmalla tuotettu sähkö. Mahtavat markkinat on Suomessa, kun on oikein yksi taho, josta voi ostaa sähköä ilman, että maksaa ”korkeita hintoja” Soininvaaraa lainatakseni.

Helenkin ja moni muukin tuottaja tekee niin, mutta miksi? Se siis ensin myy sähkönsä pörssiin ja sitten hankkii sitä sieltä ja myy sen ”pienellä palkkiolla” korotettuna edelleen asiakkailleen. Tekisikö se niin, jos olisi kannattavampaa myydä sähkö suoraan asiakkailleen ilman pörssiä? Nyt se voi pörssin kautta maksimoida hinnan ja sitten se voi vielä lisäksi pläjäyttää tuon jo korkean hinnan päälle oman lisäpalkkion sähkön fyysisestä myynnistä. Sähköpörssistä on tehty korkeiden hintojen mahdollistaja.

Toinen vaihtoehto olisi myydä sähkö suoraan asiakkaille johonkin hintaan, joka ei sisällä näitä ylimääräisiä kiemuroita sähköpörssin kautta, mutta se ei tulo kuuloonkaan. Yleensä ylimääräiset kiemurat nostavat hintaa, mutta kas, sähköpörssissä käy toisin.

Sähkömarkkinat toimivat asiakkaitaan vastaan ja nostavat hinnat pilviin. Epävakaat markkinat heiluttavat hintoja kalliin ja erittäin kalliin välillä. Toistaiseksi voimassaolevien- ja määräaikaisten hintojen hinnat ohjaa sähköpörssin hinnat. Ne yksinkertaisesti nostavat noitakin hintoja pilviin. Näin ei tarvitse olla, kuten pohjanmaan eräiden sähköyhtiöiden hinnat osoittavat. Väitän jopa, että nekin saavat nyt varsin hyvää hintaa sähköstään.

Se on selvää, että meillä on liian vähän omaa sähköntuotantoa ja varsinkin varmaa edullista sellaista. Sähköpörssiin tuntuu riittävän tuotantoa vähätuulisina päivinä vain n. 4000 – 5000 MW, jonka jälkeen hinnat jo pomppaavat. Tilanne on täysin sairas.

+14
jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asuinpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu