Autoilu köyhdyttää

Laskeskelin omaksi ”ilokseni” autoilun kustannuksia ihan mutu-tuntumalla. Tarkempia laskelmia löytyy varmasti netin ihmeellisestä maailmasta. Tarkoitus ei ole laskea mitään täsmällistä totuutta, mutta suuntaa antavaa tietoa kuitenkin. Tarkoitus on herättää keskustelua.

Oletan seuraavaksi erilaisia perustietoja. Auto hankitaan uutena hintaan 30 000 € ja sen arvo 10 vuoden päästä lienee (ainakin lähellä) 2 000 €. Arvosta häviää 28 000 €. Ajokilometrit vuodessa ovat 15 000 ja 10 vuodessa 150 000 km. Bensaa kuluu keskimäärin 8l/100 km, jonka hinta on 1,66 €/l. Muina kuluina lasken korjaus-, vakuutus-, katsastus-, huolto- ja rengaskuluja sekä ajoneuvoverot. Arvioni noista on pyöreäasti 1500 €/v. En huomioi tässä mahdollisia sakkoja, pysäköintikuluja tai autopaikasta syntyviä hankinta- tai käyttökuluja tms. kuluja, jotka jokainen voi arvioida itse.

Arvonaleneminen maksaa 0,19 €/km. Bensakulut ovat 0,13 €/km. Muihin kuluihin menee 0,10 €/km. Tuossahan ei ole kaikki, mutta näillä arvioilla mennään. Yhteensä kuluja syntyy 0,42 €/km.

Arvasitko, että matka mummolaan, 400 km, maksaa autoilijalle 168 €? Pikainen edestakainen käynti kaupungissa, 30 km, maksaa 12,60 €, siis ilman niitä ”halpoja” pysäköintimaksuja. Ratikka- tai bussikyyti saattavat olla kannattava valinta ainakin taloudellisesti. Kesäinen tutustuminen Suomen järvimaisemiin, 3 000 km, kustantaa autoilun osalta 1 260 €. Vuosikulut autoilusta ovat 6 300 €. Näillä oletuksilla 10 vuoden kulut ovat 63 000 €. Matkat kannattaa tehdä ainakin täydellä autolla, niin kulut/henkilö laskevat.

Nyt jokainen voi pyöritellä lukuja omien mieltymystensä mukaisiksi, mutta veikkaukseni on, että tarkemmat luvut vain nostavat autoilun hintaa. Omat laskelmat kannattaa jakaa meille muillekin.

Onko teidän mielestänne autoilun kustannuksia varaa edelleen nostaa vaikkapa tietulleilla? Jos on, niin kuinka paljon ja miksi sekä miten?

 

+3
jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asunpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu