Eläkeläiset ovat nyt huikeassa tilanteessa – Ekonomisti: ”Erittäin suotuisa”

Noin väitetään Iltalehden artikkelissa, jossa pääekonomisti Juhana Brotherus kuvailee taivaan olevan auki eläkeläisille. No ei ole.

https://www.iltalehti.fi/talous/a/4c2108ca-7d0b-4db1-8884-7ee8feab90b6

Ensinnäkin on muistettava, että eläkkeisiin tulleet indeksikorotukset ovat olleet inflaatiota pienempiä, eli eläkeläisten ostovoima on heikentynyt aikaisempaan nähden. On myös muistettava, että suurin osa eläkeläisistä elää ja on elänyt kädestä suuhun pienillä eläkkeillään.

Jutussa sanotaan, että ” Brotherus jakoi julkaisunsa yhteydessä kuvan, jossa inflaatiota mittaavan kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli vain 0,58 prosenttia.” Tuo tarkoittaa kalliimpia hintoja kuin vuotta aikaisemmin, jolloin nousut olivat todella kovia.

”Tämän vuoden alussa eläkeindeksiä nostettiin 5,7 prosentilla, kun samaan aikaan inflaatio juoksee alle prosentissa. Ostovoimamielessä eläkeläisten tilanne on siis erittäin suotuisa, Brotherus näkee.”

Yllä Brotherus suorastaan vääristelee asioita. Tuo nousu eläkkeissä 5,7 % on vähemmän kuin mitä hinnat nousivat ja ne on laskettu menneen kehityksen mukaan. Nyt hintataso on noussut vähemmän 0,58 %. Mutta, pitää muistaa, että kun aikaisemmin ostovoima on laskenut ja sillä pitäisi ostaa edelleen kallistunutta tavaraa, niin eihän siinä mikään taivas aukene.

”Jotta inflaatiota saataisiin ylöspäin, kuluttajia olisi saatava kuluttamaan säästämisen sijasta. Viime aikoina suomalaiset ovat kuitenkin pysyneet säästöliekillä.”

Hän haluaa, että pienemmillä suhteellisilla tuloilla aikaisempaan nähden pitää ostaa enemmän, jotta saadaan lisää hinnannousuja. Hieno yhtälö? Kyllä kansalaisten pitää saada enemmän ostovoimaa, jotta he voivat ja haluavat kuluttaa.

Ymmärrän kyllä, että palkansaajat ja varsinkin velkaiset palkansaajat ovat huomattavasti huonommassa asemassa tulojensa suhteen aikaisempaan verrattuna ja eläkeläisiin verrattuna, mutta ei tässä kukaan ole hyvin pärjännyt.

Juttu kannattaakin lukea sillä silmällä, että kyseessä on Suomen Yrittäjien pääekonomisti. Hänen opeillaan ei onnellisuus lisäänny.

”koska lähtevät kuluttamaan kasvuun koko maan?”

Tuohon on vastauksena se, että silloin kun käyttöön jää enemmän rahaa kuin aikaisemmin, jota nyt ei ole tapahtunut. Se taas vaatii palkkojen nousua, joka ei sitten olekaan helppoa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu