Energia on koko yhteiskunnan perusta

Katsokaa aluksi professori Jan Blomgrenin luento Ruotsissa tehdyistä poliittisista päätöksistä, jotka osaltaan selittävät korkeita sähkön hintoja.

https://www.youtube.com/watch?v=0Oh_w5KrEVc

Käsittääkseni Suomessa ei olla täysin vastaavassa tilanteessa, mutta hyvin ei mene meilläkään. Myös meillä on suurten generaattorien rakentamista poliittisesti vastustettu ja muitakin poliittisia virheitä on tehty runsaasti energian kohdalla. Meillä huudetaan tuuli- ja aurinkovoiman puolesta. Ei siinä mitään, mutta kun Blomgrenin mukaan sen lisääminen ei ole ratkaisu sähköongelmiin. Sähköä ei voi varastoida. Hän sanoo linkissä, että sähköä pitää pystyä tuottamaan silloin, kun sitä tarvitaan. Hän myös toteaa, että maailmassa ei ole valtiota, jossa olisi toimiva sähköjärjestelmä pienillä generaattoreilla toteutettuna.

Ideologiat ja poliittinen toiminta on ajanut meidät riippuvaisiksi sähkön tuonnista. Nyt Olkiluoto 3 kohdalla iloitaan siitä, että maastamme tulee omavarainen sähkön osalta. No, tulee ja tulee. Varmasti olemme usein ongelmissa jatkossakin, kun kulutus nousee huippuunsa tuulettomina ja kylminä talvipäivinä. On myös huomattava, että sähköä voi liikkua tulevaisuudessa enemmän myös maastamme ulos. Olemmeko kansakuntana kykeneviä maksamaan sähkön korkeampia hintoja? Mikäli kaapelit antavat myöden, niin keskieurooppalainen saattaa tarjota 5-10 kertaisen hinnan täällä tuotetusta sähköstä meihin verrattuna. Tilanne tuo siten korkeat hinnat meille jatkossakin.

Korkea energian hinta nostaa kaikkien kulutettujen tavaroiden hintoja, kuten luennossa sanotaan. Pelkästään tästä syystä energian hinta on pidettävä kohtuullisena. Kun yritykset nostavat hintoja, niin palkansaajien on pakko vaatia lisää palkkaa, jotta he selviävät arjesta. Mikäli yritykset eivät pysty siirtämään kohonneita kuluja hintoihinsa, niin ne menevät nurin. Yhteiskunta on tuolloin suurissa ongelmissa.

Jan Blomgren pitää hyvin mahdollisena, että Ruotsi ajautuu korkean energian hinnan takia stagflaatioon. Samalla hän muistuttaa, että Ruotsilla ei ole mitään mahdollisuuksia korjata tilannetta nopeasti. Hän jopa väittää, että ne poliitikot jotka lupaavat korjausta alle 10 vuodessa, valehtelevat. Valehdellaanko meille omavaraisuuden tuomasta helpotuksesta ja onko meillä vaara seurata Ruotsia stagflaation tielle?

Mikäli poliitikkomme keskittyvät pienillä generaattoreilla tuotetun sähkön tukemiseen ja unohtavat isot generaattorit, niin silloin rahat sijoitetaan epävakaaseen ja tehottomaan järjestelmään. Viimeistään nyt katse on suunnattava riittävän kauaksi tulevaisuuteen ja alettava rakentamaan lisää noita vakaita ja säädettävissä olevia suuria generaattoreita sisältäviä laitoksia. Samalla on varmistettava siirtoyhteyksien toiminta maksimikapasiteetilla. Isojen laitosten rakentamiseen on varattava 15-20 vuotta, joten toiminnan aika on nyt. Turvallisuudenkin takia toimiin on ryhdyttävä heti. Herätys poliitikot.

Kun energia on koko yhteiskunnan toiminnan kannalta ensiarvoisen tärkeä elementti, niin sitä on myös käsiteltävä siten.

 

+9
jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asuinpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu