Ihmeellistä työeläkeuutisointia johon toivoisi jotain järkeä

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomen-elakepulma-nakyy-varman-luvuissa-jo-500-miljoonan-euron-voimalla-nain-risto-murto-varjelisi-ennatyksellisia-sijoitusmiljardeja-nuorille-sukupolville/8276534#gs.exe3dk

Varman toimitusjohtaja Risto Murto kertoo, että ”Työeläkeyhtiö Varmalla eläkkeisiin on mennyt tänä vuonna puoli miljardia euroa enemmän saatuihin maksuihin nähden.” Mitä sinä ajattelet tuosta viestistä, putoaako taivas?

Seuraavaksi kerrotaan, että ” Työeläkeyhtiö Varma on tehnyt tänä vuonna 6,7 miljardia euroa rahaa sijoituksillaan. Sijoitusten markkina-arvo on nyt yli 56 miljardia euroa, mikä on Varman ennätys. Tuottoprosentti oli 13,5. Varma kertoi tänään vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen tuloksestaan.”

Juuri sehän on rahastoinnin tarkoituskin, että sieltä saadaan osa työeläkkeisiin tarvittavista maksuista. Mikäli maksutulojen tulisi riittää aina kaikkiin työeläkemaksuihin, niin mitä virkaa rahastoilla olisi? Rahastoista on tarkoitus ottaa 25-30 prosenttia eläkemenoista.

Työeläkemaksussa on 3,5 prosenttiyksikön osuus, joka lisätään rahastoihin tulevaa maksupainetta alentamaan. Lisäksi maksua alentavana osana on huomioitu työnantajien saama asiakashyvitys ja hoitokustannusylijäämä, joka on mahdollista antaa, kun yhtiön vakavaraisuus on riittävällä tasolla. Maksuihin osallistuu myös valtio ja Työllisyysrahasto. Rahastojen tuottovaatimus on 3 prosenttia (huomaa nyt kerrottu tuottoprosentti 13,5) ja hyvinä vuosina rahastoituja osia korotetaan vielä lisäkorotuksilla. Loput tuotoista vahvistavat vakavaraisuutta ja osa voidaan, kuten jo kerroin, jakaa asiakashyvityksinä (maksualennuksina) vakuutuksen ottajille. Paljon tapahtuu pelkän maksuosuuden ulkopuolella, joka on nyt nostettu framille.

”Jos sijoitustuotot olisivat olleet nolla, eläkevarallisuus olisi pienentynyt puoli miljardia euroa toistaiseksi tämän vuoden aikana. Eläkemaksujen ja ulos maksettavien eläkkeiden erotus on jo ihan merkittävä, Murto kertoo.” Niin, jos tuotot olisivat olleet 50 % miinuksella tai 200 % plussalla, niin tilanne olisi ollut toinen. Jotain järkeä voisi pyytää näihin kommentteihin.

Nyt aletaan näköjään puhumaan ihan pehmeitä, kun on säikähdytty aloitteesta, jossa vaaditaan pienten työeläkkeiden nostoa rahastotuottojen kautta. En itsekään kannata rahastojen purkua noin. Lisäksi olen erittäin tyytyväinen saatuihin tuottoihin, jotka ovat reilusti yli laskelmien tarpeen. Mihinkään tarpeettomiin uhkakuviin ei kuitenkaan kannata edes Varman toimitusjohtaja Risto Murron sortua. Toivon hänen kertovan meille vaikka ihan täällä, että kuinka kaamea tilanne oikeasti on, kun nuo maksutulot ovat noin pelottavia.

 

+2
jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asunpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu