Iloinen veronmaksaja..ko?

Meidän poliitikkomme vähät välittävät siitä, että he lisäävät veronmaksajien taakkaa. Ymmärrän vielä jotenkin sen, että lainaa otetaan talouden notkahtamisien tasaamiseen, kuten lamojen ja koronan vastaiseen taisteluun. Sitä en ymmärrä, että suomalaisten nimiin otetaan lainaa, joka sitten lähetetään Euroopan eteläisiin osiin tai muuten muille maille lahjana. Se ei lämmitä edes sen kuuluisan vertauksen vertaa, jossa jotain lämmintä lorahtaa housuihin. Poliitikot lahjoittavat meidän rahaa muille hymy kasvoillaan.

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotuotot/#f8586849

2020 veroja kerättiin linkin mukaan n. 99 mrd.€. Valtaosa veroista kerätään tulojen perusteella – tuloverot ja pakolliset sosiaaliturvamaksut muodostavat noin 63 prosenttia verokertymästä ja palkkasumma oli n. 93 mrd.€. Kyseisen vuoden BKT oli n. 236 mrd.€, joten kokonaisveroaste oli 42,1 %, joka myös linkistä alta löytyy.

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotuotot/Veroaste/#f8586849

Linkistä näkyy myös, että meidän kokonaisveroasteemme oli OECD-maista seitsemänneksi korkein, joten veroasteemme on kyllä ”riittävä” muihin maihin verrattuna jo nyt. Jos nettona meiltä lähtee 5-6 miljardia etelään, niin onhan sen maksamisessa hommaa, kun tuo raha ei hyödytä meidän talouttamme mitenkään. 20 miljardin ”pikavipeistä” koronan taltuttamisessa puhumattakaan. Kokonaisvelasta n. 125 mrd.€ ei kannata edes puhua. Alla linkissä on veroasteen kehityksestä.

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkinen-talous/Valtion-velka/#f8586849

Oletetaan, että talous pyörii nykyiseen tahtiinsa, jotta maksamisen arviointi on helpompaa. Mikäli haluamme maksaa tuon n. 20 mrd.€ pois kymmenessä vuodessa, niin se tarkoittaa vuotuista 2 miljardin lisäystä veroihin ilman korkoa. Veroaste nousee noin n. 42,8 prosenttiin. Ei tunnu isolta nousulta, mutta väkiluvulle 5 531 000 jaettuna jokaiselle tulee maksettavaa n. 361,60€/vuosi ja kymmenessä vuodessa se tekee siten 3616€. Nelihenkisen perheen käytettävissä olevat varat laskevat 14 464€/10 vuotta, joka on 7 232€/vanhempi. Lisäksi on muistettava, että kaikki eivät osallistu kustannuksiin samalla tavalla. Veronkorotukset kohdistuvat suurimmalta osalta tuloveroihin, joten esim. paljon puheissa ollut työeläkemaksun korotuspaine kohdistuu samaan osaan. Hankalaksi menee keskustelu sisäisestä devalvaatiostakin kilpailukyvyn parantamiseksi. Mikäli tuloihin ei haluta painetta laittaa, niin mihin muihin osiin veroja lisätään?

BKT:n tulee kasvaa lähes 47,5 miljardia 10 vuodessa, jotta samalla 42,1 % veroasteella saadaan kasaan 20 miljardia lisää verotuloja lainojen lyhennyksiin. BKT:n kasvu ei toki ole ainoa asia mikä vaikuttaa verotuloihin. Niin tai näin, mutta kyllä lainojen lyhennykset painetta luovat Suomen talouden tulevaisuudelle ja sen kansalaisille. Ei voi pitkällä tähtäimellä olla niin, että hyvinvointia pidetään yllä velkarahalla. Väite, että velkoja ei tarvitse maksaa takaisin on kyllä täyttä sontaa. Velkojen maksu uusilla veloilla on itsensä pettämistä ja tulevien maksajien taskuilla käyntiä. Halutaanko nuorisomme oikeasti laittaa paikkaan, jossa sen on pidettävä huoli vanhenevasta yhteiskunnasta ja sen hankkimasta poskettomasta lainataakasta? Uskommeko me todella, että pienenevän syntyvyyden maassa yhtälö on toimiva? Nyt viimeistään on syytä nostaa kissa pöydälle ja käytävä rakentava keskustelu siitä, että mihin yhteiskunnallamme on varaa. Poliitikkojen kiima pelastaa maailma maamme rahoilla on kyseenalaistettava.

Nyt ei joulupukista ole apua!

 

+4
jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asunpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu