Inflaatio ja velat

Oma pääni kieltäytyy hyväksymästä ajatusta siitä, että inflaatio syö velat. Te fiksummat voitte minua valistaa, mutta uskaltaudun silti pohtimaan aihetta.

Kaikki raha syntyy velaksi, joten velan korossa on huomioitu paitsi maksukyky, niin myös inflaatio. Rahamäärän kasvun sanotaan lisäävän inflaatiota. Onko niin? Jos kysyntä kasvaa, niin nostaako myyjä hintoja vaikka kapasiteetista olisi käytössä vain puolet? Epäilen. Hän ja muut nostavat hintoja, kun kysyntä ylittää tarjontamahdollisuudet tai ainakin ko. tilannetta lähestytään. Otetaan esimerkkinä vaikka sodan jalkoihin jäänyt kaasu, jossa kapasiteettia rajoitetaan keinotekoisesti. Veli naapuri rajoittaa kaasun vientiä ja kysyntää on aikaisemman tarpeen kaltaisesti, joten tietenkin hinnat nousevat, koska korvaavaa kaasua ei ole saatavana riittävästi muualta. Vaikka rahamäärä kasvaisi markkinoilla, niin ei se nosta hintaa vaan se, että kysyntää on yli tarjonnan.

Matti Meikäläisellä on lainaa. Sovitaan, että hänen lainansa on sidottu vuoden euriboriin + pankin marginaaliin. Euriborin tehtävä on heijastella markkinoiden tilannetta, joten velkakustannukset kasvavat inflaation nousun seurauksena. Miten paljon palkat nousevat inflaation nousun seurauksena? Mikäli palkka (netto) nousee lainan kuluja enemmän, niin silloin palkan/lainakulujen suhde muuttuu Matille edullisemmaksi. Söikö inflaatio velkaa? Ei syönyt, mutta Matin onnistui saada velkakulujen kasvua parempaa kasvua omaan palkkaansa. Työnantajien taakaksi jää myydä kalliimpi tuote markkinoille. Epäonnistumisesta seuraa konkursseja ja työttömiä.

Valtiotkin ovat velkaisia. Niiden takaisinmaksukyky riippuu yksityisen sektorin toiminnasta ja omista kuluista. Inflaation ajatellaan toimivan niin, että hintoja enemmän kasvavat palkat. Mikäli näin todella tapahtuu, niin julkiselle sektorille se on mannaa, mikäli sen omat kustannukset eivät nouse verotulojen nousua vastaavasti tai enemmän. Toki kansalaistenkin elintaso nousee tuolla kehityksellä. Isommasta liikkuvasta potista kertyy myös enemmän verotuloja. Noita tuloja voi käyttää velkojen maksuun elleivät sitten poliitikot päätä käyttää rahoja julkisen sektorin kasvattamiseen, joka pahimmassa tapauksessa vie tarpeellisia työntekijöitä yksityiseltä sektorilta ja lisää niiden kustannustaakkaa entisestään ja vaikeuttaa niiden toimintaa. Parhaassa tapauksessa kasvua saadaan aikaiseksi ilman ongelmia.

Velka ei vähene inflaation takia. Inflaatio laittaa liikkeelle kierteen, joka vaatii markkinoiden kykyä maksaa korkeampia palkkoja. Ei kannata jäädä odottamaan sitä, että inflaatio syö velat. Odotellessa kannattaa laittaa säästöt kasvamaan hintojen nousua nopeammin ja lisäksi on syytä toivoa hyviä työmarkkinaratkaisuja. Se, että velkoja ei tarvitse valtionkaan maksaa koskaan takaisin, on vain poliitikkojen märkä uni.

 

 

 

 

 

+2
jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asuinpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu