Koronnostoilla pelastetaan talous?

Olen aikaisemmin kritisoinut EKP:n linjaa nostaa korkoja.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jariojala1-2/korkojen-nostolla-jarrutetaan-kuluttajan-ostovoimaa-syovaa-inflaatiota/

Nyt näemme seurauksia. Kotitaloudet ovat lirissä, yritykset ovat lirissä ja valtiot ovat lirissä.

Velkaiset kotitaloudet ja yritykset maksavat isomman osan tulorahoituksestaan pankeille sen lisäksi, että inflaatio on jo nostanut hinnat taivaisiin. Kansalaisten elintaso laskee ja ne yritykset, jotka voivat, siirtävät lisäkulut edelleen hintoihin, kuten sähköntuottajat jo tekevät. Valtiot joutuvat keräämään yhä isomman potin pankeille nousevien korkojen takia. Näin huomaamme kaikki olevamme velallisia vaikka henkilökohtaista velkaa ei olisikaan. Mitä päättäjät voivat EU:ssa tehdä? ”Itkeä” ja kerätä pankkien haluama potti korkorahoja pois taloudesta inflaatiosta kärsiviltä kansalaisilta.

Noilla toimilla tosiaankin saadaan pitemmällä aikavälillä ostovoimaa alas niin paljon, että yritykset eivät voi enää nostaa hintoja, koska kansalaisilla ei ole enää varaa ostaa heidän tuotteitaan. Pahana seurauksena ennen sitä ovat heikoimpien yritysten konkurssit ja työttömyyden kasvu. Tuosta taas seuraa julkisen sektorin kulujen kasvaminen yhdessä lisääntyneiden korkokulujen kanssa.

EKP ohjaa siis valtiolaivaa karille inflaation hillitsemisen nimissä. Minusta näyttää, että valtiolaivassa on rahaperäsin. Velalla on siis merkitystä.

”Korkojen nostolla jarrutetaan kuluttajan ostovoimaa syövää inflaatiota.” Ei jarruteta vaan viedään talouksilta ja yrityksiltä kaikki ylimääräinen ja osalta yli senkin. Kun talouksien kulut ovat nousseet ”tappiin”, niin silläkö todella parannetaan tilannetta, että nostetaan korkoja ja viedään loputkin käyttövarat? Inflaation nostamat hinnat eivät alene vaan nousevat maltillisemmin ja lainakulut vielä nousevat tuon päälle, ei kyllä naurata. Rahamaailma näyttää valtaansa.

Koronnostojen taustalla on ajatus siitä, että pyritään estämään kierre, jossa hinnannousut ja palkkavaatimukset kilpailevat keskenään. Minusta korkojen nousu vain lisää vaatimuksia palkkojen nostamiseksi. On päivänselvää, että nykyinen meno syö elintasoa. Rahamaailmassa on kuitenkin niin, että kun toinen maksaa, niin toinen saa tuloja.

EKP:n ei missään nimessä tule enää nostaa korkoja vaan alkaa heti laskemaan niitä. Inflaatiosta iso osa tulee energian hinnannousuista ja muista syistä kuin siitä, että rahaa olisi liikaa liikkeellä. Koronnostot vain pahentavat kansalaisten ja valtioiden asemaa. Poliitikkojen ainoaksi keinoksi jäävät erilaiset leikkaukset, koska talous ei kasva halusta huolimatta. Energiasektori on saatava tukemaan talouskasvua eikä haittaamaan sitä ja pankkien on alettava myös auttamaan yritysten kasvua järkevällä korkopolitiikalla. Talouden kasvusta voimme jakaa parempaa tulevaisuutta, mutta tahallinen talouden jarruttaminen ei kyllä palvele ketään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu