Lintilä, vaadin tekoja, puheet on jo kuultu

Mitä sähköyhtiöt ovat tekemässä, nostavat taas kansalaisten kustannuksia sähkön käytöstä. Mitkä ovat perusteet?
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009177418.html
”Pörssisähkön välityspalkkio nousee joulukuussa 0,30 sentistä 0,45 senttiin kilowattitunnilta. Tämä tarkoittaa 50 prosentin hinnankorotusta.
Samalla kuukausittainen perusmaksu nousee myös 4,02 eurosta 4,50 euroon.
Hintojen korotusta Fortum perustelee sähkömarkkinan viimeaikaisilla suurilla muutoksilla.”
”– Epävarmuus Euroopassa on kiihdyttänyt hintavaihtelua ja nostanut merkittävästi sähkön hankintakustannuksia.”
Väitetään, että sähköpörssin hintavaihtelu on siis kiihtynyt ja nostanut sähkön hankintakustannuksia, joten välityspalkkiota ja perusmaksua pitää nostaa. Ja katinpaskat. Kuluttajahan joutuu maksamaan juuri sen ”suurista muutoksista” muodostuneen pörssihinnan sähköstä, olipa se sitten mikä tahansa, jonka päälle vain laitetaan sitten nuo välityspalkkiot ja perusmaksut. Tässä kyllä kuluttajaa viedään kuin pässiä narussa ja myös ministeri Lintilää.
Otetaan samasta linkistä toinen yhtiö:
”Välityspalkkiot nousevat vesivoima-pörssisähkösopimuksissa 0,49 sentistä 0,99 senttiin kilowattitunnilta ja tuuli- ja aurinkovoima pörssisähkösopimuksissa 0,79 sentistä 0,99 senttiin. Kuukausimaksu nousee 3,80 eurosta 5,90 euroon, ja se tulee voimaan ensi vuoden alusta lähtien.
Nordic Green Energy perustelee korotuksia sähkön markkinatilanteella. Vallitseva energiamarkkinatilanne on johtanut siihen, että sähkönhankinnan kustannukset ovat nousseet merkittävästi.”
Aivan samaa tuubaa tulee sieltäkin. Välityspalkkio ja perusmaksu nousevat, koska sähkönhankinnan kustannukset ovat nousseet merkittävästi. Siis aikuisten oikeasti, tuoko on perustelu? Pörssisähkön hinta seilaa laidasta laitaan, koska siellä väitetysti kysyntä ja tarjonta kohtaavat muodostaen hinnan kalleimman tuotantomuodon mukaan. Tuon kalleimman hinnan sitten kuluttaja maksaa ja nyt siihen päälle ollaan laittamassa vain isommat välityspalkkiot ja perusmaksut. Ihan järkyttävän röyhkeää toimintaa.
Mitä ministeri Lintilä on sanonut sähköllä rahastamisesta?
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/918b7497-4418-4c01-93ed-432a4f445d98
”Lintilä kertoo, että kotimaan keskusteluissa energiayhtiöiden tuotot ovat saaneet hänen verenpaineensa nousemaan.
– Sain hyvän kimmokkeen, kun kesällä ilmoitin kantanani, että alv (arvonlisävero) pitäisi tiputtaa. Minuun otettiin yhteyttä, että jos on kiinteä sopimus, niin voiko se alv:n väliosa jäädä sinne sähköyhtiöön, Lintilä kertoo.
– Lupasin, että jos sen teette, niin julkisesti naulaan teidät seinään. Se ei ollut kovin diplomaattisesti sanottu, mutta kyllä tämä (energiakriisi) on sellainen, että on tietynlaisesta yhteisvastuullisuudesta ja maineenhallinnasta kyse.”
Nyt kun yhtiöt eivät saa härskisti jättää arvonlisäveron pienentämistä itselleen kiinteistä sopimuksista, niin rahastetaan tuo kansalaisille tuleva helpotus sitten muuten yhtiöille.
Minun verenpaineeni nousee, kun mm. valtion enemmistöomistama yhtiö rahastaa röyhkeästi sodan varjolla asiakkaitaan. Minusta Lintilän on vaadittava hintojen nostosta mustaa valkoiselle, että mistä on kysymys. Lisäksi sähköpörssin mahdollistamaa ylituottoa on avattava enemmän kansalaisten arvioitavaksi. Ministeri Lintilä, nyt on naulaamisen aika.
Nyt sitten tiedetään miksi Lintilältä meni niin kauan kunnes pääsi ministeriksi. Huopatossuissakin on enemmän särmää. Kun Lintilä suuttuu häntä ei pelkää kukaan.
Ilmoita asiaton viesti
No siltä tuo vaikuttaa. On tämä sähköllä rahastaminen mennyt kyllä huimaksi, ei tunnu olevan mitään rajaa tällä laillisella ryöstämisellä. Ehkä tähän saadaan jokin tolkku, kun kansalaiset alkavat vaatimaan päitä vadille. Se aika ei ole kaukana, koska kylmät lähestyvät ja kohtuuton tilanne sitä kautta myös.
Ilmoita asiaton viesti
Syötän Lintilälle lapaan. Hoitakaa tämä sähköasia kuntoon, niin Keskustan vaalituloskin nousee kohisten. Älkää hoitako sitä ja kannatus on alle 10.
Ilmoita asiaton viesti
Mulla on voimassa kahden vuoden määräaikainen sopimus Nordic Green Energyn kanssa, enkä ole tietoinen, että perusmaksut nousisivat sopimuskaudellani, joka kestää kesään 2024.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.nordicgreen.fi/muutoksia-toistaiseksi-voimassa-olevien-porssisahkosopimusten-hinnoittelussa/
Muutokset ovat toistaiseksi voimassaoleviin sopimuksiin linkin mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos täsmennyksestä Jari.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ei määräaikaisiin sopimuksiin tehdä kesken kauden muutoksia yksipuolisesti.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.nordicgreen.fi/mista-sahkon-hinta-koostuu/
”Perusmaksulla sähkönmyyjä kattaa kustannuksiaan, jotka eivät ole sidonnaisia myydyn energian määrään, vaan ovat kaikille asiakkaille samat. Tällaisia kiinteitä kuluja ovat muun muassa laskujen lähetyksen ja sopimushallinnan kulut.”
Noissa Nordic Green Energyn omilla sivuilla kerrotuissa perusteluissa ei mainita sähkön markkinatilanteesta mitään perusmaksun kriteereinä.
”Sähkön hankinnan kustannuksiin kuuluu myös muun muassa Fingridin maksuja sekä uusiutuvan energian alkuperätakuut, joilla varmistetaan, että energia on todella tuotettu uusiutuvalla tuotantomuodolla. Pörssisähkösopimuksissa sähköenergian hinta seuraa suoraan sähköpörssin Spot-hintaa, jonka päälle sähkönmyyntiyhtiö lisää yleensä välityspalkkion eli marginaalin, jolla katetaan esimerkiksi mainittuja alkuperätakuita ja Fingrid-maksuja. Kiinteähintaisissa sopimuksissa nämä kulut on sisällytetty mukaan kiinteään hintaan.”
https://www.aamuposti.fi/paikalliset/5411040
Fingrid on ilmoittanut jättävänsä perimättä kantaverkon siirtomaksuja 6 kuukaudelta ensi vuonna. Alkuperäistakuissa en ole kuullut kulujen nousseen mitenkään. Sähkön markkinatilannetta tuossakaan ei mainita ollenkaan jonkinlaisina hinnannoston kriteerinä. Kyse on vain puhtaasta ahneudesta, joka asiakkailla maksatetaan. Tätäkö se on se ”kohtuullinen sähkönhinta”, jota laki edellyttää?
Ilmoita asiaton viesti
”Välityspalkkiot nousevat vesivoima-pörssisähkösopimuksissa 0,49 sentistä 0,99 senttiin kilowattitunnilta ja tuuli- ja aurinkovoima pörssisähkösopimuksissa 0,79 sentistä 0,99 senttiin.”
Korotus varsinkin vesivoima-pörssisähkösopimuksissa on todella suuri, 100%. Sinänsä ymmärrän hyvin, että välityspalkkio eri tuotantomuodoista asetetaan samalle tasolle.
Korotusta selittänee osittain se, että välittäjän prosentuaalinen marginaali laskee, jos tuotteen myyntihinta nousee, mutta välityspalkkio pysyy kiinteänä.
Välittäjiä varmaan harmittaa tällä hetkellä, että hinnastoihin on kirjattu senttimääräinen marginaali prosenttimääräisen sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Aika vaikea keksiä, että mikään harmittaisi nyt sähkönmyyjiä (ehkä huonot futuurit), mutta tuo mainitsemasi kyllä niin varmaankin tekee.
Sähköpörssistä ostettu sähkö on vain sähköä, joten mikäli halutaan osoittaa se todella esim. tuulisähköllä tuotetuksi, niin silloin varmaankin mukaan tulee tuo alkuperäistakuu, joka nostaa hintaa omalta osaltaan. Se lienee kuitenkin ihan kahden välinen sopimus. Välityspalkkion nosto tuotteesta kuten tuuli-, aurinko- tai vesivoimasta vaikuttaa kyllä rahastukselta, koska juuri nuo ovat niitä edullisia tuotantomuotoja jotka hyötyvät kalliimmalla tuotetusta sähköstä kohtuuttomasti. No, nyt näyttää, että kaikki on sallittua, kun sähköstä on kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
Vot, jämäkkää ulosantia Jari!
Ilmoita asiaton viesti
Tämä herra Lintilä on epäonnistuja keskustan armosta. Katsokaa herra Lintilän taustoja Suomen energiapolitiikassa. Kyllä tämä herra on surkea poliittinen päättäjä. Nyt Lintilä lupasi minulle, että jos hänen puolue pääsee seuraavaan hallitukseen niin dieselvero poistetaan. EI POISTETA. Minä maksan oman autoni dieselveron mielelläni jos tällainen keskustapuolue saadaan pois hallituksesta ja herra Lintilä puolueineen poistuu takavasemmalle. Kommareiden apupuolue ja kannattajat. Saitte nyt mitä halusitte. Nyt ei kelpaa Vappusataset Rinne ja Lintilä. Pelätkää meitä PerusSuomalaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tällaisella velkaantumisen tahdilla voi mitään veroja poistaa, korkeintaan korottaa. Sitä täytyy kyllä ihmetellä, että yrittäjät ovat näin hiljaa energiakuluistaan vaikka se vääjäämättä ajaa osan ongelmiin.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009174485.html
Vuonna 2021 tilanne oli se, että ”FOSSIILITTOMAN sähkön osuus Suomen sähköntuotannosta kasvoi viime vuonna 86 prosenttiin eli uuteen ennätykseensä, kertoo Tilastokeskus.” Voisi olettaa, että Suomessa luku on vain kasvanut vuonna 2022, koska Venäjän fossiilisen osuus on jäänyt pois ja tilalle on tullut fossiilitonta tuotantoa. Oli miten oli, niin tuo fossiiliton on sitä halpaa sähköä ja fossiilinen sitä kallista. Meillä siten 14 prosenttia omasta tuotannosta on se osa, joka nostaa pörssisähkön hintaa rajusti ylöspäin, kun fossiilittomat eivät riitä kattamaan kysyntää. Voimme myös ajatella niin, että nuo 86 prosenttia hyötyvät tuon 14 prosentin kalliin tuotannon tuomasta korkeasta hinnasta.
Sähkön kuluttajat eivät hyödy suuresta fossiilittoman sähkön määrästä vaan haittaa syntyy pienen fossiilisen määrästä. Fossiilisen tuotannon korkea hinta on osin seurausta poliittisista päätöksistä päästöoikeuksien kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on kiinnostava pointti. Itselläni on määräaikainen sopimus fossiilivapaasta sähköstä. Jos uusin sopimuksen edelleen fossiilivapaana, voiko sähkön toimittaja vedota korkeaan fossiiliseen maakaasun hintaan ja nostaa minun fossiilivapaan sähkön hintaa?
Ilmoita asiaton viesti
Nykyisin ei kukaan tiedä, että mitä tarjotaan määräaikaisen sopimuksen jälkeen. Yleinen seuraus on se, että uusi tarjottu määräaikainen on huomattavasti vanhaa korkeampi tai sitten tarjotaan vain pörssisähkösopimusta. Noihin fossiilittomiin liittyy aikaisemmin esillä olleet alkuperäistakuut, joilla osoitetaan, että sähkö on oikeasti osa fossiilitomasti tuotettua. Takuu taitaa maksaa jotain sähkönhinnan päälle tai on nostamassa sähkön hintaa.
Määräaikaiseen sopimukseen on perin hankalaa tehdä muutoksia, mutta nythän tuleva arvonlisäveron alennus tulee sovellettavaksi myös sinun sopimukseesi. Toivottavasti määräaikaista on vielä paljon jäljellä.
Ilmoita asiaton viesti