Lintilä, vaadin tekoja, puheet on jo kuultu

Lintilä, nyt ei karjunta riitä, nyt on purtava!

Mitä sähköyhtiöt ovat tekemässä, nostavat taas kansalaisten kustannuksia sähkön käytöstä. Mitkä ovat perusteet?

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009177418.html

”Pörssisähkön välityspalkkio nousee joulukuussa 0,30 sentistä 0,45 senttiin kilowattitunnilta. Tämä tarkoittaa 50 prosentin hinnankorotusta.

Samalla kuukausittainen perusmaksu nousee myös 4,02 eurosta 4,50 euroon.
Hintojen korotusta Fortum perustelee sähkömarkkinan viimeaikaisilla suurilla muutoksilla.”

”– Epävarmuus Euroopassa on kiihdyttänyt hintavaihtelua ja nostanut merkittävästi sähkön hankintakustannuksia.”

Väitetään, että sähköpörssin hintavaihtelu on siis kiihtynyt ja nostanut sähkön hankintakustannuksia, joten välityspalkkiota ja perusmaksua pitää nostaa. Ja katinpaskat. Kuluttajahan joutuu maksamaan juuri sen ”suurista muutoksista” muodostuneen pörssihinnan sähköstä, olipa se sitten mikä tahansa, jonka päälle vain laitetaan sitten nuo välityspalkkiot ja perusmaksut. Tässä kyllä kuluttajaa viedään kuin pässiä narussa ja myös ministeri Lintilää.

Otetaan samasta linkistä toinen yhtiö:

”Välityspalkkiot nousevat vesivoima-pörssisähkösopimuksissa 0,49 sentistä 0,99 senttiin kilowattitunnilta ja tuuli- ja aurinkovoima pörssisähkösopimuksissa 0,79 sentistä 0,99 senttiin. Kuukausimaksu nousee 3,80 eurosta 5,90 euroon, ja se tulee voimaan ensi vuoden alusta lähtien.

Nordic Green Energy perustelee korotuksia sähkön markkinatilanteella. Vallitseva energiamarkkinatilanne on johtanut siihen, että sähkönhankinnan kustannukset ovat nousseet merkittävästi.”

Aivan samaa tuubaa tulee sieltäkin. Välityspalkkio ja perusmaksu nousevat, koska sähkönhankinnan kustannukset ovat nousseet merkittävästi. Siis aikuisten oikeasti, tuoko on perustelu? Pörssisähkön hinta seilaa laidasta laitaan, koska siellä väitetysti kysyntä ja tarjonta kohtaavat muodostaen hinnan kalleimman tuotantomuodon mukaan. Tuon kalleimman hinnan sitten kuluttaja maksaa ja nyt siihen päälle ollaan laittamassa vain isommat välityspalkkiot ja perusmaksut. Ihan järkyttävän röyhkeää toimintaa.

Mitä ministeri Lintilä on sanonut sähköllä rahastamisesta?

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/918b7497-4418-4c01-93ed-432a4f445d98

”Lintilä kertoo, että kotimaan keskusteluissa energiayhtiöiden tuotot ovat saaneet hänen verenpaineensa nousemaan.

– Sain hyvän kimmokkeen, kun kesällä ilmoitin kantanani, että alv (arvonlisävero) pitäisi tiputtaa. Minuun otettiin yhteyttä, että jos on kiinteä sopimus, niin voiko se alv:n väliosa jäädä sinne sähköyhtiöön, Lintilä kertoo.

– Lupasin, että jos sen teette, niin julkisesti naulaan teidät seinään. Se ei ollut kovin diplomaattisesti sanottu, mutta kyllä tämä (energiakriisi) on sellainen, että on tietynlaisesta yhteisvastuullisuudesta ja maineenhallinnasta kyse.”

Nyt kun yhtiöt eivät saa härskisti jättää arvonlisäveron pienentämistä itselleen kiinteistä sopimuksista, niin rahastetaan tuo kansalaisille tuleva helpotus sitten muuten yhtiöille.

Minun verenpaineeni nousee, kun mm. valtion enemmistöomistama yhtiö rahastaa röyhkeästi sodan varjolla asiakkaitaan. Minusta Lintilän on vaadittava hintojen nostosta mustaa valkoiselle, että mistä on kysymys. Lisäksi sähköpörssin mahdollistamaa ylituottoa on avattava enemmän kansalaisten arvioitavaksi. Ministeri Lintilä, nyt on naulaamisen aika.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu