Lopettamalla kulutus laitetaan pillit pussiin

Lienee syytä pohtia elämän tosiasioita, kun minusta ne tuntuvat olevan monelta hukassa.

Näinhän se menee, että työnantaja työllistää ja työntekijä valmistaa tuotteita markkinoille? No menee ja ei mene. Raaka-aineista ja työstä syntyy kyllä tavaroita kuluttajien ostettavaksi. Yrityksen sanotaan maksavan raaka-aineet ja palkat sivukuluineen. Kuitenkin kaikki nuo kulut maksaa todellisuudessa kuluttaja ostamalla valmistuneen tuotteen. Palkat kesälomineen ja tavarat kaikkine hilavitkuttimineen maksaa työnantaja vain, jos ne eivät mene kaupaksi. Mitenkäs sitten yrittäjät ja omistajat? Kuka maksaa koneet ja laitteet, kuljetukset, yrittäjän palkat, osingot jne.? Se samainen kuluttaja kuluttamalla yritysten valmistamia tavaroita. Nyt ollaan menossa kohti tilannetta, jossa kuluttaminen on estetty suurelta osin eduskunnan toimesta.

Entäpäs sitten ne julkisen sektorin verot? Kuluttaja on maksanut jo koko tuotannon sekä palkat sivukuluineen ja nyt hän maksaa myös verot, koska ilman kuluttajaa ei olisi niitä tuloja ja kulutusta, josta kerätä veroja. Myös julkisen sektorin lainat hän maksaa mukisematta, koska ei voi muuta. Nyt ollaan menossa kohti tilannetta, jossa verotulot romahtavat eduskunnan päätöksellä.

Onhan tämä tavattoman yksinkertaista ja selittämättäkin selvää, mutta muistammeko me tämän tässä korona-kaaoksessa? Nyt on tehty harkittu päätös supistaa kysyntää. Rahaa kyllä työnnetään maailmaan kaksin käsin ja jopa helikopterilla sekä heinähangolla, mutta kun tuo raha ei tunnu päätyvän kulutukseen (vaikka voisikin kuluttaa), niin mihin se päätyy? Vahva veikkaukseni on, että se päätyy kierroksen kautta takaisin pankkien voittoihin ja niille tahoille yleensäkin, jotka eivät tarvitse sitä kulutukseen. Ei se ainakaan pääty tuolle suorittavalle taholle, joka hallitsee kulusta.

Hävittämällä ison osan yrityksistä poistuu samalla paljon kulutukseen tarvittavia tuotteita. Lomauttamalla tai irtisanomalla työntekijöitä häviää kysyntää, joilla voisi pelastaa omaa talouttaan ja yritysten taloutta. Kun näin toimitaan, niin edessä on pitkä ja kivinen tie, josta pääsemme ylös vuosien, ehkä vasta kymmenien vuosien päästä. Tulee konkursseja ja henkilökohtaisia konkursseja sekä lainaongelmia monille tahoille. Verotulot romahtavat ja ihmisille tulee hankaluuksia selvitä jokapäiväisestä arjestaan. Köyhyys lisääntyy.

Apua ei tule viennistä, koska muillakin mailla on samat ongelmat. Meillä lisäksi euro aiheuttaa sen, että emme voi hallita rahapolitiikkaa, emmekä siten edes finanssipolitiikkaa. Olemme kuilun partaalla, mutta kukaan ei sitä huomaa.

Ei taida hallitus hahmottaa talouden kokonaiskuvaa ennen kuin olemme jo suossa kaulaamme asti. Ihmisten henkeä tulee suojella, mutta miten tästä talouden notkahduksesta aiotaan selvitä? Pelastetaanko nyt ihmisiä uhraamalla ihmisiä?

Kuka ottaa vastuun?

 

jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asunpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu