Mikä on sähkön kohtuullinen hinta?

Ryyppäämisessäkin on kohtuullisuus aina hakusessa?

Energiavirasto joutuu pohtimaan asiaa, kun se ottaa kantaa kuluttajien tutkintapyyntöihin esim. kohtuullisesta sähkönhinnasta ja siitä, että voiko yhtiöt tarjota asiakkailleen vain pörssisähköä. Päätöksiä on lupailtu ensi vuonna.

https://www.hs.fi/talous/art-2000009185570.html

Alla on linkistä poimittuna muutama kohta.

”Lain mukaan kullakin jakeluverkkoalueella toimitusvelvollisen vähittäismyyjän on toimitettava sähköä kohtuulliseen hintaan esimerkiksi tavallisille kuluttajille.”

”ONGELMA on, ettei olemassa ole linjausta siitä, mikä sähkömarkkinalain tarkoittama kohtuullinen hinta on.
Energiavirasto ei myöskään ole linjannut, voiko pörssisähkö olla toimitusvelvollisen sähkönmyyjän ainoa toimitusvelvollinen tuote.
”Energiavirasto voi sitovasti ottaa kantaa toimitusvelvollisuustuotteisiin ja -hintoihin ainoastaan jälkikäteen annettavilla valituskelpoisilla päätöksillä. Virasto ei voi esimerkiksi etukäteen asettaa korkeinta sallittua toimitusvelvollisuustuotteen hintaa eikä määrätä, kuinka suuri toimitusvelvollisuustuotteen hinnan kertakorotus voi olla tai kuinka usein hintaa voi muuttaa”, Energiavirasto kirjoittaa tiedotteessa.”

https://energiavirasto.fi/energiavirasto

”Strategiset tavoitteemme – Energiamarkkinat toimivat ja ilmastotavoitteet toteutuvat

• Sähkö- ja kaasumarkkinat toimivat tehokkaasti mahdollistaen korkean toimitusvarmuuden sekä kohtuulliset ja kilpailukykyiset hinnat.

• Ilmastotavoitteiden politiikkatoimien hallinnointi toteutuu kustannustehokkaasti päästökaupan, uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden osalta.”

Oman strategiansa mukaisesti Energiaviraston on jo ennen tutkintapyyntöjä tullut tavoitteensa mukaisesti varmistaa, että sähkömarkkinat toimivat tehokkaasti ja kohtuullisilla hinnoilla. Vetoaminen siihen, että se voi sitovasti ottaa kantaa asioihin ainoastaan jälkikäteen valituskelpoisilla päätöksillä, on selittelyä. Kun se ottaa kantaa jälkikäteen, niin sehän ottaa tuleviin asioihin kantaa etukäteen muodostamalla ”ennakkotapauksen” vaikkapa kohtuullisesta sähkön hinnasta.

Mikä sitten voi olla kohtuullista hinnoittelua sähkön osalta? Helposti voisi päätyä siihen, että toimivilla markkinoilla sähköpörssissä muodostuu kohtuullinen hinta markkinaehtoisesti. Mutta mutta, siellähän tarjotaan erilaisilla tuotantotavoilla tuotettua sähköä eri hinnoilla kuluttajille. Tuuli-, aurinko-, vesi- ja ydinvoimaa tarjotaan halvemmalla, kuin esim. hiili- tai kaasuvoimalla tuotettua sähköä. Kun sitten kaiken sähkön hinnaksi muodostuu kalleimmalla tuotetun sähkön hinta, niin se ei ainakaan voi olla kohtuullista hinnoittelua. Mikäli tuo sähkön hinnoittelutapa hyväksytään, niin tuulivoiman tarjottu hinta esim. 3 senttiä ja hiilivoiman hinta 30 senttiä, ovat silloin molemmat kohtuullisia, vaikka tuulivoiman tuottaja saakin pyytämänsä 3 sentin sijaan 30 senttiä sähköstään. Molemmilla voi olla katetta tarjotulla sähkönhinnalla tuotteessaan kuitenkin saman verran. On jännittävää nähdä, että miten Energiavirasto suhtautuu juuri sähköpörssin hintojen muodostumiseen kohtuullisesti. Muiden sopimusten kohdalla on varmaankin helpompi määritellä kohtuullinen hinta sähkölle.

Minusta kohtuullista hintaa määriteltäessä pakostakin tullaan tilanteeseen, jossa tuotantokustannukset astuvat merkittävään rooliin. Jokaista tuotettua kilowattia tulee siten ajatella erikseen vaikka lopputuote on sama, sähkö. Ei voi olla niin, että yksi sähköpörssin määräämä hinta on kaikille tuotantotavoille oikea ”kohtuullinen hinta”, kun se ei selvästikään sitä ole.

Se, että saako sähköyhtiöt tarjota asiakkailleen vain pörssisähköä, on helposti korjattavissa. Ne voivat jatkossa tarjota muuta sähköä pörssisähköä korkeammilla hinnoilla, jolloin asiakas itse katsoo viisaammaksi ostaa pörssisähköä. Nuo korkeammat hinnat on sitten kuluttajan taas helpompi viedä Energiaviraston arvioitavaksi, että onko hinta ”kohtuullinen”.

Elämme mielenkiintoista aikaa sähkön hinnoittelun osalta. Oman lisänsä kohtuullisuuden arviointiin tuo valtion ja kuntien iso omistus sähkön tuotantolaitoksista. Kuluttajien on syytä olla tarkkana.

 

+3
jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asuinpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu