Miksi investoida Suomeen?

Investointeja halutaan maahamme ja samalla puhutaan maamme kilpailukyvystä. Mistä oikein puhutaan?

Minusta kaiken lähtökohtana on yritystoiminnan kannattavuus. Mitä kannattavampaa ajateltu toiminta on, niin sitä halukkaampia ollaan investoimaan. Rahaa ollaan valmiita sijoittamaan, kun tuottoja on saatavissa.

Edellisestä seuraa mielestäni vääjäämättömästi se, että kilpailukyky on kunnossa, kun tuottoja pystytään hankkimaan mahdollisimman paljon. Isot tuotot johtavat helposti keskusteluun siitä, että paljonko työntekijöiden ja yhteiskunnan tulee saada noista isoista tuotoista. Vaaditaan, että työntekijöitä ei saa ”hyväksikäyttää”, mutta pakkohan yrityksen on työvoimakin hinnoitella, jos se haluaa saada toiminnastaan voittoa. Tuottamaton toiminta ei houkuttele ketään riskisijoittamaan tai yrittämään.

Tässä kohtaa on mielenkiintoista hiukan spekuloida. Miten palkkojen tulee käyttäytyä, jos maailmanmarkkinat muuttuvat äkillisesti niin, että yrityksen voitot nousisivat vaikkapa 50 %? Entä miten palkkojen tulee muuttua, jos voittomarginaali nopeasti tippuu lähelle nollaa? Miten työmarkkinajärjestöjen tai yhteiskunnan tulisi tuossa tilanteessa toimia?

Asioita on helpompi ratkaista, kun yrittäminen ja työnteko luovat jakovaraa, mutta silloinkin on tärkeää, että kilpailukyvystä pidetään kiinni ajatuksella ”nyt ja tulevaisuudessa”. Historia on osoittanut, että palkkojen laskeminen on erittäin vaikeaa ja saavutettuja etuja on hankalaa leikata.

On hyvä pohtia sitäkin, että miksi rahaa makaa tileillä ilman, että ollaan halukkaita investoimaan? Myös sitä pitää miettiä, että mistä johtuvat työttömät työntekijät? Hyvinvointiyhteiskuntamme ei tule säilymään ilman noiden molempien kohtaamista tuottavana työnä ja yhteiskunnan ylläpitäjänä. Mielestäni markkinataloudessa toimivien yritysten pitää kyetä toimimaan tuottavasti, mutta työntekijät ja yhteiskunta muistaen. Vapaammasta sopimisesta keskustellaan myös. Pidän hyvänä, että jonkinlaiset pelisäännöt perälautoineen ovat olemassa. Toisaalta on myös täysin mahdollista, että nuo perälaudat ovat joillakin aloilla nousseet liian korkeiksi kilpailukyvyn kannalta.

Haluan tällä kirjoituksella sanoa, että meidän on yhdessä löydettävä keinot pärjätä globaalissa kilpailussa. Kyse on ensisijassa meidän kaikkien hyvinvoinnista. Meidän pitää ensin ansaita rahamme, jotta voimme edes teoreettisessa mielessä alkaa pelastamaan koko maailmaa, joka nyt näyttäisi olevan joidenkin poliitikkojen tahtona. Ensin on saatava oma pesä kuntoon ja sitten vasta harkitusti huomiota muualle.

Toivoisin, että alkaisimme enemmän miettimään yhteistoimintaa työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa yleensäkin. Maksimaalisten etujen tavoitteleminen minkään osatekijän kohdalla ei ole suotavaa, sillä se vääjäämättä ajaa muut osapuolet puolustus, ellei peräti hyökkäyskannalle.

 

 

 

jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asunpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu