Miksi tätä ei ymmärretä taloudesta?

Taloussanomissa ollut Hurrin artikkeli kertoo oleellisimman.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006493054.html

”Tuo nykyaikaisten talouskriisien ja kriisitoimien keskeinen syy – ja vallitsevan talousjärjestyksen keskeinen peruspiirre – on taloutta pyörittävän velkamäärän paisuminen liian suureksi.

Talouden eri osissa vellova yksityinen ja julkinen velka on jo puolisen vuosisataa eli 1970-luvun alusta asti kasvanut suurin piirtein tuplaten voimakkaammin kuin talous on kasvanut.”

On muistettava, että sekä yksityisen velan, että julkisen velan maksaa yksin ja ainoastaan kuluttaja tuotteiden loppuhinnoissa, sinä ja minä sekä muutama muu. Miksi sitten me otamme velkaa? Kun on pakko. Me saamme rahaa tuotannosta, jonka päälle laitetaan voitto ja verot. Emme siis mitenkään käytännössä voi ostaa tuotantoa ilman lainaamista, velkarahaa.

Velkaahan on yhtä paljon kuin on saamisia. Nyt kuluttaminen kärsii ja siten tuottaminen, kun pääosa palkoista menee lainojen lyhennyksiin ja korkoihin. Saajapuolena ovat pankit ja sen omistajat. Kuluttajan loppurahat menevät kulutukseen, jolloin rahaa on siihen käytettävissä vähemmän. Tästäkin kulutuksesta rahat päättyvät voittoina niille, jotka eivät sitä tarvitse kulutukseen. Suoraan sanottuna, nyt tuotetaan pankeille ja suuromistajille pääomia, jotka eivät välity takaisin tuotantoportaan kulutettavaksi. Rahan kiertäminen takaisin on erityisen tärkeää tässä velkataloudessa.

Ainoa järkevä toimi kaikkien kannalta, myös noiden pankkien ja suuryritysten, on se, että kerättyjä voittoja kotiutetaan tuotantosektorin käyttöön, josta ne sitten palautuvat kyllä omistajille normaalin kierron kautta. Rahan heikko kiertäminen takaisin kuluttajille lisää kuluttajien tarvetta velkaantua ja siinä on se syy koko talouden ongelmiin. Mikäli jotain radikaalia ei tehdä, niin kohta ollaan tilanteessa, jossa jako tehdään uudelleen pakolla. Lisävelka vain pahentaa kierrettä.

 

 

 

 

jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asunpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu