Muutetaan eläkerahastot puskurirahastoiksi

molemmat yhdessä

Eläkerahastoja ollaan kasvattamassa järjettömän suuriksi nykykäytännöllä. Onko ollut tarkoituksenmukaista imeä rahoja pois taloudestamme sijoittaaksemme ne suurimmalta osin ulkomaille? Onko taloutemme hyötynyt siitä ja hyötyykö se siitä jatkossa? Nythän kuitenkin tuottoja tuloutetaan enemmän, kuin siirretään rahastoon. Kerro sinä.

Nykyjärjestelmässä osa eläkemaksuista sijoitetaan rahastoon ja osa maksettavista eläkkeistä rahoitetaan rahastoista (kuva). Keskimääräinen eläkemaksu on 24,4 % palkoista, joten kuvan luvuista saadaan palkkasummaksi 90,2 mrd€. Tiputetaan eläkemaksu 23 prosenttiin, jolloin maksuja kertyy 20,75mrd€ ja eläkerahastoiden puskurista pitää maksaa puuttuva 8,95 mrd€ vuoden 2020 mukaisesti. Kyseisen vuoden tuotoista osa jää vielä kasvamaan ”korkoa” tulevillekin vuosille.

Palkkasumman kasvaessa myös eläkemaksuina kerättävän rahan määrä kasvaa. Karttumakin on sidottu prosentteina palkkasummaan ja maksussa olevat eläkkeet kasvavat normaalissa tilanteessa vähemmän kuin palkkasumma eläkeläisten indeksin takia, joten sekin puoli on ”kunnossa”. Puskuria käytettäisiin tasaamaan puuttuvaa rahamäärää. Hyvinä tuottovuosina rahastot kasvaisivat ja huonoina niistä poistuisi rahaa. Mikäli reaalinen tuotto olisi keskimäärin vaikkapa 3 %, niin kyseisen kuvan mukaan puskuri tuottaisi 6,74 mrd€. 4 %:n tuotolla puskuri kasvaisi 8,98 mrd€ ja 5 %:n tuotolla 11,23 mrd€. Kuvan tuotto on n. 4,6 %.

Tiedän, että vakuutusmatematiikka on monien osien summa, enkä varmaankaan osaa hahmottaa kaikkia yksityiskohtia näihin yksinkertaisiin pohdintoihin puskurista laskutoimituksista puhumattakaan. Silti on järkevää pohtia eläkerahastojen merkitystä taloutemme kannalta ja myös rahastojen ja maksujen kannalta. Onko eläkejärjestelmää mahdollista yksinkertaistaa ja voidaanko maksujärjestelyillä sekä sijoittamisella tukea kotimaamme kasvua nykyistä enemmän? Pallo on Teillä, pohditaanko tätä hiukan yhdessä?

0
jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asunpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu