Negatiivinen indeksi työeläkkeisiin?

Jaksaa, jaksaa..kohta työeläkkeelle

Iltasanomissa on juttu automaattisesta eläkeleikkurista.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010721477.html

Otan linkistä kohdan, jota ihmettelen:

”Otetaanpa esimerkki raportista.

Jos eläkejärjestelmän kestävyys vaatisi palkansaajien ja työnantajien eläkemaksun nostamista yhteensä 0,88 prosentti­yksikköä, korotus­paineesta puolet menisikin eläkeläisten kontolle: eläkkeisiin tehtäisiin 0,44 prosentti­yksikön tarkistus – alaspäin.

Tämän vakautuselementin lisäksi eläkkeisiin tehtäisiin nyky­säännösten mukainen indeksi­tarkistus, joka ottaa huomioon palkkojen ja hintojen nousun.

Rantalan ja Vanteen raportista löytyy laskukaava.

Jos työntekijän kuukausipalkka olisi 3 000 euroa, sopeuttaminen aiheuttaisi 13 euron korotuksen työntekijän eläkemaksuun. Vastaavasti 2 000 euron kuukausi­eläkkeeseen tulisi noin 9 euron alennus. Muutokset vaikuttaisivat siten, että vuotuinen maksutulo kasvaisi vuoden 2024 tasossa arviolta 660 miljoonaa euroa, ja eläkemeno supistuisi arviolta noin 90 miljoonaa euroa.”

Mistä nuo luvut oikein tulevat? Jos korotuspaine on 0,88 prosenttiyksikköä, niin vuoden 2024 maksuprosenttiin 25,12 se toisi lisää 0,88 prosenttiyksikköä, eli maksu olisi 26 % palkoista. Vuonna 2023 palkkasumma on ollut 101,1, mrd€ seuraavan linkin mukaan: https://www.etk.fi/tutkimus-tilastot-ja-ennusteet/tilastot/tyoelakkeiden-rahoitus/tyoelakelakikohtainen-palkkasumma/. Lasketaan kuitenkin ilmoitetuilla luvuilla. Maksutuloon ilmoitetaan kasvua 660 miljoonaa euroa 0,44 prosenttiyksikön kasvulla, joten siitä laskettuna palkkasumma olisi 150 miljardia euroa. Mikäli palkkasumma on tuo ja tarve on 0,88 prosenttiyksikköä, niin vaatimus maksun nostamisen kautta saatavasta rahamäärästä on 0,88 % palkkasummasta ollen siten 1 320 000 000€. No mutta, eihän tuota rahamäärää saada kasaan noilla luvuilla. 660 miljoonaa+90 miljoonaa säästöä on vasta 750 miljoonaa. Lisäksi tekstissä luvataan, että eläkkeisiin tulee nykysäännösten mukainen indeksitarkistus, joka tietenkin pienentää lisärahasta saatavaa hyötyä. Tästä päättelen, että Rantalan ja Vanteen laskukaavaa ei ole osattu soveltaa oikein. Korjatkaa, jos olen väärässä.

Mennään itse asiaan ja unohdetaan laskukaavat. Nyt siis rakennetaan himmeliä, jossa on sisällä sekä negatiivinen indeksi, että positiivinen indeksi työeläkkeiden alentamiseksi. Tarkoitus on sellainen, että jo työeläkkeellä olevat alkaisivat takautuvasti osallistumaan omien työeläkkeidensä rahoittamiseen indeksien kautta tapahtuvalla leikkauksella. Omaisuudensuojaan ei näin ilmeisesti lakiteknisesti puututtaisi? Tarkoitus pyhittää keinot. Mihin voimme luottaa tulevaisuudessa, jos näillä teknisillä kikkailuilla voidaan kuitenkin esim. omaisuudensuojaa kiertää? Ongelmista pienin ei ole se, että keskimääräiset työeläkkeet ovat jo nyt varsin pieniä ja niiden leikkaaminen vain siirtää lisävastuuta veroilla kerättyyn järjestelmään. Tehdäänkö himmelistä niin vaikea, että sitä ei kukaan sitten jatkossa ymmärrä ja tie on avoin moneen muuhunkin kikkailuun? Verotuksen kautta eläkeläiset jo osallistuvat talkoisiin, eikö se riitä? Miksi yhteiskuntamme haluaa jatkuvasti lisää ihmisiä tukiluukuille ja onko työeläke ansaittua tuloa?

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu