Pörssiyhtiöiden voittojen kova verotus

Minkälaisten silmälasien takaa näitä asioita pitää katsoa?

Eräässä blogissa keskustelimme eilen pörssiyhtiöiden voittojen verotuksesta. Siellä kerrottiin, että omistajat joutuvat maksamaan voitosta veroa 44 %, joka muodostuu yhtiön maksamasta yhteisöverosta ja osingosta maksettavista veroista.

Yritykset itse hinnoittelevat tuotteensa ja myyvät ne sitten markkinoille. Pitäisin peräti merkillisenä, jos kaikkia mahdollisia kuluja ei sisällytettäisi myyntihintaan, myös tulevaa yhteisöveron osuutta. Ei yhteisövero tule yllätyksenä tilinpäätöksen tuloksen jälkeen.

Kun sitten on päätetty hinta, joka kuluttajilta halutaan kaikkien kulujen päälle, niin siihen lisätään tarvittava arvonlisävero ja näin hinta muodostuu. Kun kuluttaja ostaa tuotteen, niin se samalla maksaa kaiken sen arvonlisäyksen, jonka yritys on saanut aikaan tuotetta valmistaessaan. Tästä arvonlisäyksestä verottaja raapii ensin kuluttajalta esim. 24 %:n arvonlisäveron ja sitten yritykseltä yhteisöveron 20 %. Mutta, tuo yhteisöveron tulo on tiedetty ja se on huomioitu tavoitellussa voitossa, jonka siis on kuluttaja viime kädessä maksanut. Yrityksen tehtäväksi tulee tilittää se, kuten arvonlisäverokin verottajalle. Kuluttajalle tuo yhteisövero on lisäkulu, kuten arvonlisäverokin. Yrityksellekin se on lisäkulu, kuten vaikkapa palkkakulu, raaka-ainekulu tms. Mikäli kuitenkin yritys on ollut ajan tasalla, niin siihen on varauduttu ottamalla voittoa sen verran enemmän tai oikeastaan vielä vähän enemmän, koska jokaisen kulun päälle pitää saada voittoa.

Yhteisövero on pörssiyhtiöille samanlainen, joten kilpailutilannetta se ei muuta. Mitä sitten tapahtuisi, jos yhteisöveroa ei tarvitsisi maksaa? Yritys voisi jättää yhden kulun huomioimatta ja loppuhinta voisi olla edullisempi kuluttajalle alemman lähtöhinnan ja sitä kautta myös euromääräisesti pienemmän arvonlisäveron takia. Verottajalle vähemmän ja käytännössä myös yritykselle, kun pois jäisi myös yhteisöveron päälle laskettu voittomarginaali.

Entä jos hinnan voisi pitää silti korkeampana vaikka yhteisöveroa ei tarvitsekaan maksaa. Voittoa tulisi yritykselle enemmän ja verottaja häviäisi yhteisöveron osuuden. Yritys on kuitenkin kilpailluilla markkinoilla, joten kuinka todennäköistä on, että kukaan kilpailijoista ei tiputa hintaa puuttuvan kulun, yhteisöveron, takia? Hinnanmuutoksista voi toki olla montakin eri variaatiota, mutta toimivilla markkinoilla ylimääräiset ”ilmat” hinnoista pitäisi poistua kilpailun kautta.

Katson, että kulu mikä kulu, olipa kyseessä palkat, sähköt, yhteisövero tms. Yritykset kilpailevat keskenään ja varmaankin kilpailuetua on helpompi hakea muista kuluista kuin veroista. Saisivatko omistajat sitten enemmän rahaa, jos tämä yhteisövero poistuisi. Jätän sen jokaisen omaan harkintaan.

Kuluttaja loppupeleissä maksaa kaiken, niin voitot kuin yrityksen verotkin. Minusta vaikuttaa hiukan oudolta puhua omistajien kovista veroista, kun kuluttajan on ensin saatava verotonta rahaa haltuunsa, jolla se voi sitten maksaa yrityksille ja verottajille niiden haluamat voitot ja verot. Kuluttajien ostovoimasta on hyvä olla huolissaan vallitsevassa tilanteessa. Kun kulutus lakkaa, niin lakkaa moni muukin asia.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu