Sähkömarkkinalain muutosesitys pyyhkii kuluttajilla pöytää

Nykyisessä sähkömarkkinalaissa on yksi ainoa kohta, joka suojaa kuluttajia kohtuuttomalta hinnoittelulta, 67 §. Nyt se ollaan hallituksen (EU vaatii muutoksia nykykäytäntöön) toimesta poistamassa markkinavoimien rajoituksista. Meille puhutaan hallituksen toimesta, että kuinka kohtuutonta on nykyinen sähköpörssin kautta tapahtuva hinnoittelu, jossa kallein tuotantomuoto määrittää sähkön hinnan kaikille pörssiasiakkaille. Ollaan muka huolissaan sähkön korkeasta hinnasta ja verovaroin (maksamistamme veroista joillekin tulee veronpalautusta) tuetaan kansalaisia sähkölaskujen osalta. Markkinoihin ei puututa ja selityskin löytyy muutosesityksestä, jossa kyllä kaikkien muiden tahojen muutoksista aiheutuvaa rasitusta arvioidaan, mutta kuluttajan jatkossa maksamaa hintaa ei arvioida mitenkään. Lupa lailliselle ryöstölle annetaan, jos esitys hyväksytään.
Näin EU ja hallitus luovat uskoa siitä, että kuluttajat saavat sähköä kohtuuhintaisena:
”EU:n sähkömarkkinakokonaisuuden yleinen poliittinen tavoite on parantaa sähkömarkkinoiden varmuutta ja tehokkuutta ja lisätä niiden kilpailua ja samalla varmistaa, että sähköä tuotetaan kestävällä tavalla ja se pysyy kohtuuhintaisena kaikille. Lainsäädäntöehdotus pyrkii edistämään näitä tavoitteita.”
Nykyinen sähkömarkkinalaki kertoo sähkön kohtuullisesta hinnasta näin:
”67 §
Toimitusvelvollisuus
Vähittäismyyjän, jolla on huomattava markkinavoima jakeluverkonhaltijan vastuualueella, on toimitettava vastuualueella sähköä kohtuulliseen hintaan kuluttajille sekä muille loppukäyttäjille, joiden käyttöpaikka on varustettu enintään 3 x 63 ampeerin pääsulakkeilla tai joiden sähkönkäyttöpaikkaan ostetaan sähköä enintään 100 000 kilowattituntia vuodessa (toimitusvelvollisuus). Jos jakeluverkonhaltijan vastuualueella ei ole vähittäismyyjää, jolla on huomattava markkinavoima, on toimitusvelvollisuus sillä vähittäismyyjällä, jonka toimitetun sähkön määrällä mitattu markkinaosuus toimitusvelvollisuuden piirissä olevien loppukäyttäjien hankkimasta sähköstä on kyseisellä vastuualueella suurin.
Vähittäismyyjällä, jolla on toimitusvelvollisuus, on oltava julkiset sähkön myyntiehdot ja -hinnat sekä niiden määräytymisperusteet toimitusvelvollisuuden piirissä oleville loppukäyttäjille. Niissä ei saa olla kohtuuttomia eikä sähkökaupan kilpailua rajoittavia ehtoja. Kuluttajille suunnatut myyntiehdot on lisäksi esitettävä selkeällä ja ymmärrettävällä tavalla, eikä niihin saa sisältyä sopimusten ulkopuolisia esteitä kuluttajien oikeuksien toteutumiselle.
Energiamarkkinavirasto voi määrätä tässä pykälässä tarkoitetun vähittäismyyjän toimittamaan sähköä 2 momentissa tarkoitetuilla ehdoilla toimitusvelvollisuuden piirissä oleville loppukäyttäjille.”
EU:n mallioppilas, Suomen hallitus, haluaa toimillaan poistaa sanat ”kohtuulliseen hintaan” laista. Muutosesityksessä sanotaan:
”67 §. Toimitusvelvollisuus.
Toimitusvelvollisuutta koskeva säännös ehdotetaan muutettavaksi siten, että säännöksessä todettaisiin yksiselitteisesti, että dynaamisen hinnan sähköntoimitussopimus voisi olla myös toimitusvelvollisuustuote.”
”4.1.2 Markkinapohjaiset toimitushinnat ja yleispalvelu
Esityksessä ehdotetaan, että toimitusvelvollisuutta koskevassa 67 §:ssä todettaisiin yksiselitteisesti, että dynaamisen hinnan sähköntoimitussopimus voisi olla myös toimitusvelvollisuustuote.”
Dynaamisen hinnan sähköntoimitussopimuksella tarkoitetaan direktiivissä sähköntoimitussopimusta, jossa toimitetun sähkön hinta seuraa sähkön pörssihintaa. Nyt siis ollaan muuttamassa aikaisempaa 67 § niin, että sähkön pörssihinta voi jatkossa olla se kohtuullinen hinta, jolla jakeluverkonhaltijan vastuualueen markkinajohtajan on tarjottava sähköä toimitusvelvollisuusalueen kuluttajille. Kohtuullinen hinta on jotain nollan ja äärettömän väliltä. Mikä hinta on, kun sähköstä on pulaa? Tuo, jos mikä, on kohtuullista (sarkasmia).
Pykälää muutettaisiin seuraavasti:
”67 §
Toimitusvelvollisuus
Vähittäismyyjällä, jolla on toimitusvelvollisuus, on oltava julkiset vähittäismyyntiehdot ja -hinnat tai hinnanmääräytymisperusteet toimitusvelvollisuuden piirissä oleville loppukäyttäjille. Niissä ei saa olla kohtuuttomia, syrjiviä tai sähkökaupan kilpailua rajoittavia ehtoja. Vähittäismyyntihinnat tai hinnanmääräytymisperusteet on esitettävä helposti ja selkeästi verrattavalla tavalla.”
Lainaukset ovat näistä, jossa ensimmäinen on nykyinen laki ja jälkimmäinen esitys tulevasta.
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2013/20130588
https://finlex.fi/fi/esitykset/he/2022/20220318
Hallitus puhuu toista ja tekee toista. Vaalitilaisuuksissa kannattaa ottaa asia esille.
Kansanedustaja Heikki Vestman on kommentoinut asiaa seuraavasti:
”Vestman sanoo, että sähköyhtiöt saisivat lakiesityksen mukaan tarjota pörssisähköä ainoana niin sanottuna toimitusvelvollisuustuotteena.”
”Vestmanin mukaan lakimuutos tarkoittaisi käytännössä sitä, että pörssisähkön hinta olisi automaattisesti kohtuullista, ja viranomaiset eivät voisi enää puuttua sähköyhtiöiden toimitusvelvollisuussähkön hinnoitteluun.”
”Nykylain mukaan toimitusvelvollisuussähkön on oltava kohtuuhintaista. Tämä on ainoa pykälä, johon kotitaloudet ja pienyritykset ovat voineet vedota sähkön kiskurihintoja vastaan.”
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009320617.html
Ilmoita asiaton viesti
Kaivelin tuolta https://energiavirasto.fi/sahkon-hintatilastot
Hiukan vertolukuja.
Sähkön myyntihinta ( ilman siirtohintaa, ja veroja ) c.
1.1.2021 7,35
1.1.2022 12,34
1.1.2023 28,70
Noista sitä voi sitten miettiä, mikä on kohtuullista.
Ao EU-maissa ( linkki ) sähkön hinta on noussut eniten – Suomi on komeasti ykkösenä.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9437adb4-af70-492b-947e-824261887190
Tuotantokustannukset ovat pysyneet lienee ennallaan.
Ilmoita asiaton viesti
https://omavoima.fi/spot-sahkon-hintahistoria
Tuoltakin löytyy hintoja vertailtavaksi. Tässä sähkön hinnoittelussa jokin mättää tosi pahasti. Poliitikkojen toimet ovat ihan ihme veivaamista.
Ilmoita asiaton viesti
https://energiavirasto.fi/tietoa-kotitalouksille
Mitkä ovat toimitusvelvollisen sähkönmyyjän velvollisuudet? Klikkaa linkistä edellinen lause, niin näet vastauksen. Tuolla kohtuullisen hinnan määrittämisellä on iso vaikutus markkinahintoihin, joten linjaus on tärkeä.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.hs.fi/talous/art-2000009261460.html
Energiateollisuuden edunvalvojan kanta on selvä, kohtuullinen hinta ei saa olla paljon päälle sähköpörssin hinnan. No, mitä muuta tuolta taholta voi odottaa. Alla on muutama kohta linkistä:
”Energiateollisuuden Leskelän mukaan sähköyhtiöille asia on ollut varsin selvä. Leskelän mukaan kohtuullisen hinnan ajatus oli alunperin se, ettei sähköä myytäisi kalliimmalla sellaisille asiakkaille, jotka eivät pysty tai viitsi kilpailuttaa sähkö¬sopimustaan.
Leskelän mukaan kohtuullinen hinta nousi keskusteluun, kun sähkönmyynti avattiin kilpailulle. Tuolloin ajatuksena oli, että yleisesti ottaen kilpailu pitää hinnat edullisina.
”On kuitenkin kotitalouksia, joilla ei ole osaamista tai halua tai kykyä kilpailuttaa sähkön¬toimittajaa. Näille asiakkaille on aina olemassa toimitus¬velvollinen myyjä, eli jonkun pitää myydä heille sähköä, vaikka he eivät sopimustaan kilpailuta. Haluttiin varmistaa, ettei laiskoja tai osaamattomia asiakkaita ylihinnoiteltaisi. Hinnan piti olla kohtuullinen muihin tarjolla oleviin tuotteisiin nähden.”
Leskelän mukaan kohtuullinen sähkönhinta tarkoittaa sitä, että toimitus¬velvollinen hinta ei saisi olla merkittävästi kalliimpi kuin markkinahinta eli käytännössä pörssisähkö.
”Nyt tässä haetaan jotain sellaista, että kohtuullinen hinta on suhteessa johonkin muuhun, eli vaikka siihen, mihin ihmisillä on varaa tai mikä se hinta aiemmin oli”, Leskelä sanoo.”
Leskelän mukaan kohtuullista hintaa ei saa sitoa siihen, että mihin ihmisillä on varaa tai aikaisempia hintoja huomioiden. Ahneus paistaa läpi noissa kommenteissa.
Ilmoita asiaton viesti