Sähkön hinta on nostettu poliittisilla päätöksillä tähtiin

Poliittiset päätökset isoissa maissa ja meidän pikkuisessa Suomessa ovat johtaneet korkeisiin sähkön hintoihin. Ilmastonmuutoksen nimissä on panostettu vääriin ”hevosiin”. Tämän toiminnan seurauksena poliitikot haluavat osoittaa syntipukiksi Venäjän hyökkäyssodan, koska omia mokia ei haluta myöntää. Tosiasia kuitenkin on, että päätökset ovat johtaneet kestämättömään tilanteeseen, jossa kortit on pelattu vastustajan käteen. Jan Hurri kirjoittaa Taloussanomien sivuilla Saksan ja Ranskan päätöksistä, joilla on ollut merkittävä seuraus koko Eurooppaan. On hyvä muistaa sekin, että miten meillä on hoidettu energiatuotantoa. Lauluhan on mennyt jotenkin näin, ei ydinvoimaa, ei turvetta, ei vesialtaita, mutta kiitos kyllä tuulivoimaa. Alla on Hurrin hyvä yhteenveto tilanteesta.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009016116.html
Seuraavasta linkistä voi lukea tuon politiikan seurauksista, joka vääjäämättä nostaa hintoja taivaisiin. Tähän lisäisin vielä poliittiset päätökset, joilla pyritään irti fossiilisista polttoaineista. Energian vaikutus näkyy kaikissa tuotetuissa tuotteissa, joten ei ole mikään ihme, että hinnat nousevat kansalaisten kestokyvyn yli.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009015597.html
Meidän päättäjämme ovat siunanneet Keski-Euroopan virheet omilla toimillaan.
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000009004388.html
Meillä poliitikot opettavat säästämään sähköä, kun mitään muuta eivät osaa. Norjassa silti edes yritetään tehdä asialle jotain.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009016425.html
Onko nyt todella niin, että suomalaiset lyödään polvilleen ensi talvena, kun rahat ohjataan energiayhtiöiden kassaan, sillä jonnekinhan kohonneet kustannukset kasautuvat. Onko myös niin, että poliitikkomme eivät tule tekemään mitään asioiden korjaamiseksi? Talvella tulee sitten kyllä kiire, kun ihmiset heräävät valtaviin laskuihinsa, eivätkä pelkästään sähkön osalta. Ennustan myrskyisää talvea hallitukselle, jonka pitäisi keskittyä biletyksen sijasta tositoimiin.
”Suomen onni onnettomuudessa on tunareihin verrattuna vahva oma energiahuolto – ja se, että meiltä Euroopan sähkömarkkinoille vievät siirtokaapelit eivät ole yhtään sen vahvempia kuin ne ovat.”
Tuossa on aika pahaenteinen viimeinen lause Hurrilta. Nyt meille suomalaisille on pakko myydä tuota ”halpaa” sähköä, mutta miten arvelette jatkossa tapahtuvan? Nyt viimeistään on panostettava lisäydinvoimaan hankaluuksista huolimatta. Kädet ristiin Olkiluoto 3:n osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Hurrilta varsin hyviä ajatuksia.
Tuulivoima on nimenomaan haitallista sattumavoimaa. Sen rakentaminen Suomeen on lopetettava. Mitä enemmän tuulivoimaa, sitä haitallisempaa se on.
Vesivoimaa kannattaisi rakentaa Suomeen ainakin Vuotos ja Kollaja:
https://jput.fi/Vesivoima.htm
Suomeen pitää ehdottomasti rakentaa lisää ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa. Kannattaa tilata sarjatuotantona kolme ydinvoimalaa Etelä-Koreasta: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. 1400 MW laitoksia APR1400:
https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm
Ilmoita asiaton viesti
Hyviä ajatuksia sinultakin.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkenna nyt kuitenkin sen verran, että kenen Suomessa pitäisi tilata/rakennuttaa lisää ydinvoimaa.
Fortum tai TVO voisi olla luontainen tilaajataho, mutta TVO varmaan haluaa OL3 olevan jatkuvassa tuotannossa ennen kuin haluaa lähteä uuden hankkeen suunnitteluun. Fortumilla taas on juuri nyt hiukan muita ongelmia.
Fennovoima puolestaan keskittyy 2 miljardin riitaoikeudenkäyntiin Rosatomin kanssa, joten ei voi laskea oikein Fennovoimankaan varaan.
Helen? Mahdollisesti yhdessä useiden muiden paikallisten energiayhtiöiden kanssa. Ikävä kyllä Fennovoiman esimerkki ei rohkaise rakentamaan uusia konsortioita.
Vaikea löytää realistinen taho. Ydinvoimala ei rakennu itsestään.
Edit: lisätään vielä lista Fennovoiman suomalaisista osakkaista. Nämä tahot tuskin ovat ensimmäisinä vetämässä uutta ydinvoimahanketta.
http://www.voimaosakeyhtio.fi/osakkaat/
Ilmoita asiaton viesti
Valtiokin on huonossa hapessa, mutta voisin harkita jopa sitä. Ainakin pieni uhka voisi tehdä terää. Aikoinaan on päätetty muuta, mutta eihän tämä ihan terveeltä näytä näinkään. Luodaan keinotekoisia rajoitteita ja ihmetellään markkinoiden toimintaa siinä tilanteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä tilanteessa voisi ajatella myös sellaista, että tehtäisiin ”Talvivaarat”.
Uusi ”Suomen Ydinvoima OYJ”, osakkaiksi Fortum, TVO, Suomen valtio (Solidium) ja halukkaita yrityksiä, yhteisöjä sekä henkilöitä.
Suomessa on suuriakin yrityksiä, jotka kuluttavat merkittävästi sähköä – niiden intressissä voisi hyvinkin olla investoida rahaa siihen, että saavat edullista sähköä.
Ilmoita asiaton viesti
Luultavasti joku tämän tyyppinen kuvio voisi olla ainoa mahdollisuus. Näistä paljon sähköä kuluttavista teollisuusyrityksistä Fennovoimaan lähti mukaan Rautaruukki ja Outokumpu. TVO:ssa puolestaan on osakkaina Kemira, UPM ja Stora Enso.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa muistaa, että Fortum olisi halunnut rakentaa Loviisa 3 voimalan, mutta poliitikot ”suuressa viisaudessaan” eivät antaneet Fortumille lupaa. TVO puolestaan oli jo saanut luvan myös Olkiluoto 4:lle, mutta kun ranskalaiset ryssivät OL3:n, niin TVO katsoi silloin parhaaksi luopua OL4:stä.
Silloisen tilanteen jälkeen sähkönkulutus Suomessa on kasvanut ja kasvaa edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on kieltämättä pirullista. Fortumin lupa evättiin, koska OL4 ja Fennovoima-luvat oli myönnetty. Fortum oli TVO:n osakas, joten se oli mukana OL4 -projektissa. Lisäksi Fortum melkein pakotettiin Fennovoimaan mukaan.
Tällä kertaa sattuma pelasi ikävästi vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä sattumasta, mutta juuri huonommin ei olisi voinut mennä.
Nimittäin se alkuperäinen suunnitelma Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalasta oli hyvä. Saksalainen E.ON suurena osakkaana ja japanilainen reaktori. Vaan sitten E.ON lähti käpykaartiin ja koko Fennovoiman projekti meni ns v*tuiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä ideologia on päässyt pesiytymään muihinkin puolueisiin. Sen yksi perusprinsiippi on sähkön ja muunkin energian hinnan nosto niin korkealle, että tuulivoimakin kannattaa ilman tukia. Toki niitä maksetaan edelleen tavalla tai toisella ja yksi on se, että tuulivoimalla on aina etuoikeus verkkoon eikä sen tarvitse piitata huoltovarmuudestamme. Sähkön saanti tyynellä on muiden huolena.
Ilmoita asiaton viesti
En oikein ymmärrä järjestystä, koska luulisi, että ensin rakennetaan varmaa sähköä ja sen jälkeen voidaan keskittyä noihin epävarmoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyään se menee niin, että epävarmalle sähköntuotannolle annetaan niin paljon etuja, että se syrjäyttää varman ja siitä seuraa tilanne, jonka koemme tulevana talvena.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä pitää oppia jotain ja ryhtyä heti toimiin lisätuotannon saamiseksi varmalta taholta. Vaikutus ei ole heti, mutta on se turva tulevaisuuteen. Tehtyjä päätöksiä pitää myös analysoida kriittisesti ja tarvittaessa tulee tehdä muutoksia niihin.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä löytyvät ne oppimiskykyiset?
Ilmoita asiaton viesti
Vaikeaahan se on, mutta muinaiset kreikkalaiset luottivat filosofeihin 😉
Seuraavissa vaaleissa on syytä olla tarkkana.
Ilmoita asiaton viesti
Meiltäkin löytyisi yksi oivallinen filosofi, mutta hänet on syrjäytetty omasta puolueestaankin.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja nuo filosofit sanoivat, että mikäli olet toisella töissä, niin olet toisen orja. Mitä silloin ollaan, kun ollaan toisella töissä ja ohjataan koko palkka sähköyhtiöille ja valtiolle vastineeksi lämmöstä ja huolenpidosta?
Ilmoita asiaton viesti
Jää nähtäväksi, milloin Saksa taas haluaa avata kaasuhanat.
Ilmoita asiaton viesti
Ei milloin haluaa, vaan milloin avaa kaasuhanat. Siinä eivät paljoa muilta kysele.
EU: n muu lammaslaumahan päätti Saksan mieliksi aiemmin, että maakaasu on pelkästään ilmastoystävällinen fossiilinen polttoaine. 😂
Ilmoita asiaton viesti
Mitenköhän se sitten meillä mahtaa vaikuttaa sähkön hintaan? En usko, että mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
https://vm.fi/-/hallitus-linjasi-energian-hintojen-nousun-tasmakompensaatiotoimista
Hallituksen täsmätoimet? Kyllä ollaan ihan liikaa ”selvittely-linjalla”. Ei kyllä näytä siltä, että tosissaan oltaisiin menossa kohti todellisia toimia. Linkissä on puolueiden pohdintoja tulevista toimista.
https://yle.fi/uutiset/3-12569063
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa linkissä sanotaan mm. näin:
”Energian hinnan nousu huomioidaan toimeentulotuessa
Hallitus antaa suosituksen, että energian (ml. sähkön) hinnannoususta aiheutuneet kohonneet asumisen kulut otettaisiin huomioon toimeentulotukea myönnettäessä. Suosituksen tavoitteena on lieventää taloudellisen tilanteen äkillisestä heikentymisestä pienituloisemmille aiheutuvia vaikeuksia.”
Otsikossa hinnan nousu huomioidaan, mutta todellisuudessa suositellaan sen huomioimista. Onko tämä nyt sitä poliittista jargoniaa, josta puhutaan. Ongelma koskee kyllä niin isoa osaa suomalaisista, että kyllä kaikkien kohdalla on siirryttävä suosituksesta tekoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki joukolla toimeentulotukea hakemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voi joukko todellakin lisääntyä, kun palkka voidaan (ehkä) talvella osoittaa suoraan sähköyhtiöille ja valtiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Milloinkahan tulee vastaan tilanne, ei helvetti, en viitsi enää aamulla herätä lähteäkseni töihin? Uutisia lukemalla motivaatio putoaa jo nyt lähelle nollaa, joka ainoassa uutissa, jossa mainitaan sanat ’talous’ tai ’ongelma’ löytyy viittaus euroon tai Italiaan. Nyt vielä maksatetaan sakemannien energialaskuja meillä, käyrä alkaa olla melko tapissa näiden kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Itse ennakoin ihan samaa ajatusta aikaisemmassa blogissa:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jariojala1-2/lyodaanko-kohta-hanskat-tiskiin/
Tätäkään riskiä ei tunnu päättäjät huomioivan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä motivaatio on kärsinyt pahemman kerran nykyisen eu politiikan suunnasta, siis muutenkin kuin energian suhteen. Koko touhu alkaa ajamaan jo sosialismistakin vasemmalta ohi. Ei tää vaan voi mennä niin että holtittomasti varojen yli eläneet palkitaan ja varojen mukaan eläneet laitetaan maksajiksi. Mitään korjausta asiaan ei ole edes näköpiirissä. Milloinkahan tuo meidän eläkekassa tyhjennetään eu:n toimesta? Onneksi alkoi kesäloma nyt, tojotan nokka kohti Norjaa, sieltä ei eu pääse käpälöimään mitään, varmasti se oljefond himottaa eu päättäjiä, 12000 mrd NOK riittäisi varmaan vartin verran tyydyttämään Italian tarpeet.
Ilmoita asiaton viesti
Monessa kohtaa on valuvirheitä nykyisessä menossa.
Ilmoita asiaton viesti
Kumpi mahtaa saada enemmän?
Ilmoita asiaton viesti
Siinä onkin mietittävää, kun ajan kuluessa julkinen kynii kyllä koko potin, mutta toisaalta se kuluttaa sen takaisin yksityiselle sektorille.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä vaan sellainen hauska puoli, että suurin osa ei voi saada sitä noin vain. Kuten yrittäjät tai sellaiset jotka eivät ole oikeasti persaukisia. Eiköhän se sossuvirkailija katso että jaahas, löytyy autoa, omistusasuntoa, kesämökkiä, mönkijää ja kotivakuutuskin niin iso että taitaa olla realisoitavissa oleva taulutelkkari. Ja mitäs niille viime vuoden tuloille tapahtui?
Että jos nämä möisi kaikki ensiksi ja sitten kun ne rahat on syöty, juotu ja maksettu sähkölaskuja että on oikeasti köyhä niin voi sitten taulukosta katsoa että 70 neliöinen tupa minkä tilavuudesta 50 neliön lämmityskulut voidaan huomioida tukihakemuksessa vaikka 18 asteeseen lämmitettynä, että siitä vähän näpytellään kWh paljon pitäisi taulukon mukaan riittää pimeässä tuvassa eläminen mikä hyvitetään tukihakemuksessa mistä vähennettynä tulot, ja loput eurot sitten voi käyttää makarooniin.
Ilmoita asiaton viesti
Toki noin, mutta nyt viittaankin ihan tavallisen keskituloisen pärjäämiseen. En haikaile toimeentulotukea kenellekään, mutta kyllä se motivaation työhön vie, jos pitää alkaa realisoimaan omaisuutta sähkölaskuihin tms. Ongelmana siinäkin voi olla lainat. Siinä tilanteessa ei tee mieli laskea huonelämpötilaa vaan siinä käy mielessä synkemmät ajatukset.
Ilmoita asiaton viesti
”Toki noin, mutta nyt viittaankin ihan tavallisen keskituloisen pärjäämiseen.”
Köyhillä ei ole mitään ja rikkaita asia ei hetkauta joten keskiluokassahan tuo sitten tuntuu. Paitsi että köyhät voidaan heittää bussin alle että ovat sitten varastelemassa henkensä pitimikseen ja sitten rikkaat ja ylempi keskiluokka alkaa asua aidatuissa paikoissa mitä näkee myös maailmalla. Tuota en tänne toivo.
”En haikaile toimeentulotukea kenellekään, mutta kyllä se motivaation työhön vie, jos pitää alkaa realisoimaan omaisuutta sähkölaskuihin tms.”
Ihminen on sellainen otus että monet tykkää shoppailla ja dopamiini antaa palkitsemisen tunteen. Sitten siinä on joku psykologinen juttu että haalituista asioita luopuminen on vaikeaa vaikka se oikeastaan tehostaa markkinataloutta.
Tätä asiaa kannattaa miettiä, jos kaikki vaan ostavat niin hinnat vaan kiipeää ylös. Homma toimii paremmin kun on myös myyjiä enemmän.
Useimmat keskiluokkaiset voivat vähän taloudellisesti tiukempina aikoina tyhjentää varastoa ja siivota kämppää, ja roudata rojua kirpputorille ja ohhoh, sieltä tuli 500€ ja tuli lisää tilaa kämppään.
En usko että keskiluokkaisetkaan tässä mitenkään selvästi ole tiukoilla mutta joku sähkölämmitys, asuu keskellä korpea että pitää olla joku auto (ja bensa/diesel mallia oleva) ja velkaa lisäksi, voi olla yhdistelmä missä elintaso oikeasti romahtaa ja putoaa keskiluokasta köyhyyteen.
Ilmoita asiaton viesti
En lähde tarkemmin ennustamaan, koska vain se taho, johon tuo kolahtaa, voi asiasta älähtää. Siitä olen varma, että moneen se kolahtaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vai että kirpputorilta nettoaisi 500 €, kyllä vaatisi melkoisen määrän roinaa sinne kuskata. Pitäisi vielä itse myydä, kun kirppis ei oikein mistään maksa mitään tai Euron korkeintaan.
Ilmoita asiaton viesti
No jos nyt on vaikka 250 leffaa Bluray levyinä ja myy niitä pari euroa kappale niin se tulee vaikka siitä. Pöytävuokra sitten jotain kymppiä ellei itse ole myymässä.
Kyllä siellä voi netota roinaa myymällä mutta käytännössähän näissä ei vain myydä että samalla vaivalla hankitaan itselle hyödykkeitä. Tarvitsee vaikka kengät ja oho, vitosella löytyi.
Että jos talous menee tiukalle niin onhan siinä roinan realisoinnissa ja samalla itselle tarpeellisten hyödykkeiden hankinta halvalla järkevää. Verottajaa taisi muistaakseni kiinnostaa vasta sitten kun myyntiä on yli 5000€ edestä.
Ilmoita asiaton viesti
Löytyykös sulta noita levyjä moinen määrä?
Ilmoita asiaton viesti
Noin se menee. Ensin pitää myydä kaikki ja mennä asumaan vuokrakasarmiin. Sitten voi kuvitella saavansa asumistukea ja jopa toimeentulotukea.
Ilmoita asiaton viesti
Vesialtaiden ja turpeen kieltäminen, ja maakaasun suosiminen on kyllä älyvapaata.
Fossiilisten hallittu vähentäminen sen sijaan on hyvä asia. Erityisesti öljyn, se kun menee kohta niin kalliiksi että kenelläkään ei ole kohta varaa polttaa sitä.
Tuulivoima ei siis ole huono asia. Kannattaa muistaa se että kun niitä tuulivoimapäätöksiä aikanaan Suomessa tehtiin, tarkoitus oli että rakennetaan sitten niitä vesialtaita myös. Ja tämähän oli muistaakseni Keskustan visioimaa juttua ja tuskinpa mitään turpeen alasajoa ajattelivat silloin.
Yhdessä vesialtaiden kanssa, tuulivoima toki toimii kulutusjouston kanssa kun liikennettä sähköistetään, että kyllä tuolla tavalla saa energiaa korvaamaan öljyä.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tilanne on kumma, kun itse olisin ensin keskittynyt toimittamaan sähköä luotettavasti esim. ydinvoiman kautta. Tosin omat ongelmansa näyttävät liittyvän siihenkin, kun ei osata rakentaa. Varman lähteen jälkeen voidaan alkaa pelastamaan maailmaa vaikka millä härpäkkeillä. Mielelläni näkisin vetyvoiman kehittyvän merkittäväksi lähteeksi, mutta taitaa toiveet vaatia vielä aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se ydinvoiman rakentaminenkin ala sujua kun heitetään nuo ranskalaiset pihalle. Tilataan Koreasta noita voimaloita, joihin Putkinen laittoi linkin. Politikot pois sähläämästä näitä asioita, varsinkin ituhipit.Vety taitaa olla vähän ongelmallinen aine, se kun vaatii jotain erityisiä säiliöitä. Hexacon Compocites niitä valmistaa Norjassa, kauppakin näkyy käyvän. Norjalainen NEL taas valmistaa ainakin tankkausasemia ja joitain muitakin systeemejä, Vantaalle ovat tiettävästi tulossa tekemään jotain. Viime vuonnahan? Oslossa (Bjørkvikassa) syttyi yksi vetytankkausasema palamaan, syyksi ilmoitettiin väärin asennettu venttiili.
Ilmoita asiaton viesti
”Minusta tilanne on kumma, kun itse olisin ensin keskittynyt toimittamaan sähköä luotettavasti esim. ydinvoiman kautta.”
Olkiluoto 3:a alettiin tekemään vuonna 2005 ja piti valmistua 2009. Se vähän viivästyi. Vuonna 2010 tuli luvat valmistaa Hanhikivi mutta tämäkin projekti kärsi siitä Venäjän rähisemisestä.
Eli onhan näitä tehty mutta aikataulut ovat menneet munille.
Ydinvoimalla on sellainen merkittävä ongelma että sitä ei kunnolla voi säätää. Suomessa sähkönkulutus kuitenkin vaihtelee niin vuodenaikojen kuin vuorokauden aikojen mukaan. Sillä voidaan mielekkäästi tuottaa lähinnä sitä sähköä mikä menee kaiken aikaa jatkuvasti. Tuulivoimalla myös vastaavaa että sitäkään ei oikein säädellä. Sieltä vaan ei tule tasaisesti jokin määrä vaan vaihtelee. Vaihtelu ei ole sen suurempi ongelma kuin jatkuvasti tasainen tuotto, koska energiaa pitää kuluttaa sama määrä kuin tuotetaan.
Nämä tarvitsevat keinoja säätää energiaa ja varastointia, eli vesivoimaa ja kulutusjoustoa, ja talvipakkasilla kun energiaa menee enemmän kuin kesällä niin sitten tarvitsee polttaa jotain lisäksi. Ei ole mitenkään sattumaa että Suomessa on myös lämminvesivaraajia kun vaikka jossain britteinsaarilla vesi lämmitetään sitä mukaan kuin tarvitaan, eli ei ole tässä mitään energian varastointia.
Energia-asioihin ei oikeasti ole mitään yhtä ratkaisua. Ei taloa myöskään rakenneta pelkästään vasaralla, voi siinä tarvita myös sahaa, lapiota, betonimyllyä ja ties mitä muita työkaluja.
”Mielelläni näkisin vetyvoiman kehittyvän merkittäväksi lähteeksi, mutta taitaa toiveet vaatia vielä aikaa.”
Vetyä tuotetaan sähköllä. Menee siihen tuulivoiman massiiviseen rakentamiseen että välillä on suuret määrät ilmaista sähköä mikä pitäisi johonkin käyttää, kuten lataamaan vetysäiliöitä. Hyötysuhde tuossa on vain aivan surkea.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuota korvattavaa tuontia edelleen (vrt. säätäminen) ja vientiäkin voidaan kehittää, jos sitä ei sitten tehdä pelkän hinnannoston takia. Se vaara ”markkinaehtoisessa” toiminnassa on.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ydinvoimaa voi säätää, mutta kun rakentaminen on kallista, sähköä halutaan tuottaa täysillä investointien kuolettamiseksi.
Ideologisista syistä meillä romutetaan maailman parhaita CHP-voimaloita kesken käyttöiän. Sehän se on meidän ongelmamme pääsyy. Toinen samaan ideologiaan liittyvä on hiilen hinnoittelu verotuksella ja päästökaupalla taivaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Matti Karnaattun tavoin tähdennän, että ”vetyvoima” ei ole voiman lähde siinä mielessä kuin ydin-, vesi- tuuli-, aurinko-, hiili, turvevoima, vaan näillä tavoin kehitetyllä (ylijäämä-) sähköllä vedestä elektrolysoidun vedyn käyttämistä eri tarkoituksiin.
Siis, ennekuin meillä on vetyä, on oltava sähköä, jolla vety saadaan aikaan. Vetytalous on mielenkiintoinen, sillä se on yksi tie sähköenergian varastoimiseksi ja hiilen korvaamiseksi. Vetyprosessit ja tekniikat ovat kalliita ja niiden häviöihin katoaa 10-20% käytetystä sähköstä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa, näissä pitää olla tarkkana.
Voisi tietenkin myös kysyä, että tuotetaanko vetyä, kuten yleensä kirjoitetaan. Sinäkin sanot, että ”vety saadaan aikaan”. En ole tässäkään asiantuntija, mutta eikös vety ole jo olemassa, se on vaan kiinni jossakin. Tuottaminen ja irroittaminen on käsitteenä eroava, mutta lopputuloksen kannalta eroa ei ole. Yhdistämisessä voi taas puhua sähkön aikaansaannista. Hyötysuhteet ovat merkittävässä roolissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kieltämättä, vedyn uuden tulemisen alalla on kielenkäytössä termejä vakiintumassa. Mitä vedylle tehdään kun se irrotetaan hapen kanssa muodostamastaan yhdisteestä, vedestä?
Vedyn ”irrotus” olisi tosiaan kuvaavaa, ”vapauttaminenkin” kävisi; vety vapautetaan hapen kahleista ja pääsee kaasuna ilmaan. Vettä ”hajotetaan” sähkövirralla vedyksi ja hapeksi. Tai sitten vettä ”elektrolysoidaan” vedyn saamiseksi. Kemistin kirjassa vety ”pelkistetään”, positiiviseen vety-ioniin lisätään yksi elektroni. Askartelija/harrastaja ”kehittää” vetykaasua elektrolyysikennossa.
Jokapäiväisen kielenkäytön yleissana ”tuotanto” saattaa silti yleistyä vetyäkin koskemaan.
Herkullista kikkailua, mutta niin tai näin, vetytaloudella näyttäisi olevan tulevaisuutensa, tosin tuskien takana.
Ilmoita asiaton viesti
Tuotanto on varmaankin se sana, jota käytetään. Yritettiinhän sitä kultaakin tuottaa menneisyydessä. Tosi sitkeitä ovat nuo alkuaineet, joten ehtivät kyllä monen ”aineen” kyytiin.
Kliseisesti voi sanoa, että kaikki kivet on nyt käännettävä.
Ilmoita asiaton viesti
Millä matematiikalla meidän öljynkulutuksemme vaikuttaa sen riittävyyteen?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin ja selkeästi kirjoitettu blogi. Ei turhia jaaritteluja.
Alempana kommenteissa mainitaan kuitenkin vesialtaat yhdessä tuulivoiman kanssa. #3726285.
Täytyyb huomata että mahdolliset vesialtaat ovat lopultakin vain marginaalinen säätövoima tuulivoiman tueksi.
Kun altaat tyhjennetään tyynellä talvisäällä niin ne ovat sitten tyhjiä kevääseen saakka jos ei vesivoimaa ”hillitä”.
Nähdäkseni kaikkein oleellisinta on tuo vihreä fossiilisista luopuminen ”ilmastonmuutoksen” verukkeella.
Ja kyse on nimenomaan poliittisista päätöksistä.
Vaikka me lopettaisimme kaiken hiilidioksiidin tuottamisen niin sillä ei olisi maailmanlaajuisesti mitään merkitystä tai suunnilleen luokkaa ”hyttysen paska Itämeressä” kun muualla maailmassa lisätään fossiilisten polttamista joka vuosi paljon enemmän kuin koko Suomen energiantarve on.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri noista syistä pidän ydinvoimaa ensisijaisena ratkaisuna Suomelle. Eihän sekään mikään ongelmaton ratkaisu ole, mutta en kyllä keksi parempaakaan.
Vesivoiman vähyys Ruotsissa ja Norjassa on osa ongelmaa nytkin. Nyt ajetaan muutoksia vaikka ei ole ratkaisuja muutokseen.
Ilmoita asiaton viesti
Minä taas en usko yhteen ratkaisuun vaan pitää olla monta.
Turve takaisin, pysyvästi. Turpeen nostoa voidaan supistaa aiemmasta ökykulutuksesta uusiutumistahtinsa mukaiselle tasolle mutta luopua ei tarvitse.
Kulutusjoustoa. Ei ole mikään pakko olla koko valtakunta päällä kaiken aikaa. Tupa eikä lämminvesivaraaja ei siitä täysin kylmene jos talvipakkasilla aamupäivällä on tunnin pois lämmitys ja iltapäivällä toisen tunnin, silloin kun hinta pomppaa vaikka 20cnt -> 100cnt kWh. Sähköautot itsessään tukevat tätä ja koteihin voi rakentaa lisää älyä ohjamaan energian käyttöä.
Vesialtaita pari lisää, aurinkopaneeleita lisää, energian kierrätystä lisää (esimerkiksi sitä voi datakeskukset lämmittää vaikka taloja tai kasvihuoneita), energian varastointia lisää (lämpönä/kylmänä) ja yksi ydinvoimalakin sopisi lisäksi tuon Olkiluoto 3:n jälkeen.
”Vesivoiman vähyys Ruotsissa ja Norjassa on osa ongelmaa nytkin.”
Mm. tuulivoiman rakentaminen helpottaa tuota. Silloin kun tuulee, ei tarvitse valuttaa vettä tai polttaa polttoaineita.
Ilmoita asiaton viesti
Toki kaikki järkevä kannattaa tehdä, mutta kyllä nyt pitää saada vähintään yksi ydinvoimala lisää, jotta ei olla pitkässä hirressä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin se vesi juoksutetaan ohi voimalan kun tuulee… Veden vähyydestä taas on turha kantaa huolta, tuo kaikki mitä helteet ovat haihduttaneet merestä ja järvistä, tulee taatusti alas sateena. Odotan vaan uutista siitä miten tulevat tulvat keski euroopassa ovat ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä nuo sateet tulevat pääasiassa silloin kun sähköä tarvitaan vähän, kesäisin ja syksyisin, osin myös keväällä.
Talven ja alkukevään sateet kun tulevat ”käyttöön” vasta kun lumet ovat sulaneet.
Mutta,m odotellan noita ilmastonmuutoksen aiheuttamia tulvia, ja niiden jälkeen sitten taas vuorostaan kuivuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä yksi ratkaisu on ylitse muiden. Heitetään vihreä hulluus romukoppaan, niin ei muuta tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.salkunrakentaja.fi/2021/10/energia-hinnannousu-paattajat/
”On olemassa monenlaista yhden asian kohinaa, jonka seasta on mahdollista nähdä todellinen iso kuva. Päättäjien on aika avata silmät, sillä tietämättömiä ja perehtymättömiä vedätetään.”
”Jotta siirtymä kestävään asumiseen, liikkumiseen ja bisnekseen on oikeasti mahdollinen, pitää Keski-Karhun mukaan ymmärtää, ettei energia ole vain paikallinen resurssi.
”Se on ensisijaisesti globaali, toissijaisesti eurooppalainen ja vasta viimesijaisesti paikallinen. Kansallisin toimin ei voida muuttaa suurempia kehityskulkuja ainakaan nopeasti, mutta niiden vaikutuksiin voidaan varautua ja niitä voidaan siten lieventää. Lisäksi on tarjottava kuluttajille helppoja tapoja siirtyä kestävien ratkaisujen käyttäjiksi. Tämä on palveluita tarjoavien yritysten tehtävä.””
Voiko sitä paremmin ja selkeämmin sanoa? Sitä on saatu mitä on tilattu, mutta ei ole ymmärretty, että mitä on tilattu. Tunne vie ja todellisuus seuraa perässä vikisten.
Ilmoita asiaton viesti
Näin Kokkolassa, katso myös video. Kapinaa ilmassa, enkä kyllä ihmettele. Selityksenä annetaan Venäjän hyökkäys ja sen seuraukset, mutta kyllä näitä harkitsemattomia tekoja on tehty jo ennen sotaa. Poliitikot tietävät, että syy on aina jossain muussa, kuin itsessä.
https://www.keskipohjanmaa.fi/uutinen/643711
Ilmoita asiaton viesti
Tässäpä on ennustetta tulevaan:
https://yle.fi/uutiset/3-12558752
”Hinta saavuttaa huippunsa tämän vuoden viimeisinä kuukausina. Silloin jopa keskimääräinen kolmen kuukauden hinta yltää lähes 50 senttiin kilowattitunnilta. Kalleimmat tunnit tulevat olemaan todennäköisesti paljon keskiarvoa kalliimpia.
Ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen eli tammi-maaliskuun hinnat ovat tosin edelleen yli 46 senttiä, mutta toinen vuosineljännes on jo suorastaan romahtavien hintojen aikaa. Myyjät ovat taipuneet tekemään kauppaa enää kahdeksantoista sentin hinnalla.”
Onneksi ei hirvitä, tämä kauhistuttaa!
Ilmoita asiaton viesti
Ylen ennusteet voi ja pitää jättää omaan arvoonsa.
Kuka hyvänsä ”kadunmies” voi ennustaa tulevaa samalla tarkkuudella kuin Yle.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikesta tuotetusta sähköstä suuri osa myydään jo etukäteen, sanoo kantaverkkoyhtiö Fingridin vanhempi asiantuntija Risto Kuusi.”
Nuo futuurit ovat ihan todellisuutta jo nyt.
Ilmoita asiaton viesti
On niin.
Mutta, huolimatta aikaisemmin ostetuista futuureista, sähkön hinta on noussut, yli futuurien.
Futuurilla ostetaan tietty määrä sähköä tiettynä aikana tiettyyn hintaan. Sitä tekvät käsittääkseeni sähkötukkurit ja suuret sähkönkuluttajat.
Mekanismi:
Ostan tänään fuutuureja miljoona kWh:ta euron / kWh tammikuulle 2023.
Tammikuulla 2023 sähköä ostetaan jo 2 euroa kWh. Mitä teen?
En suinkaan myy ostamaani kuluttajille eurolla vaan kahdella ja teen entistä kovemman tilin.
Ilmoita asiaton viesti
Kulutan sähköä niin vähän, että minulle sähkön hinnan nousu sinänsä ei ole ongelma.
Sähkön hinnan nousu kuitenkin nostaa muidenkin tuotteiden ja palvelujen hintoja – kiihdyttää inflaatiota ja heikentää Suomen kilpailukykyä.
Sitä kautta idioottimainen tuulivoiman rakentaminen (on jo nimellisteholtaan yli 4000 MW käytössä) ja ydinvoiman rakentamatta jättäminen on todella suuri ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Just tällä hetkellä tuulivoiman tuotanto on 2796 Mw. Tuohon nimellistehoon ei tietenkään ikinä päästä. Vesivoiman tuotanto oli jotain 850Mw pinnassa. Paljonkohan sitä joudutaan juoksuttamaan ohi että saadaan tuo tuulivoiman tuotanto pysymään aisoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuonti on nyt teholla 921 MW. Oletan, että vesialtaissa on niin vähän vettä, että ei kannata ajaa vesivoimaa suuremmalla teholla.
Huomenna on taas arkipäivä, jolloin sähkön kulutus nousee merkittävästi ja taas hinta pomppaa taivaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
https://sahko.tk/
Onhan tuo surullista katsottavaa.
Ilmoita asiaton viesti
On normaalia, että kysynnän ja tarjonnan suhde vaikuttaa hintaan.
Sähkössä se tarkoittaa, että kun kulutus kasvaa – esimerkiksi viikonpäivien ja vaikkapa talvipakkasien vuoksi, niin hinta on korkeampi kuin viikonloppuna öisin ja tavallisena kesäpäivänä.
Tuulivoiman yletön tukeminen ja rakentaminen kuitenkin sotkee sähkömarkkinat täysin. Kun sattuu tuulemaan voimakkaasti, niin sähkön hinta tippuu ”nollaan” eli hyödyllisten voimaloiden pyörittäminen on tappiollista. Tuulivoimahuijarit kuitenkin myhäilevät tyytyväisinä. Kun ei tuule tarpeeksi tuulivoimaa varten niin hinta nousee ”taivaisiin”, tehden sähköä käyttävästä liiketoiminnasta kannattamatonta. Oheisessa artikkelissani on pitkä kuvasarja siitä millaista tuulivoiman tuotanto oikeasti on Suomessa. Viimeisin kuva on heinäkuulta 2022.
https://jput.fi/Verovaroin_tuetaan_tuulivoimahui.htm
Ilmoita asiaton viesti
Pohjoisen altaat ovat lähellä normaalia tasoaan, hieman sen yläpuolella. Sekäö kemi- että Inarijrvi (joka ei vaikuta Suomen voimnaloihin) ovat 10-20 cm normaalia korkeammalla.
Muualla ovat lähellä ajankohdan arvoja, hieman yli tai alle.
Heinäkuussa Lapissa mitattiin paikoin ennätyssateita.
Ilmoita asiaton viesti
Niissä Suomen vesivoiman varastoaltaissa on niin vähän vettä, että on mahdotonta toimia haitallisen sattumavoiman tuulivoima varastona. Altaat eivät saa olla kuivillaan silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten, eli tammikuussa ja helmikuussa.
Ilmoita asiaton viesti
Noinhan kirjoitin jo aikaisemmassa kommentissani.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tarkoitus ole varastoida sinne tuulivoimaa. Tarkoitus on se, että kun talvella ei tuule niin voi käyttää vesivoimaa. Ja kun tuulee niin säästyy vettä.
Ilmoita asiaton viesti
Vesivoima on erinomaista nopeaa säätövoimaa normaalien kulutuksen vaihteluiden kompensointiin – mutta Suomen vesivoiman varastoaltaat EIVÄT riitä kompensoimaan valtavaa tuulivoiman tuotannon vaihtelua, eikä kattamaan kovilla pakkasilla valtavasti nousevaa sähkön tarvetta. Piste. Ihan tavallisella maalaisjärjellä ja loogisella päättelykyvyllä ymmärtäisi sen.
Suomeen TÄYTYY rakentaa runsaasti lisää ydinvoimaa ja tuulivoiman rakentaminen Suomeen PITÄÄ lopettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Lisäksi meillä on lopetettu tai ollaan lopettamassa luotettavaa fossiilivoimaa, jolla on säädelty vaihteluita, kun laitoksia on sitä varten ajettu vajaateholla, jotta sitä voidaan tarvittaessa nostaa. Kun tämä kohta loppuu, niin ollaan pitkälti naapurien varassa, joista rakennetaan paksumpia piuhoja Saksaan ja Britanniaan. Jokainen ymmärtää, mitä siitä meille seuraa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin Tapani.
Lopetetaan hyödyllistä ja rakennetaan haitallista – hyvin menee.
Ilmoita asiaton viesti
”mutta Suomen vesivoiman varastoaltaat EIVÄT riitä kompensoimaan valtavaa tuulivoiman tuotannon vaihtelua”
Ei tarvitse. Skandinaviassa on lisää vesivoimaa.
Eikä senkään tarvitse riittää koska kulutusjoustoa ei vielä hyödynnetä juurikaan. Se vaan on fakta että tupa ja lämminvesivaraaja ei heti kylmene jos aamupäivällä katkaisee näistä lämmityksen tunniksi, ja iltapäivällä toiseksi tunniksi. Kyllä näin voi tehdä ja sen voi automatisoida joka tupaan tässä maassa.
Sitten kun Suomen autokanta on sähköistetty niin ne vasta sopiikin hyvin yhteen tämän kanssa. Samoin vaikka datakeskusten kuorman säätö.
”eikä kattamaan kovilla pakkasilla valtavasti nousevaa sähkön tarvetta”
Kovilla pakkasilla olevaa sähkön tarvetta voidaan myös hillitä asettamalla pakkasrajat että ei tarvitse koko yhteiskuntaa pitää päällä. Tätäkään ei ole toteutettu vielä.
”Ihan tavallisella maalaisjärjellä ja loogisella päättelykyvyllä ymmärtäisi sen.”
Tämäkin on ihan tavallista maalaisjärkeä että Suomessa on jotain sunnuntaita vapaapäivänä siksi kun se jossain lähi-idän pronssikaudella ollut hyvä idea. Siis aikana jolloin töihin mentiin aasilla. Nykypäivän yhteiskunnassa saa asioita tehtyä fiksumminkin.
Eikä tuulivoiman rakentaminen tarkoita sitä, että pakkasilla ei voisi polttaa jotain lämpöä ja lisääntynyttä energian tarvetta varten. Kyse on vain siitä, että saadaanko vaihtelevaa sähköntuotantoa hyödynnettyä säästämään polttoaineita ja patoaltaiden vettä ja käytettyä siellä missä vaihtelu ei niin paljoa haittaa, kuten vaikka lataamaan autoja jotka ovat ovat oletuksena aina töpselissä kiinni silloin kun niillä ei ajeta.
Huomioi se, että ydinvoima käytännössä tuottaa tasaista sähköä. Sitä ei voi mielekkäästi säädellä nopeasti. Siitä on kokemusta sitten Tsernobylistä kun tehoja veivattiin miten sattuu.
Suomessa taas sähkönkulutus vaihtelee joten energiajärjestelmä tarvitsee sähkön tuotannon säätelyä, jossa vesivoima on mitä parhain. Ja hyötysuhde paranee mikäli saadaan sitä kulutusta säädeltyä myös!
Jonkinlainen heikko analogia kulutuksen säätelylle olisi vaikka se miten mobiiliverkot toimivat. Jokainen kännykkäliittymän ostaja EI SAA itselleen sieltä jotain koko kaistaa mitä on tilanntu vaan tukiaseman kaista on jaettu kaikille liittymille mitä siinä on kiinni. Mobiiliverkko siis takkuaa kun kaikki kuormittaa täysillä. Ja siellä myös on priorisointi, jos linjat on täynnä ja joku soittaa hätäpuhelun niin joku asiakas kenkäistään pois linjoilta.
Sitä kun koko valtion tai unionin alueella laitetaan vähän älyä ja priorisointia sähkön kulutuspuolen ohjaukseen niin siinä on sellainen skaala että sepäs riittääkin toimimaan tuulivoiman tuotannon vaihtelun mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen TÄYTYY tulla täysin sähköomavaraiseksi – myös silloin kun kulutus on huipussaan, eikä tuulivoima tuota mitään. Piste.
Kulutusta EI SAA säännellä, vaan sähköä pitää KOKO AJAN tuottaa niin paljon kuin sitä kulutetaan. Piste.
Ilmoita asiaton viesti
”Kulutusta EI SAA säännellä, vaan sähköä pitää KOKO AJAN tuottaa niin paljon kuin sitä kulutetaan. Piste.”
Tällä logiikalla meillä ei voisi olla mobiiliverkkoa. Eikä käytännössä edes nykyistä Internettiä. Tai edes moniajoa tietokoneessa kun siellä se skeduleri ohjaa laitteiston rajallisia resursseja kaikille prosesseille (ja käyttäjille) ketkä tietokonetta käyttävät milläkin hetkellä.
Moniajoa alettiin kehitettiin tietotekniikassa 60-luvulla parantamaan hyötysuhdetta. Nykyiset tietokoneet itseasiassa sisältävät paljon kulutuksen säätöä, että piirien ollessa kylmänä niistä voidaan repiä enemmän irti mutta jos alkaa kuumentua niin rajoitetaan kulutusta. Samoin jos akku alkaa huveta voidaan myös ajaa kuormaa alas.
On täysin järjenvastaista että kun kulutuksen säätely ja skaalaedut ovat mahdollistaneet yhteiskunnassa suurimpia teknologisen harppauksia mitä ollut vuosisatoihin, että sitten jos tätä soveltaa vähän energiajärjestelmän hyötysuhteen nostamiseen niin se olisi jotenkin huono asia.
Sähköä pitää todellakin tuottaa yhtä paljon kuin kulutetaan, mutta tuotettavan ja kulutettavan sähkön määrää voidaan säätää.
Suomeen ei tuollainen takapajuisuus oikein sovi että ei kehitytä.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se millään mene kaaliin?
Suomen vesivoiman kokonaisteho on n. 3200 MW.
Talvella kun ei tuule niin tuo on se maksimi mitä saadaan irti.
Normaalistikin voimalaitokset tuottavat suuren osan tehostaan koska niitä ei voida sulkea. Jos suljettaisiin, ja padot pidettäisiin kiinni niin alta aikayksikön olisi tulvat voimaloiden yläpuolella.
Vettä jouduttaisiin siis juoksuttamaan voimalan turbiinien ohi.
Eivöät nuo altaat ole välittömästi voimalan yläpuolella vaan kaukana ja niiden tarkoitus on esim. Kemijoessa varastoida vettä vuorollaan jokaiseen alapuolellaan olevaan voimalaan.
Voimalan yläpuolella on usein jokiuomaa jonka pintaa ei voida paljoa nostaa.
Siksi keväällä tulva-aikaan joudutaan joskus ohijuoksuttamaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen vesivoiman kokonaisteho on n. 3200 MW. Talvella kun ei tuule niin tuo on se maksimi mitä saadaan irti.”
Tietenkin, ja sitä voi lisätä.
”Normaalistikin voimalaitokset tuottavat suuren osan tehostaan koska niitä ei voida sulkea.”
Toki, mutta mitä enemmän näitä on, sitä enemmän on säätövaraa.
”Eivöät nuo altaat ole välittömästi voimalan yläpuolella ”
Tiedän.
Suomessa sähkön hintaan vaikuttaa kylläkin paljon skandinavian vesitilanne, että tätä nyt ei pidä tarkastella pelkästään miten on Suomessa. Norjassa tilanne ollut usein ennemminkin päinvastainen, että vettä ollut usein vähän ja se nostaa sähkön hintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mihinkä niitä lisätään sen verran että sillä olisi mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta?
Höpö höpö.
Norja tuottaa lähes kaiken sähkönsä vesivoimalla. 99%.
Ja kapasiteettia on mahdollista lisätä.
Ilmoita asiaton viesti
”Mihinkä niitä lisätään sen verran että sillä olisi mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta?”
Vuotos ja Kollaja nyt esimerkiksi. Kokonaisuuden kannalta tuokin on merkityksellistä kun se lisää säätövoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vuotos ja Kollaja ovat suunniteltuja altaita, ei voimaloita.
Ne eivät lisää tuotantokapasiteettia. Teho ei siis lis’äänny pätkääkään.
Vuotos lisäisi vuotuista kapasiteettia 155 GWh. Mikä vastaa
Kollaja kasvattaisi Iijoen kapasiteettia max. 32 MW, keskiteho 8 MW. Mitä se on kun huippukulutus liikkuu 15 000 MW:n lukemissa?
Kokonaista 1,4 promillea Suomen vuotuisesta sähkönkulutuksesta. Siis, 1,4 tuhannesosaa tai 0,14%.
Näilläkö ratkaistaan Suomen sähköenergian ongelmat?
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä se on kun huippukulutus liikkuu 15 000 MW:n lukemissa?”
Tarkastelet huippukulutusta vaikka pitäisi tarkastella kuinka paljon tuo auttaa tasaamaan tuotannon ja kulutuksen vaihteluja.
”Näilläkö ratkaistaan Suomen sähköenergian ongelmat?”
Sanoin jo, että en usko että yhdellä ratkaisulla selvitään: https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jariojala1-2/sahkon-hinta-on-nostettu-poliittisilla-paatoksilla-tahtiin/#comment-3726361
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ja norjalaisessa lehdessä oli juttu just viikolla että vesialtaat on ihan normaalissa. Yritän ettii linkin, ei vaan oo lukuoikeuksia noihin.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ne lukuoikeudet ovat hukassa minullakin, mutta otsikon ja pienen tekstin pätkän mukaan tilanne voi olla toinen.
https://www.talouselama.fi/uutiset/norja-rajoittaa-sahkon-vientia-historiallisen-vaikea-tilanne-uhkaa-pahentaa-sahkokriisia/f3852690-9d81-4142-921d-277e11dcd4ec
Ilmoita asiaton viesti
En pääse lukemaan tuotakaan.Tällä viikollla oli kuitenkin juttua niissäkin tuosta sähkön viennistä ulos rajoitetaan sitä, toisaalla taas juttua vesialtaista, ota näistä nyt sitten tolkkua, kielitaitokin on hyvin rajallinen…
Ilmoita asiaton viesti
https://tekniikanmaailma.fi/veronmaksajien-kolmen-miljardin-tuki-tuulivoimalle-on-hukkainvestointi-jolla-on-jopa-surkuhupaisia-seurauksia/
Linkissä on muutaman vuoden takaista pohdintaa tuulivoiman tuesta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Mutta missä on vihervasemmiston mölyapinat?? Kai nyt edes joku tulee väittämään vastaan ja sanomaan ”mutku, mutku…” tai ”ilmastonmuutos”…”meidän täytyy” ym ym muuta soopaa.
Ehkä niiltä loppui rahat ja sähköt on katkaistu…eivät pääse koneelle, kun ei ole virtaa ja kännyäkään ei pysty enää lataamaan 😁
Ilmoita asiaton viesti