Sähköpörssin voimaa

Sähköpörssi on saanut alkunsa Norjasta. Miettikää hetki Norjaa ja sen uhkeita muotoja. Maa on ihanteellinen vesivoimalla tuotettavalle sähkölle. Omaa kansaa ei voi ylettömästi kupata ja voisihan sitä saada sähköstä parempaakin hintaa, saattoi joku villapaidassaan ajatella, kun idea sähköpörssistä syntyi. Sähköpörssissä kysyntä ja tarjonta kohtaavat tuottaen spot-hinnan.

Myöhemmin mukaan sähköpörssiin lähti muitakin lähialueen maita. Luotiin siirtoyhteyksiä ja mahdollistettiin kauppa maiden välillä. Sähköpörssin hintakattilaan heitetään osto- ja myyntitarjouksia tunneittain ja hinnaksi määräytyy taso, jolla sähkön kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Kysynnän kasvaessa pelkkä vesivoima ei riitä tuotantona ja silloin kalliimmatkin tuotantomuodot pääsevät mukaan sähköntuotantoon. Spot-hinta muodostuu sen tarjotun tuotantomuodon hinnan mukaan, jolla voidaan vastata kysyntään, ja joka sitten on kaiken sen tunnin sähkön hinta. Vesivoiman tuotantokuluja päästään paikkaamaan esim. kalliilla kaasulla tuotetun sähkön hinnalla. Ei noita norjalaisia voi tyhminä pitää.

Ilmastonmuutoksen nimissä alettiin hakemaan fossiilisista polttoaineista luopumista. Saastuttavaa tuotantoa ajettiin alas. Tuulivoimaa ryhdyttiin markkinoimaan päästöttömänä tuotantomuotona ja poliitikot saatiin tukemaan tuulivoiman rakentamista ja sen sähkön myyntiä. Aurinkovoimaa ja ydinvoimaa on myös rakennettu sähköntuotannon lisäämiseksi. Myös nämä tuotantomuodot pääsevät nauttimaan korkeista sähkön hinnoista, kun viimeiset vaaditut megawatit tuotetaan niillä kalliilla tuotantomuodoilla. Edullista sähköntuotantoa on kuitenkin liian vähän, jolloin jokin pieni marginaalinen lisäys kysynnässä nostaa hinnat pilviin.

Taloudet pyörivät energian varassa. Kun energia on kallista, niin kaikkiin tavaroihin ja palveluihin kohdistuu hintapaineita. Suomessakin inflaatiopeikko on näyttäytynyt voimakkaana. Suomen kilpailukyky maailmalla on pitkälti tuontienergian varassa. Jotain meidän pitää osata tehdä kilpailijoita tehokkaammin mikäli haluamme myydä tuotteitamme rajojen ulkopuolelle, ja haluammehan me. Lisäksi olemme kaukana maailman metropoleista kylmässä maassa. Energialla on siten valtava merkitys maamme hyvinvoinnin kannalta.

Kansalaisten jokapäiväisessä elämässä energia merkitsee myös paljon mm. mahdollisuutena liikkua ja nauttia elämän pienistä nautinnoista, kuten vaikkapa saunasta. Kotityöt hoituvat pitkälle sähkön varassa ja lämpöä sekä kuumaa vettä myös tarvitaan. Ihmisten normaali elämä vaatii tuloihin sopivaa laskupinoa ja harrastukset auki olevia liikuntapaikkoja. Kohonneet sähkönhinnat ovat tuoneet mustia pilviä ihmisten elämän ylle. Moni perhe pelkää tulevaa talvea.

Kohonneet sähkön hinnat on saanut maat kiinnostumaan siirtoyhteyksien parantamisesta keskiseen Eurooppaan. Norjalaisesta sähköstä saa siellä parempaa hintaa kuin Suomesta tai muulta lähialueelta. Rahan perässä saattavat mennä muutkin tahot eri maista. Meidän sähkön omavaraisuutemme paranee Olkiluoto 3 myötä, mutta viekö sähkömarkkinat jatkossa sitä enenevässä määrin pois maasta? Lisätehot tulisivat tarpeeseen. Asiaa ei yhtään helpota naapurin hyökkäys Ukrainaan ja sen vaikutukset.

Mitä haluan tällä sanoa? Sähköllä ja energialla on valtava merkitys ihmisten jokapäiväiseen elämään. Yritysten tulevaisuus on myös vaakalaudalla, jos hintoja ei voida laittaa hintoihin, ja jos voidaan, niin toivottavasti ostajilla on varaa maksaa kohonneet hinnat. Kyse ei ole vain sähköstä ja sen hinnasta, kyse on ihmisten elämisestä ja yritysten pärjäämisestä.

Kansalaisia kehotetaan säästötalkoisiin. Sopii, mutta ei tämä ole yksin heidän ongelmansa, muidenkin pitää kantaa kortensa kekoon. Pohjanmaalta voimme ottaa toimivan esimerkin siitä, että aina ei tarvitse olla ahne, voi tyytyä vähempäänkin ja ajatella seudun ihmisiä.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/seinajoella-myydaan-kenties-suomen-halvinta-sahkoa-ilmio-on-uusi-eivatka-kaikki-voi-sita-edes-ostaa/8495702#gs.a9iy9z

Päättäjien tulee lukea huolella vahvistamansa sähkömarkkinalain ensimmäinen kappale ja ryhtyä toimiin tilanteen korjaamiseksi:

1 §
Tavoitteet
Tämän lain tarkoituksena on varmistaa edellytykset tehokkaasti, varmasti ja ympäristön kannalta kestävästi toimiville kansallisille ja alueellisille sähkömarkkinoille sekä Euroopan unionin sähkön sisämarkkinoille siten, että hyvä sähkön toimitusvarmuus, kilpailukykyinen sähkön hinta ja kohtuulliset palveluperiaatteet voidaan turvata loppukäyttäjille. Sen saavuttamisen ensisijaisina keinoina ovat terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun turvaaminen sähkön tuotannossa ja toimituksessa sekä kohtuullisten ja tasapuolisten palveluperiaatteiden ylläpitäminen sähköverkkojen toiminnassa.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu