Suurvallat ja Ukrainan sota

Heti alkuun on parasta sanoa, että en ole mikään ulkopolitiikan asiantuntija. Mutta, juuri siksi on mielekästä pohtia asioita maallikon näkökulmasta.
Kulisseissa käytiin ennen sotaa keskustelua Venäjän huolista Naton laajentumisesta yhä lähemmäs sen rajoja. Venäjän vaatimukset ovat kuitenkin olleet sellaisia, että jopa sen itsensä on pitänyt tietää, että vaatimuksiin ei tulla koskaan suostumaan. Poimin alle kohdan linkistä, joka kuvaa tilannetta:
”Diplomatia Venäjän kanssa on haasteellista. Lavikaisen mukaan Venäjän vaatimukset länsimaille ovat ”tähtitieteellisiä”.
– Yhdysvallat ei esimerkiksi saisi sijoittaa joukkojaan omien rajojensa ulkopuolelle. Vaatimukset koskisivat jopa Tyynenmeren aluetta, mikä tuntuu jopa hullulta. Lisäksi kaikki Naton joukot pitäisi vetää pois niistä maista jotka ovat liittyneet Natoon vuoden 1997 jälkeen. Ihan selvää on ettei tällaisiin vaatimuksiin ikinä voida suostua.
– Kun tiedetään ettei niihin voida suostua, niistä kieltäytymistä voidaan käyttää syynä jollekin toimenpiteelle, joka tehtäisiin myöhemmin.”
Venäjä on tarkoituksellisesti halunnut näyttää suurvallan voimaa Ukrainalle ja koko lännelle. Nyt vuosi sodan laajentumisen alkamisen jälkeen voimme todeta, että kaikki ei ole mennyt Venäjän suunnitelmien mukaisesti. Nopeaa nöyryyttävää voittoa ei tullut. Länsi ei repeillyt vaan se yhdistyi.
Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena useita maita sai itsenäisyyden. Putin kabinetteineen on pitänyt tuota kehitystä virheenä. Noista maista useat ovat kääntäneet katseensa länteen. Voinemme perustellusti hyväksyä ajatuksen, että Venäjä kokee lännen ”rynnineen” lähemmäs sen rajoja.
Nato on vuonna 1949 perustettu puolustusliitto, jonka tehtävänä on taata jäsenmaidensa vapaus ja turvallisuus poliittisin ja sotilaallisin keinoin. Puolustusliitosta ei pitäisi olla kenellekään mitään uhkaa, ellei sitten puolustautumista nähdä uhkana. Ehkä Venäjän kannalta merkityksellisempää onkin Naton poliittinen vaikuttaminen, jonka voisi olettaa suosivan kansojen demokraattista kehittymistä ja niiden vapautta olla oma itsensä maailman turuilla. Yhdysvaltojen ajatukset ovat poliittisesti yhteneväisiä Naton politiikan kanssa.
Venäjän demokratia ei vastaa käsitystämme demokratiasta. Kun demokraattiset ajatukset vyöryvät yhä lähemmäs Venäjän rajoja, niin vaarana tietenkin on, että ne vyöryvät myös sen rajojen sisäpuolelle. Tästä seuraa, että nykyiset vallanpitäjät kokevat olonsa uhatuksi ja etunsa vaarantuneiksi. Narut on pidettävä omissa näpeissä, eikä kansan näpeissä.
Isoa ydinasevaltiota ei kyllä helposti ulkoapäin uhkaa mikään. Minusta tämän osoittaa jo Naton ja lännen aputoimet Ukrainassa. Pyritään auttamaan Ukrainaa, mutta ei mitenkään haluta uhata itse Venäjää. Venäjän uhkakuvana on sisäinen liikehdintä.
Edellä kuvatusta johtuen Venäjällä ei ole varaa hävitä sotaa. Nato ja länsi eivät myöskään voi osoittaa heikkoutta siten, että se antaisi Ukrainan hävitä sotaa. Suurvaltojen uskottavuus on pelissä. Kiinasta katsoen sota on kaukana, mutta varmaankin siellä seurataan tilannetta tarkasti. Sota osoittaa paljon käytettävissä olevasta voimasta, mutta se antaa myös ennakkonäytöksen siitä, että mitä voi olla odotettavissa, jos Taiwanin kohdalla tapahtuu jotain ”yllättävää”.
Kiinalta on odotettu lausumaa, jossa se tuomitsee sodan. Mille puolelle sen olisi järkevää kallistua? Mikäli Venäjä häviää sodan, niin seurauksena voi olla sisäpoliittiset ongelmat, joiden seurauksia on hankalaa arvioida. Pahimmillaan se voi johtaa jopa eri osien itsenäistymishaluihin. Vähintäänkin nykyisen johdon asema joutuu puntariin. Kiinan kannalta tuo ei varmaankaan ole se kehitys, mikä palvelisi sen omaa sisäpolitiikkaa. Ukrainan voitto Naton ja lännen tuella ei sekään ole Kiinan kannalta mikään riemumarssi. Lännen asema vahvistuisi varmasti ja ehkä Taiwankin voisi saada lisää selkänojaa siitä.
Suurvallat ovat vaikean rastin äärellä. Venäjä saa tosin syyttää tilanteesta täysin itseään. Tämän kevään taistelut tulevat siirtämään painopistettä johonkin suuntaan ja sen seurauksena ehkä neuvotteluhalukkuuskin kasvaa sodan lopettamiseksi. Edellä kerrotun perusteella minun on vaikea nähdä, että jonkin suurvallan annettaisiin hävitä sota. Pahaa pelkään, että lopputuloksena voi olla erittäin huono rauha, joka ei vakauta tilannetta pitkälläkään ajanjaksolla.
Valitettavasti tässä sodassa on aineksia laajentua pahemmaksikin konfliktiksi. On myös mahdollista, että Venäjän sisällä alkaa tapahtumasarjoja, jotka vaikuttavat sotaan. Kiinan toimia on vaikea ennakoida, koska sodan ”edut” sisäpolitiikassa ja ulkopolitiikassa vaikuttaisivat olevan jopa ristiriidassa keskenään. Tulevaisuus vaikuttaa kovin sumuiselta määränpäähän pääsemiseksi.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/98b51750-fc56-4ced-b3c7-d97fa8a83c31
Onko toisinajattelijoita eliminoitu?
Ilmoita asiaton viesti
Tulella voi leikkiä, jos oikeus puolella. Mitäpäs siitä miten käy, tavoite jo saavutettu.
Millaisena voi terrorismityypin käyttäytyminen ilmetä, ts onko tähän liittää jotain kirjoksi katsottavaa.
(”)kysymys(”)
***
Näissä ei analyysi ja aika paljoa merkkaa… sen verran tuntuu kiirettä piisaavan.
Alkaa tulla mieleen, että tulisko ihmisten sittenkin keskittyä enemän vauhtiin, esim formula-ajoja seuraten. Lätkäkin aika viuhaa toimintaa, ja etenkin osallistuttavana.
Sen siitä saa, kun vauhtia halveksii, ja huimateinisyyttä. Jossain kostautuu, ettei oikeaa sirkusta ole olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Historian saatossa aina silloiset suurvallat ja maailman valtiaat ovat hävinneet Historian hämärään.
Näin käy nytkin, vaikka se juuri nyt näyttää epätodennäköiseltä.
Ilmoita asiaton viesti
No mitäpäs noissa kuluissa sitten on oikein päässyt tapahtumaan. Varmaan tarvittavaa, jotensakin. Ohhoijakkaa, vai mitenkäs näitä kantsis funtsia.
Ilmoita asiaton viesti
Indonesian surin sanomalehti kirjoitti Ukrainen sodadan vuosipäivänä mm seuraavaa; ”Vaikka Putin lopulta selviäisi voittajaksi, venäläisten veronmaksajien on maksettava kalliisti aggressiosta. Kansainvälisen yhteisön silmissä hyökkäys ei myöskään ole koskaan oikeutettu. Venäjä tulee lopulta suureksi häviäjäksi tässä tarpeettomassa sodassa. Emme tiedä kuinka kauan Venäjän väestö kestää tätä vaarallista peliä, koska he ovat kärsineet ENITEN sodasta. He ovat tunteneet monien maiden Venäjää vastaan asettamien taloudellisten pakotteiden puristuksen. On vain vähän tietoa siitä, onko sota herättänyt laajaa vihaa venäläisten keskuudessa, mutta tällainen reaktio on vain ajan kysymys.
Kiovalle länsimaiden runsas sotilaallinen apu on ollut ratkaisevan tärkeää sen selviytymiselle. Mutta vaikka se lopulta onnistuisi karkottamaan Venäjän armeijan, Ukrainan on maksettava valtavia moraalisia ja taloudellisia velkoja lännelle. Tässä sodassa ei ole ilmaista lounasta.
Kuukausi hyökkäyksen jälkeen YK:n yleiskokous (UNGA) antoi päätöslauselman, jossa se tuomitsi Venäjän hyökkäyksen ja vaati Moskovaa välittömästi vetämään kaikki sotilasjoukot. Viisi maata, Valko-Venäjä, Pohjois-Korea, Eritrea, Venäjä ja Syyria äänesti sitä vastaan ja 35 pidättyi äänestämästä.”
Pääkirjoituksen loppuosassa halveksittiin Putinin pelkuruutta, koska hän ei uskalautunut G20 maiden kokoukseen, vaikka lähtystö kävi esittämässä henkilökohtaisen kutsun Moskovassa. Tapaamisen aikana Putin uudisti uhkauksensa käyttää ydinaseita.
Pääkirjoitus päättyy:”Lopulta Venäjä tai Ukraina eivät voi tulla voittajaksi. Vain jos rauha vallitsee, kaikki voittavat”.
Ilmoita asiaton viesti
Huomattavaa kirjoituksessa on Jakarta Postin yksipuolinen huoli venäläisitä ja heidän kärsimyksistä. Tämä ei selity kuin yksipuolisella tiedolla, joka on unohtanut kaikki Venäjän hyökkäyksen sotarikokset ja raakuudet Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta vaikka se lopulta onnistuisi karkottamaan Venäjän armeijan, Ukrainan on maksettava valtavia moraalisia ja taloudellisia velkoja lännelle.”
On lännelläkin moraalisia velkoja Ukrainalle, sillä kyllä he puolustuksellaan suojelevat tilanteen eskaloitumista muihin maihin. Taloudellisia velkoja maksetaan usein jälleenrakentamisen muodossa.
”On vain vähän tietoa siitä, onko sota herättänyt laajaa vihaa venäläisten keskuudessa, mutta tällainen reaktio on vain ajan kysymys.”
Tätä pohdin itsekin blogin tekstissä. Sodan sujumisella on tuohon paljon vaikutusta. Venäjän menestyminen siirtää aikaa eteenpäin.
Ilmoita asiaton viesti
On mielenkiintoista seurata Kaakkois Aasian suurvallan pääkirjoituksia. Tänään uutisoitiin Filippiinin peruneen 16 sotilas helikopterin jo tehdyn tilauksen Venäjältä. Syynä Venäjälle asetetut pakotteet.
Jakarta Post ei ole erityisesti tuonut esille kaikkea sitä hävitystä mitä Venäjä on jo tehnyt Ukrainassa.
Ilmoita asiaton viesti
Suurvallat, siinäpä se historian harrastajalle. Suurvaltoja on ollut pitkään. Oliko Rooma suurvalta, oli. Oliko muinainen Kiina suurvalta, oli. Oliko Osmanien alue suurvalta, oli.
Nyt pitää kuitenkin mennä 1800-luvulle, ennen kuin syntyy suurvaltoja länsimaihin. No, oikeastaan Espanja ja Portugali olivat suurvaltoja. Tehtiin keksintöjä ja mentiin maihin, moneen paikkaan. Syntyi Brittiläinen imperiumi ja Euroopassa pikkuisen perässä kansallisvaltiot Ranska ja Saksa sotaisesta pohjoisosastaan.
Seurauksena oli, ettei kaikki mahdu siihen alueelle.
Tuli paljon sotia, onko ne nyt loppuneet, onko historia loppunut? Ei ole. Tämä kaunis ja mukava elämä toisen ison sodan jälkeen on ohi. Tuntuu pahalle, koska eihän tätä mukavaa oloa olisi saanut lopettaa. Kyllähän niitä muita saisi pommittaa, muttei meitä. Miettikää.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta ketään ei saisi pommittaa. En kyllä millään itse keksi syytä, joka oikeuttaisi tuhoamaan muita kansoja. Ihminen on vain niin ääliömäinen olento, että sen pitää päteä muiden kustannuksella. Vaaralliset itsevaltaiset johtajat ovat ongelmien takana, sillä heille on noussut valta päähän ja etuoikeudet otsalohkoon. Muutama hullu riittää tuhoamaan koko ihmiskunnan.
Ilmoita asiaton viesti
Olemme jo tovin puhelleet kavereiden kanssa, että olemmem onnekkaita, kun olemme saaneet elää näin pitkän ajan jakson ilman sotia ja katastrofeja. Olemme kaikki 1944-1946 syntyneitä. pelkkää nousukautta koko elämän ajan.
Harvinaisen pitkä rauhanajan jakso.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se on. Toivottavasti saadaan sodat loppumaan eikä uusia synny, mutta kun kyse on ihmisen järjenjuoksusta, niin saapihan tuota eppäillä.
Ilmoita asiaton viesti
Se on niin kumma, kun aina tuo pullon henki karkaa ja sota jossain alkaa.
Tälläkin hetkellä Kiina koettelee Kaakois-Aasian maiden kärsivällisyyttä ja siellä on Amerikka myös takapiruna.
Ilmoita asiaton viesti