Työeläkkeiden sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus
Otsikon aiheesta on käyty runsasta keskustelua asiantuntijoiden ja ”asiantuntijoiden” kesken. Lyön tähän nyt oman lusikkani soppaan, koska minua tämä keskustelu ärsyttää.
Työnantajalle palkka ja kaikki sen sivukulut ovat ihan samanlaisia kuluja. Ne kaikki pitää saada myydyn tuotteen hinnassa takaisin kuluttajalta oman voiton kera. Työntekijälle taas palkka ja muut siihen sidotut etuudet ovat tuloa. Työeläkkeestä käytetään yleisessä keskustelussa nimitystä myöhennetty palkka. Se on ihan hyvä nimitys, kun työeläkettä kertyy jokaisesta palkkaeurosta, mutta sitä maksetaan vasta eläkeläiselle työeläkkeenä. Työeläkevakuutus korvaa muitakin tapahtumia kuin työeläkkeen, mutta niitä en nyt käsittele.
Eri sukupolville on laskettu sisäisiä tuottoja ja saatu vanhimmat ryhmät voittajiksi tässä ”sijoituspelissä”, koska heidän maksamansa työeläkevakuutusmaksut ovat olleet kuulemma pieniä ja eläkkeet kohtuullisia. En ole tuosta lainkaan samaa mieltä. Siinä verrataan omenia ja päärynöitä. Kun työeläkejärjestelmää luotiin, niin työnantajat hyväksyivät työeläkejärjestelmän, kunhan heitä ei rasiteta maksuilla enempää kuin kilpailijamaiden yrityksiä. Lisäksi haluttiin takaisinlainausoikeus ja yksityiset työeläkeyhtiöt asioita hoitamaan. Kun nuo oli sovittu, niin työnantajat lupasivat maksaa kaikki työeläkevakuutusjärjestelmästä syntyneet kulut. Minusta tuo tuntuu varsin loogiselta, koska kyse oli työntekijän myöhennetystä palkasta. Vähemmän palkkaa nyt ja lisää sitten työeläkkeellä. Mikäli työntekijä olisi omasta palkastaan maksanut työeläkevakuutusmaksua saadakseen joskus työeläkkeen, niin aivan varmasti työntekijät olisivat vaatineet lisää palkkaa toteuttaakseen tuon. Tuossa tapauksessa olisi ihan aiheellista laskea työntekijän saamia tuottoja. Jokainen työntekijän euro olisi sijoitettu tulevaisuutta varten kymmeniksi vuosiksi eläketapahtumaa varten. Sijoituksen olisi tullut tuottaa inflaatiota enemmän tai vähintäänkin säilyttää arvo, mutta oikeasti olisi haettu noita parempia tuottoja. Mikäli noin olisi toimittu, niin työeläkejärjestelmästä olisi saatu työeläkkeitä edes kohtuullisessa määrin ulos vuosikymmenten jälkeen. 1962 kuitenkin luotiin työeläkejärjestelmä, jossa otettiin huomioon ansioita ennen järjestelmän alkamista ja osa kerätyistä työeläkevakuutusmaksuista laitettiin rahastoihin kasvamaan parempaa korkoa kuin palkkakehitys ja inflaatio. Työeläkejärjestelmä haluttiin käyttöön heti, koska kilpailijamaatkin tekivät niin. On hyvä muistaa, että työnantajilla oli jo ennen työeläkejärjestelmän alkamista sovittujen ehtojen täyttyessä velvollisuus huolehtia pitkäaikaisista työntekijöistään.
Miksi on tyhmää ja vääristävää laskea eri sukupolvien työntekijöiden saamia ”tuottoja” ”maksamilleen” työeläkevakuutusmaksuille? Koska, työnantajat maksoivat vuoteen 1993 asti kaikki työeläkevakuutusmaksut, joten miten työntekijä olisi voinut saada tuottoja järjestelmästä, kun hän ei sijoittanut siihen mitään? Häntä varten kyllä sijoitettiin. Työntekijät saivat noiden työnantajamaksujen kautta heille luvatut työeläkkeet. Heille oli luvattu karttuman ja muiden laskukaavojen kautta laskettu tuleva työeläkeansio, ihan kuten palkkakin on ansiota tehdystä työstä. Osa työeläkeläisen ansioista tulee rahastoista ja isoin osa tulee suoraan työeläkevakuutusmaksusta. Nykyisin työntekijät osallistuvat työnantajien työeläkevakuutusmaksuihin omalla maksuosuudellaan. Kyse on tosiaankin siitä, että työntekijät maksavat osan työnantajien työeläkevakuutusmaksusta palkastaan. Käytännössä kyse on palkanalennuksesta. Yhtään enempää työeläkettä palkansaajat eivät saa maksuaan vastaan, sillä he saavat edelleen vain sen luvatun laskennallisen työeläkkeen, kuten aikaisemminkin. Se on tietenkin tärkeää muistaa, että osallistumalla itse työeläkevakuutuksen maksamiseen, säilytetään yritysten kilpailukykyä ja samalla turvataan omiakin työpaikkoja.
En ymmärrä, että miksi työnantajan kuluja lasketaan työntekijöiden tuotoiksi ja vertaillaan niitä sitten eri sukupolvien kesken. Pitäisi ehkä paremminkin kysyä, että mitä tuolla haetaan? Haetaanko työeläkkeiden heikentämiselle hyväksyntää tätä kautta? Kokonaismaksutasoja voidaan toki vertailla eri aikoina keskenään, mutta se on jo jotain aivan muuta, kuin mitä nyt tehdään.
En ymmärrä, että miksi työnantajan kuluja lasketaan työntekijöiden tuotoiksi ja vertaillaan niitä sitten eri sukupolvien kesken. …
Aika pihalla näistä, mutta eikö voi ajatella niin, että eri vaiheina mahdollisuus tehdä tuloja suoraa työaikaa koskevasti, että eläkettä kartuttavasti … voi tosiaan vaihdella, jos tuottavuus, ja siihen pääsy muuttuu esim vaikeaksi, tai ollaan vaikka osana mahdottomampia talouskytkentöjä, tms.
Sama suhteellinen ostovoima/elinmahdollisuus -eroa tosin ilmee, kun markkinat arvottavat aika rahaperusteisesti sitä, mikä on sitä itseään ja mikä ei.
Tarkoittaa tosiaan, että mikä ei lähellä tuottavaa, ja vaikka tarpeellista ja duunattavaa… antaa jatkuvasti aika eri lähtökohtia, mutta ihan jatkuvasti, ja karttumallisesti. Esimerkkinä vaikka naisten pienemmät palkat, joita aikoinaan ilmennyt, ja edelleen, jne.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on rakennettu systeemi, jossa on palkka ja palkasta perittävät verot. Ne työntekijä näkee. Lisäksi tulevat työnantajan ns sivukulut. Ne sisältävät erilaisia maksuja mm työeläkeveroja. Lisäksi sinne tulevat sosiaalipalkat. Ne ovat vain kuitenkin työntekijän palkkaa. Työnantajan kannalta palkkakuluja. Parasta olisi, että ne reilusti tulisivat näkyviin palkkakuittiin. No systeemi on tällainen, mutta käytännössä ne ovat vain palkkaa ja palkasta perittäviä veroja. Yksityisellä puolella nämä muodostuvat tehdystä työstä ja siitä mitä niistä pystytään laskuttamaan. Jos ei kaikkia menoja pysty laskuttamaan, niin konkurssi tulee. Julkinen on oma lukunsa, jossa ei tarvitse lopulta tuottaa yhtään mitään.
Voidaan siis hyvin tehdä laskelmia, kuka on mitäkin maksanut ja mitä tulee saamaan.
Lisäksi voidaan ajatella minkä loven kaikki ennen aikojaan eläköityneiden ikäluokat jättivät niihin vähäisiinkin maksuihin. Massoittain ihmisiä jäi erilaisten systeemien kautta ennen aikojaan pois työelämästä aiemmin. Nyt on pakko muuttaa järjestelmää ja eläköitymisikä kohoaa nopeasti. Työuraan tulee helposti 12-15 vuoden eroja. Siinä, kun työtoverini jäivät 90 luvulla putkiin 53 vuotiaina, niin meidän on minimissään työskenneltävä 65 vuotiaiksi ja silti saamme jo leikatun eläkkeen.
https://palkanlaskijanopas.fi/taulukot/palkkahallinnon-tarkeat-luvut/palkkahallinnon-tarkeat-luvut-2024-ennakkotietoja/
Suomalainen eläkejärjestelmä on huono ja kallis. Tuottaa erittäin huonon tuloksen ja todennäköisesti tukehtuu omaan mahdottomuuteensa. Lisäksi, kun kupsahdan todennäköisesti ennen eläkeikää kaikki sinne pakolla maksetut roposet kilahtavat jonkun muun taskuun. Erityisen epäoikeuden mukainen järjestelmä on ”oikeille” matalapalkkaisille, jotka todennäköisesti eivät saa senttiäkään maksamistaan eläkemaksuista. Eivätkä heidän omaisensakaan.
Toivottavasti kuopataan pian. Suomi nyt muutenkin on ajautunut sellaiseen kierteeseen, että jotain uutta tarvittaisiin, mutta vasemmistosta ja ay-liikkeestä ei muutoshalua löydy. Aivan, kuin toisinto 90 luvun eläkepommikeskustelusta. Tiedettiin, että huonosti käy. Silti neliraajajarrutuksella mentiin ja tulokset ovat huonot.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää pohdiskelua. Mutta, tätä en ymmärrä ”Erityisen epäoikeuden mukainen järjestelmä on ”oikeille” matalapalkkaisille, jotka todennäköisesti eivät saa senttiäkään maksamistaan eläkemaksuista.”
Nykyään työntekijä oikeasti maksaa omasta palkastaan työeläkemaksuja 7-8 %, mutta eivät nekään maksut mitään sijoituksia tulevaisuuteen ole, ne ovat osallistumista työnantajan pakollisen työeläkevakuutuksen maksamiseen. Kuten blogissa kerroin, niin tuo osallistuminen ei mitenkään muuta sitä varsinaista työeläkelupausta, jonka perusteella työntekijä saa työeläkettä. Lupaus on, että jokaisesta ansaitusta eurosta kertyy työeläkettä 1,5 % vähennettynä elinaikakertoimella. Lisäksi tuo lupaus sisältää erilaisia muitakin laskettavia osia, mutta ei niitä nyt kannata lähteä tarkemmin katsomaan. Työeläke pienentää kansaneläkettä, mutta kyllä jokainen ansaittu työeläke-euro silti parantaa saajansa eläkettä.
Pitää ymmärtää, että työeläkettä ansaitaan työskentelemällä ja tuo lupaus täytetään työeläkevakuutusmaksuilla. Yksityiset työeläkevakuutusyhtiöt hoitavat maksamisen ja maksujen perimisen. Lisäksi noilla työeläkevakuutusyhtiöillä on käytössään isot rahastot, joiden ainoa tehtävä on hoitaa luvatut työeläkkeet saajilleen. Nuo rahastot eivät ole työeläkevakuutettujen omaisuutta eivätkä he ole niitä sinne keränneet.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinkin alimpien tulodesiilien miehet kuolevat usein ennen eläkeikää. Heillä on usein takana varsin hajanainen työhistoria, mutta on siitä eläkemaksuja kuitenkin mennyt. He läheisineen jäävät kokonaan ilman hyötyjä maksamistaan maksuista. No sellainen on tämä systeemi.
Ilmoita asiaton viesti
1993 asti työnantajat maksoivat työeläkevakuutusmaksut yksin, siitä lähtien myös työntekijät ovat osallistuneet vakuutusmaksuihin. Työntekijälle on annettu lupaus työeläkkeestä, jonka he saavat työeläke järjestelmän ehtojen mukaan. Kun ihmiset kuolevat nopeasti, niin työeläkejärjestelmä kiittää, kun paine maksujen suhteen pienenee. Perhe-eläke kuitenkin antaa järjestelmästä ulos noita ansaittuja kertymiä.
Ilmoita asiaton viesti
Antaa roposia, jos on sattunut menemään naimisiin ennen kuin täyttää 50v. Ns leskeneläke onkin ollut jo äärivasemmiston maalina. Työnantaja maksaa palkan ja kaikki muutkin sivukulut. Rahansa työnantaja saa työntekijöiden kautta syntyneistä tuloista ja mielestäni kaikki minkä työnantaja työntekijästä maksaa on hänen palkkaansa. Mikäli tuloja ei synny tarpeeksi työntekijä saa kenkää tai firma menee konkurssiin. Tämä on erona esim vähätöiseen julkiseen sektoriin.
Minulle annetut eläkelupaukset onkin jo petetty ja tämä järjestelmä on lähinnä kallis pyramidi huijaus, jonka vääjäämätön loppu lähestyy.
Eläkekeskustelu 90 luvulla oli tämän päivän valtion sopeutustoimien kaltainen. Ay-liikkeen ja vasemmiston neliraajajarrutus vääjäämättömien tosiasioiden edessä. Koko oli erittäin huono alun perinkin. Kyllä se olisi pitänyt olla yhteinen peruseläke+omat eläkesäästöt, vaikkapa lailla säädetyt. No kusessa ollaan eläkkeiden suhteen. Näin on myös valtion talouden suhteen. Onneksi vasemmisto potkiin ulos hallituksesta, mutta seuraavankin hallituksen pitäisi jatkaa näitä toimia. Näkisin että toivoa ei juuri ole. Jonkinlainen ulkopuolinen pakkoratkaisu tulee. Siinä, kun ruotsalaiset nauravat matkalla pankkiin, niin me köyhdymme.
Ilmoita asiaton viesti
”Minulle annetut eläkelupaukset onkin jo petetty ja tämä järjestelmä on lähinnä kallis pyramidi huijaus, jonka vääjäämätön loppu lähestyy.”
Miten ne on petetty? Oletko jäänyt eläkkeelle, etkä ole saanut työeläkettä? Nykynuoriso tulee saamaan rahallisesti enemmän kuin yksikään aikaisempi sukupolvi.
Valtion kohdalla sopeutusta tarvitaan, mutta itse työeläkejärjestelmä on kyllä ainakin kohtuullisessa kunnossa. Nykynuoriso pitää saada haluamaan lapsia.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs kaikkea meillä onkaan ollut parasta elmäni aikana? Suomalaiset ovat oppineet elämään pienessä valheessa.
Suomi on pohjolan japani. Sellaista puhuttiin, kun olin muksu. No se liito loppui jo 90 luvulla ja viimeistään 2009, vaikka 2000 luvun alkupuolella uho oli vielä kova.
Meillä on maailman parhaat koulut ja opettajat. Ei ole.
Meillä on maailman paras terveydenhuolto. Ei ollut eikä ole.
Meillä on maailman paras eläkejärjestelmä. EI ole.
Hiukan, kun 90 luvulla ihmettelin innokkaana liiton aktiivina onko tämä nyt kestävää käskettiin pitämään turpa kiinni, koska samat edut ovat minullakin. Eivätpä olleet. Eläkettäni, jos nyt satun sinne asti elämään, on leikattu jo monin tavoin. Näin on käynyt myös monille muille etuuksille. En niitä ole kyllä vielä tarvinnutkaan. No tulevasta ei tiedä.
Luin raportin viime eläkeuudistuksesta. Voittajia ovat ne, jotka pystyvät työskentelemään sinne oikeaan eläkeikään. Minulla se on nyt 67 ja 4kk. Häviäjiä ne jotka sortuvat jo ennen sitä. Raportin mukaan tosiaan euromääräinen potti kasvaa. Kasvaahan palkkapottikin. Tai näin ainakin odotetaan. Mutta kun nyt eläkkeelle jäävän eläke oli keskimäärin 53% palkasta, niin tulevaisuudessa se tippuu 40%. Näin ainakin raportin laatijat olettavat ja käytännössä siis eläkkeitä leikataan nostamalla eläkeikää. Entistä harvempi saavuttaa sen ja nämä muut systeemit, eläkeputket, varhaiseläkejärjestelyt, työkyvyttömyyseläkkeet, poistetaan tai niihin pääsyä tiukennetaan.
Voisihan tämäkin huono järjestelmä selvitä, kuten suomen surkea valtiouskonto, mutta tarvittaisiin todellista talouskasvua esim muiden pohjoismaitten malliin.
https://www.verkkouutiset.fi/a/tama-kuva-kertoo-paljon-nain-ruotsin-talous-on-karannut-suomelta/#b30afd94
Ilmoita asiaton viesti
Muistaako Jari tai joku muu, että miten työeläke määräytyi ennen vuoden 2005 eläkeuudistusta? Muistelen työkavereideni puhuneen 2000-luvun vaihteessa, että eläke laskettiin viiden viimeisen vuoden työansioiden perusteella ja jätettiinkö laskelmassa heikoin ja paras vuosiansio sitten huomiotta. En ole löytänyt tähän Google haulla mistään vahvistusta ja ennen ei eläke leikkaantunut elinaikakertoimen mukaan! Johtopäätökseni on se, että ennen eläkekarttuma oli järjestään työväellä parempi kuin nykyisin suhteessa vuosiansiotasoon koko työuralla.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta linkistä näet muutokset.
https://www.etk.fi/suomen-elakejarjestelma/elakeuudistukset/aiemmat-uudistukset/muutokset-vuosi-vuodelta/
Työeläkejärjestelmää on muuteltu vuosien varrella paljon. Välillä on ollut jopa superkarttumia (4,5 %) tietyin ehdoin, mutta vastaavasti järjestelmän aluksi karttuma oli 1 %. Ennen vuotta 2005 taidettiin laskea työeläkettä 10 viimeisen vuoden palkoista, mutta aikaisemmin on ollut lyhyempiäkin jaksoja. Varmaankin kaikkia työeläkejärjestelmän osia on muutettu näiden vuosikymmenten aikana. Aikaisemmin työeläkettä ansaittiin vasta 23 vuoden iästä, elinaikakerroin on tullut mukaan, palkkakerrointa on muutettu jne.
Mikäli eri sukupolvien työeläkkeitä taas vertaillaan, niin tulevat työeläkeläiset tulevat saamaan rahallisesti työeläkettä enemmän kuin aikaisemmat sukupolvet, koska he ansaitsevat työeläkettä pidempään ja elävät vastaavasti pidempään. Palkkataso on noussut huomattavasti aikaisemmasta ja siitähän työeläkettä karttuu. Toki tuo edellyttää, että on töitä jatkuvasti mitä tehdä.
Työeläkekin muuttuu ajassa.
Ilmoita asiaton viesti
Laitoin kysymyksen vielä Eläturvakeskukseenkin.
Ilmoita asiaton viesti
1996 linkin kohdassa sanotaan näin:
Eläkkeen perusteena olevaa palkkaa ruvettiin asteittain laskemaan kunkin työsuhteen 10 viimeisen vuoden ansioista.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Jari, tuon saman olen lukenut, mutta haluan vielä varmistuksen Eläketurvakeskuksesta, että onko jossain vaiheessa eläkettä laskettu viimeisen viiden vuoden ansioiden perusteella.
Ilmoita asiaton viesti
1979
Eläkkeen perusteena olevaa palkkaa ruvettiin laskemaan ottamalla huomioon neljän viimeisen vuoden ansioista kaksi ansiotasoltaan keskimmäistä vuotta (aiemmin kaksi parasta).
Ilmoita asiaton viesti
Jari Ojala kysyy: Pitäisi ehkä paremminkin kysyä, että mitä tuolla haetaan? Haetaanko työeläkkeiden heikentämiselle hyväksyntää tätä kautta?
Luultavasti kyseessä on ihmisen sisäänrakenettu epäloogisuus maailmankuvaa rakenneltaessa. Tyhmä ei pysty näkemään asioita oikein ja uskoo muiden selitykset suoraan. Fiksun äly taas työskentelee ylikierroksilla yrittäen piilottaa haluamaansa maailmankuvaa tukevan ”epälogiikan” niin syvälle, ettei henkilö itsekään sitä huomaa.
Ilmoita asiaton viesti