Työeläkkeistä ja niiden tuotoista, selittäkää tyhmälle, kiitos

Taas kerran puhutaan työeläkkeistä, jossa vanhemmat ikäryhmät saavat järjestelmästä kuulemma tuottoja nykyisiä ikäryhmiä enemmän. Miten ihmeessä ne ensimmäiset työeläkejärjestelmän työntekijät ja tulevat työeläkeläiset ovat osanneet tuon tehdä? Sarkasmia.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010633205.html

Jutussa sanotaan näin:

”Eläkejärjestelmä tuottaakin nyt eläkettä nostaville varsin hyvin.

– 75-vuotiaat saavat eläkejärjestelmästä 3,3 euroa eläkettä jokaista maksamaansa euroa kohti, kun vuonna 2010 syntyneillä suhdeluku jää 1,7:ään, Nummiaro sanoo.”

Mutta, kun nuo työeläkettä nostavat ovat alkaneet maksamaan osan työnantajan maksamasta ja sille kuuluvasta työeläkevakuutusmaksusta vasta vuonna 1993. Katso linkki:

https://www.etk.fi/suomen-elakejarjestelma/elakeuudistukset/aiemmat-uudistukset/tyontekijan-tyoelakemaksu-1993-94/

Kopio linkistä, ” Vuoden 1993 alusta lukien toteutettiin merkittävä periaatteellinen muutos, kun palkansaajat alkoivat osallistua työeläketurvan rahoittamiseen työntekijän työeläkemaksulla.”

Miten on mahdollista, että työntekijä saa tuottoja jostain, kun hän ei ole maksanut ja siten osallistunut työeläketurvan rahoittamisen mitenkään ennen vuotta 1993 muuten kuin työskentelemällä? Nytkin he vain osallistuvat työnantajan työeläkemaksun maksamiseen, mutta eivät he sitä rahaa mihinkään sijoita. Käytännössä maksu on ollut palkanalennus. Työeläkevakuutus on työnantajan lakisääteinen velvollisuus ja se on yksityisen työeläkeyhtiön ja työnantajan välinen sopimus, jonka kohde on työntekijä. Työntekijän nimeä sopimuksen allekirjoituksesta on turha hakea. 1993 jälkeen työntekijä on maksanut osan työnantajalle määrätystä maksusta. Sitä ennen maksaminen oli täysin työnantajan itselle ottama ja lailla määrätty velvollisuus.

Oikea määritelmä tuotoille voidaan kirjoittaa seuraavaan muotoon.

75-vuotiaat saavat eläkejärjestelmästä 3,3 euroa eläkettä jokaista työnantajan maksamaa euroa kohti, koska työnantajat ovat maksaneet työeläkemaksuja aikoinaan liian vähän suhteessa työntekijöille luvattuihin eläke-etuihin. Alkuaikojen toteutetulla rahastoinnilla ei ole saavutettu riittävää tuottoa sijoitetun rahan ja aikanaan maksuun tulevan työeläkkeen vaatiman eron paikkaamiseksi. Työnantajat ovat ennen vuotta 1993 siirtäneet vastuuta järjestelmän rahoittamisesta seuraavan sukupolven työnantajille. Tästä olisi ehkä syytä puhua nyt. Mutta, koska siirtosumma on ollut nykyisille työnantajille liian iso, niin osa työeläkevakuutusmaksusta on siirretty työntekijöiden vastuulle 1993 alkaen.

Nykyäänkin rahastojen hyvistä tuotoista annetaan työnantajille maksualennuksia. Alennukset käytännössä pienentävät maksettavaa työeläkevakuutusmaksua. Tuotakaan ei voi mitenkään katsoa tuotoksi, jossa työntekijä sijoittaisi järjestelmään jotain ja saisi sieltä sitten tuottoja itselle. Työntekijän ”tuotto” jää sen varaan, että paljonko hän työuransa aikana kerää palkkaeuroja, josta hän sitten saa prosenttiosuuden mukaisen tulevan työeläkkeensä elinaikakertoimella vähennettynä.

Itse katson, että tuleva työeläke ei saa olla työntekijän sijoitus vaan sen pitää olla ansaittu etu, jolla turvataan hänen eläkeaikansa kohtuulliset tulot. Ne jotka haluavat sijoittaa tulevaa eläkeaikaansa varten voivat sen tehdä jo nyt vapaaehtoisesti.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu