Työvoimapula

Suomessa puhutaan jopa isoon ääneen työvoimapulasta. Uskon, että kun tavalliselta kadunmieheltä kysytään mitä se tarkoittaa, niin saamme vastauksen, että vapaisiin työpaikkoihin ei riitä työntekijöitä. Uskotaan, että työntekijöiden määrää lisäämällä saadaan asia kuntoon. Onko asian hoitaminen noin helppoa?
Mikäli ajattelemme Suomea yhtenä kokonaisuutena, niin työvoimapula tarkoittaa sitä, että kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, mutta työvoimapulan takia kulutusta ei voida tyydyttää. Työnantajat haluaisivat tuottaa enemmän vastatakseen lisääntyneeseen kysyntään. Vapailla markkinoilla se voi tarkoittaa myös sitä, että viennille on enemmän kysyntää. Kotimaan kysyntä voi olla toisenlainen.
Suomalaisten laskevan ostovoiman vallitessa kotimaisen kysynnän kasvu tuntuu epätodelliselta. Julkinen sektori tosin lisää kysyntää velkaantumalla rajusti, mutta tuskin sekään on vastaus työvoimapulaan. Ehkä kokonaisuutta pitää hiukan pilkkoa osiin.
Meillä on jo pitkään työmarkkinoilla puhuttu osaavan henkilökunnan puutteesta. Koulutuksella ei asiaa saada ainakaan nopeasti kuntoon, koska koulutus kestää vuosia ja aloituspaikkojen määrään on saatava perusteltuja muutoksia. Osittain puutetta on varmaankin saatu korjattua siten, että osaavia henkilöitä on siirtynyt vähemmän osaamista vaativilta aloilta enemmän osaamista vaativille aloille. Se taas lisää avoimia työpaikkoja vähemmän osaamista vaativille työpaikoille.
Työvoimapula voi olla myös alueellista. Jollakin yrityksellä voi olla ongelmia saada työvoimaa, koska työpaikka sijaitsee alueella, joka ei vain vedä työntekijöitä. Ongelmana voi olla myös palkkaus. Tarjottu palkka on työntekijän kannalta liian alhainen. Ongelmana voi myös olla tarjotun työn kausiluonteisuus tai kuormittavuus. Syitä työvoiman saatavuuden ongelmiin voi olla lukematon määrä, mutta en usko, että ongelma on itse ihmisten määrä.
Yksikään yritys ei palkkaa lisää työvoimaa ellei se katso saavansa sitä kautta lisää tuottoja. Palkatakseen uusi työntekijöitä se tarvitsee myös kysyntää, joka lopulta maksaa kaiken lisääntyneen kustannuksen. Julkinen sektori voi kasvattaa työntekijöidensä määrää, mutta kulut pitää saada kasaan yksityiseltä puolelta. Osaavan henkilökunnan siirtyminen julkiselle sektorille vähentää yksityisen sektorin mahdollisuuksia palkata henkilöitä omaan toimintaansa.
Työvoimapula on iso ongelma, johtuipa se sitten mistä tahansa. Isommat yritykset voivat siirtää tuotantojaan ulkomaille ja pienemmät voivat siirtyä alueille, jossa saavat tyydytettyä työvoimatarpeensa. Kasvua ei saada aikaan jumittumalla ongelmiin. Työvoimapula voi siten näivettää sekä eri alueita, että jopa koko maata. Suomessa työn keskittyminen vain muutamille alueille aiheuttaa ongelmia niin kyseisille alueille, kuin alueille, josta yritykset ja työntekijät poistuvat. Alueen keinotekoinen täyttäminen uusilla asukkailla ei poista ongelmaa vaan lisää sitä.
Suomen työvoimapula on ensisijaisesti kohtaanto-ongelma. Suurin muutos tarvitaan koulutuksen ohjaamiseksi tarpeen mukaan. Alueiden vetovoimaa tulee kehittää muunkin, kuin vain muutaman suurkaupungin osalta. Tämä vaatii paljon työtä eri kuntienkin päättäjien toimesta valtion tuella. Työn vastaanottamisesta tulee tehdä kannattavaa.
Työvoimapula kertoo siitä, että taloutta voidaan kehittää ja kasvattaa, kun puuttuville palveluille ja tuotteille on kerran kysyntää. BKT ei kasva eikä elintaso nouse, jos ongelmaa ei ratkaista. Julkisen sektorin on otettava agendalle muukin, kuin vain maahanmuutto. Työnantajien taas on katsottava peiliin ja kohdattava työvoimapula niin, että he katsovat oman toiminta ongelmakohdat läpi ja ryhtyvät korjaaviin toimiin. Työntekijöiden pitää olla aidosti työmarkkinoiden käytettävissä. Elintaso ei nouse eikä edes pysy, ellemme rakenna maata työskentelemällä. Jokaisen toimijan on syytä katsoa omaa toimintaansa kriittisesti ja ryhdyttävä korjaaviin toimiin.
Suomi odottaa uutta Nokiaa, mutta miten se saadaan tänne pystyyn, jos massamme on työvoimapula? Rahaa ei voi jakaa ennen kuin se on tienattu.
On merkillistä että Suomessa on onnistuttu yhtä aikaa saamaan aikaan
– valtava työvoimapula
– liki 300 000 työtöntä työnhakijaa
– kymmeniä tuhansia nuoria valmistuu ”väärille” aloille
-valtava lääkäripula, mutta korkeakoulut eivät ole halunneet lisätä lääkärien koulutuspaikkoja
Tuoreiden Tilastokeskuksen tilastojen mukaan noin 15 prosenttia ammattitutkinnon suorittaneista oli työttömänä vuosi valmistumisen jälkeen. Alle 24-vuotiaiden kohdalla prosentti oli 14, sitä vanhempien kohdalla prosentit olivat jopa suurempia.
Suomen pitäisi pienenä, suht. homogeenisena hyvinvointivaltiona jossa korkea koulutustaso, osata suunnitella työvoiman koulutus ja käyttö huomattavasti nykyistä paremmin.
Päättäjille arvosana 4+ paskasta duunista.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kyllä kaikki ole mennyt kuin Strömsössä. Ilmeisesti työnantaja- ja työntekijäpuoli sekä poliitikot eivät osaa keskustella keskenään. Siitähän tämä ainakin kertoo.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Lisäksi lääkäripula on kuulemma osaksi lääkärien (esim. alan liitot ja järjestöt) itsensä tarkoituksella aikaansaamaa. On pidetty huolta lääkärien hyvästä asemasta työmarkkinoilla. On myyjän markkinat kun on lääkäripula.
Sitä ihmettelen, että muu yhteiskunta on mennyt tähän halpaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunta on kokonaisuus, mutta ehkä sen osat pitävät omista eduistaan parempaa huolta, kuin tuo kokonaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko ahtaajia esimerkiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitan kaikkia osia, josta esimerkkinä voidaan käyttää toki ahtaajiakin. Nykyinen palkkakierros näyttää menevän niin, että kaikkien palkansaajien ostovoima laskee 2022-2024 välillä. Ehkä tämä ostovoiman laskeminen sitten poistaa tuon työvoimapulan. Ei sen kyllä tavoitteena pitäisi olla. Sekin on vähän kaksipiippuinen juttu, että täällä lasketaan elintasoa, jotta vienti vetää. Ehkä tarvitsemme lisää panostuksia tuotekehittelyyn, innovaatioihin ja tehokkuuden hakuun.
Ilmoita asiaton viesti
”Vienti vetää”. Tämä onkin se avainsana. Suomen velkaantumisen loppuu vain, jos vienti vetää tarpeeksi. Sanotaan, että ei ole kapasiteettia lisätä vientiä, sillä osaavaa työvoimaa ei saada riittävästi.
Mitä tehdä?
Erilaiset panostukset kuulostavat kivoilta, mutta jo nyt panostamme niin paljon, että velkaantumisvauhti hirvittää. Lisävelkaantumisesta ei kummoistakaan pelastusta voi löytyä.
Työperäistä maahanmuuttoa haaveillaan asiaa auttamaan. Niistä maista, jossa osaavia ihmisiä olisi, ei niin vain ole vapaaehtoisia tänne tulemassa. Ja miksi tulisivatkaan? Kouluttamattomia ja kielitaidottomia työhön tottumattomia on tulossa muualta senkin edestä, mutta heille sopivaa työtä ei ole. Työperäinen maahanmuutto toimii vain vähäisenä osaratkaisuna.
Emme voi kiertää sitä tosiasiaa, että ostovoiman pitää antaa hieman alentua. Silloin kotimarkkinatoiminnasta vapautuu työvoimaa vientiteollisuudelle, kuten Jarikin vihjaa, ja pääsemme kansakuntana kuiville.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa!
Ahtaajien pitäisikin ansaita suuret palkankorotukset parantamalla ja tehostamalla omaa työnsä tehokkuutta ja tuottavuutta. Se ettei mitään parannusta tehdä verrattuna entiseen, ei edellytä palkkojen nostamista.
On hupaisaa verrata Saksan palkkojen korotuksia suomen tilanteeseen. Saksalaiset ovat korotuksensa ansainneet hyvillä tuloksilla ja paremmalla tuottavuudella. Missä on suomalaisten tulokset?
Ilmoita asiaton viesti
Kilpailu pitää yleensä huolen siitä, että tehokkaimmat ja tuottavimmat pärjäävät parhaiten. Ihminen ei kuitenkaan ole kone, josta voi vain vääntää lisää tehoa jatkuvasti. Nyt jo monilla aloilla mennään ihmisen rajoilla, vrt. hoitoala. Innovaatiot ja koneistaminen lisäävät tehokkuutta ja tuottavuutta, mutta vaarana voi olla, että ne myös korvaavat ihmisen joissakin töissä.
Nyt yritykset voivat sitä kautta saada kilpailuetua ja parempaa tulosta. Yhteiskunnalle kaatuu tuosta lisää kustannuksia. Silti kaikista kansalaisista tulee huolehtia. Tuossa näkyy niitä osia joista puhun. Taloudessa kakkua jaetaan joka päivä uudestaan ja kaikki tarvitsevat kakusta osan. Kun joku taho pystyy toimimaan niin, että se haukkaa siitä jatkuvasti kasvavan palan, niin muille jää vääjäämättä vähemmän. Ellei sitten saada koko kakkua suuremmaksi.
Minusta nyt esim. energiasektori käyttäytyy niin, että se haalii omalla voimallaan kansalaisilta osan kakusta itselleen ja kansa joutuu ongelmiin. EKP ruokkii ongelmia vielä lisää nostamalla korkoja. Ei hyvä.
Osien pitää toimia paremmin yhdessä, jotta tätä hyvinvointivaltiota nimeltään Suomi, voidaan jatkossakin pitää pystyssä. Se ei ole helppo palapeli, mutta sitä meidän on pelattava.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä siinä oma osuutensa on vähän joka suunnassa. Tarjotut palkat ei takaa säällistä elämää ilman tukiaisia, työtunteja ei luvata riittävästi ja yksi asia tulee selvästi esiin. Kunnat eivät pysty vastaamaan yhtäkkiä muuttuviin, esim. lastenhoidon tarpeisiin. Ei siis voi jäädä saattamaan jotain projektia valmiiksi, koska muksu on haettava pois päiväkodista tiettyyn aikaan. Tämän suhteen on kyllä paljon korjattavaa, ongelma tietysti siirtyy taas seuraavalle portaalle. Paljon pitää joka tapauksessa muuttua ennen kuin aletaan puhumaan joustavista työmarkkinoista.
Ilmoita asiaton viesti
Lääkärien kohdalla edellä viittaan yliopistollisen koulutuksen aloituspaikkoihin.
En ole lääketieteen asiantuntija, mutta lääkärien järjestöt ovat vastustaneet suurempaa aloituspaikkojen lisäämistä.
Vaikka huoltosuhteen heikkeneminen Suomessa on osattu ennustaa jo 30 vuotta, ei lääkärien koulutusta ole kuitenkaan lisätty tarvetta vastaavasti, vaikka Suomessa onkin nyt lääkäreitä enemmän kuin koskaan historiassa.
Hyvä Kuntaliiton artikkeli aiheesta:
https://www.kt.fi/blogi/2020/laakarikoulutusta-on-lisattava
Ilmoita asiaton viesti
Minulla oli kaksi leikki ikäistä tytärtä 70 luvulla eikä heille riittänyt kunnallista hoitopaikkaa, kun kaikki paikat meni kunnass toimivien tehtaiden työläisten lapsille. Oli pakko etsiä yksityisiä hoitopaikkoja, joita kukaan ei siihen aikaan valvonut. Hoitopaikan hinnan määräsi kysyntä.
Lapsista kasvoi kelpo kansalaisia ilman kunnan järjestämää hoitoa.
Joten samoin voisi menetellä tänäänkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Liki 300,000 työtöntä työnhakijaa”. Presidentti Urho Kekkonen julisti 1975 maahamme hätätilan, kun yleinen työttömyys oli ylittänyt 70 000 rajan. Presidentin sisäpoliittinen valta on sen jälkeen siirretty hallitukselle, mutta pääministeri vain poseeraa somekuvissa biletykseltä ehtiessään.
Eipä silti, Kekkosen hätätilahallituskin onnistui vain tuplaamaan työttömyyden.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi konsti työvoimapulan ratkaisemiseksi on ikärasismista luopuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Ovatko ”vanhukset” uhka työpaikoilla?
Ilmoita asiaton viesti
Työpaikkakulttuurissa on jotain vinossa. Esimiehet empivät, kun olisi tarjolla itseään vanhempi työntekijä. Myönnän, että minäkin olen syyllistynyt siihen. Toisaalta, ei missään sisäisessä koulutuksessa kiinnitetty huomiota ikäsuhteiden hallintaan.
Faktoja etsiville tarjoutuu tilastoja, joiden mukaan sairastuvuus lisääntyisi iän mukana. Voi olla, ainakin yksilöiden väliset erot kasvavat vanhetessa. 55-vuotiaissa on terveyden perikuvia, mutta myös fyysisen ja henkisen rappeutumisen merkkejä omaavia. Riski väärästä rekrytoinnista ja sen seurauksista työantajalle kasvaa. Tämä lienee vaikein ikäsyrjinnän taustatekijöistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohan olisi helppo korjata, jos laki sen sallii. Sovitaan iäkkäämmälle työnhakijalle pidempi koeaika.
Ilmoita asiaton viesti
Tietääkseni koeaika on korkeintaan 6 kk kaikille. Jotain tällaista pitäisi kuitenkin olla, että päästäisiin eteenpäin. Minulla on sellainen käsitys, että lainsäädäntö noudattaa tasavertaisuusperiaatetta eikä sen puitteissa ole juurikaan mahdollista ikääntyneiden työnhakijoiden erityiskohteluun.
Terveystarkastus edellytetään tietyissä terveysriskejä sisältävissä töissä, mutta yleisesti ei kai työantaja voi sellaista vaatia.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdenvertaisuuslaissa sanotaan näin:
”9 §
Positiivinen erityiskohtelu
Sellainen oikeasuhtainen erilainen kohtelu, jonka tarkoituksena on tosiasiallisen yhdenvertaisuuden edistäminen taikka syrjinnästä johtuvien haittojen ehkäiseminen tai poistaminen, ei ole syrjintää.”
Ehkä tuo voisi mahdollistaa jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä löytö! Ehkä tosiaan voisi mahdollistaa jotain. Esimerkiksi ikääntynyt hyvässä työkunnossa oleva hakija voisi, tosin omalla kustannuksellaan, hankkia todistuksen terveydestään ja työkunnostaan ja esittää sen vapaaehtoisesti. Olisiko sitten syrjintää, jos hän tällä perusteella menisi jonkun edelle? Ehkä selvemmin olisi laitonta, että työnantaja rekrytointi-ilmoituksissaan odottaisi tällaista tietyn iän ylittäneeltä.
Asiat on suhteellisia; ajokorttia monessa työpaikkailmoituksessa vaaditan tai sanotaan sen olevan eduksi.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyypä sanoa, että minulle tulee aina ristiriitainen olo kun kuulen puhuttavan työvoimapulasta. Toimin opetusalalla, ja siellä jos missä kuulemma vallitsee huutava työvoimapula. Ensin sanottiin, että suuret ikäluokat eläköityvät ja jättävät jälkeensä hirmuisen opettajapulan ja nyt sitten se pula on kauhea muuten vaan.
Vai onko? Satun tietämään, että kun jossain on opettajan vakipaikka auki, päteviä hakijoita on useita kymmeniä. Toki on pieniä poikkeuksia – esim. erityisopettajia voi olla vaikea löytää – mutta yleisesti ottaen tilanne on ennemminkin se, että opettajista on valtava ylitarjonta. Ja samaan aikaan siis media toitottaa opettajapulaa.
Ristiriitainen olo tulee siitä, että tapanani on uskoa tutkimuksiin, ei huhupuheisiin. Mutta myös omille havainnoille ja kokemuksille on annettava painoa.
Väkisin tulee miettineeksi, onko ETLA:n esinnnostama työvoimapula ja maahanmuuttotarve samantyyppinen ilmiö kuin puhe opettajapulasta,
Ilmoita asiaton viesti
Eikös työehtosopimus rajoita palkkoja niin alas- kuin ylöspäinkin? Halutaanko keskiverto työntekijä keskivertopalkalla?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä palkat ja niiden erilaiset lisät ovat hankalia ja riitaisia asioita.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008235994.html
”Työnantajien mukaan ne uskaltavat vain harvoin maksaa korkeampia palkkoja esimerkiksi palkanlisän muodossa, sillä samoja korotuksia vaaditaan maksettavaksi kaikille yrityksen työntekijöille Suomessa.”
”Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri sanoo IS:lle, että työnantajien väitteet perustuvat ”tahalliseen tai tahattomaan väärinymmärrykseen”.
Pikemminkin kyse on Okkerin mukaan työnantajien haluttomuudesta maksaa työehtosopimusten minimipalkkoja korkeampia palkkoja.”
”Työnantajalla on mahdollisuus maksaa työntekijälle korkeampaa palkkaa, esimerkiksi palkanlisää, muun muassa henkilökohtaisen suoriutumisen tai erityisosaamisen, tehtävän vaativuuden tai lisävastuun perusteella. Työnantajalla on velvollisuus näyttää todeksi, että palkkaeroille on hyväksyttävä perustelu.”
Ilmoita asiaton viesti
Kun tuota netin ihmeellistä maailmaa penkoo, niin näyttää siltä, että eniten pulaa työvoimasta on julkisella sektorilla. Kun tuonne lisätään kuluja, niin miten velat ja nousseet kulut maksetaan? Viedäänkö ostovoimasta yhä isompi siivu yhteiskunnan pyörittämiseen?
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tyovoimapula-vaivaa-suomessa-ratkaisevatko-nama-teot-ongelman-nailla-aloilla/8495170#gs.qek7lu
”Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan eniten työvoimapulaa on terveys- ja sosiaalialalla, mutta myös palvelualoilla.”
”Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n pääekonomisti Juho Ruskoahosanoo, että työvoimapula kohdistuu erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen puolelle.”
”Ruskoaho toteaa, että tarkemmin se koskettaa lääkäreitä, psykologeja, sosiaalityöntekijöitä, varhaiskasvatuksen opettajia ja hoitajaryhmiä.”
https://www.iltalehti.fi/tyoelama/a/f67d64b4-7576-450b-bf90-418f5d6ea82d
Pulaa top 15
Lähihoitajat
Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
Sosiaalityön erityisasiantuntijat
Varhaiskasvatuksen opettajat
Erityisopettajat
Kuulontutkijat ja puheterapeutit
Yleislääkäri
Ylilääkärit ja erikoislääkärit
Kodinhoitajat (kotipalvelutoiminta)
Psykologit
Ilmoita asiaton viesti
Minä poistaisin ansiosidonnaiset etuudet ja nostaisin peruspäivärahaa liki kaksinkertaiseksi.
Samalla estäisin halpatyövoiman tuonnin maahan.
Mihin se johtaisi? No alimpien palkkojen nousuun reilusti sekä työn tuottavuuden kasvuun.
Nykyään kun on niin miksi tarvitsisi nostaa tuottavuutta aloilla joissa palkkataso on alhainen
Ilmoita asiaton viesti
Kohtuullinen palkka ja tunnit, siinä oma ratkaisuni ns. työntekijäpulaan. Ei varmaan inspaa isosti, jos putiikki auki ympäri vuorokauden ja olet odottelemassa tulisko kutsua vuoroon jossain kohtaa. Siihen vielä kympin tuntipalkka ja kuukauteen vaikkapa viidensadan hankkeet.
Varmuutta työsuhteeseen sillä pääsee jo pitkälle.
Itse myös lopettaisin kaikenlaiset ”kortit” yms. joita nykyisin tarvitaan lähes joka hommassa(suorittavassa työssä).
Ilmoita asiaton viesti
Tai ainakin niiden 5 vuoden määräaikaisuuden. 10 vuotta olisi parempi aikaväli, ellei työturvallisuuslainsäädätö muutu ennen vanhentumista.
Olen itse suorittanut työturvallisuuskortin aika pirun monta kertaa ja joka kerralla samat asiat kerrataan. Ei jaksaisi soittaa samaa raitaa uudelleen jatkuvasti.
Mutta itse asiaan.
Lääkäreistä on pulaa tarkoituksella (aloituspaikkojen määrä). Hoitajista on pulaa, koska koulutusta supistettiin määrätietoisesti 90-luvun lamasta alkaen.
Tällä hetkellä pätevä sairaanhoitaja saa töitä välittömästi ellei ole ns. työantajien ”mustalla listalla”.
Omalla alallani ongelma on se, ettei tehtäviin ole varsinaista koulutusta ja hyviä myös hoksottimet omaavia tekijöitä on vaikea löytää. Firmassamme on pari kertaa tehty vääriä rekrytointeja ja niistä eroonpääseminen on hitusen hankalaa koeajan jälkeen.
Nuorin työntekijämme on ollut firmassa TET kokeilusta alkaen, ensin kesätöissä ja sittemmin 17-vuotiaasta alkaen vakituisena ja opiskelee insinööriksi työn ohessa osin työajalla jopa.
Koulutan hänestä jatkajaani mutta siihenkin menee vähintään kymmenen vuotta vielä, ennenkuin jalat sopivat saappaisiini edes väljästi.
Ammattiani olen harrastanut reilut 40 vuotta ja työskennellyt vasta 33 vuotta alalla. Harrastus on tosin jäänyt jo aikoja sitten, sillä ei viitsi raahata töitä kotiin… 😉
Ylipäätään tänäpäivänä ongelma on kohtaanto, eli ei ole osaavia tekijöitä moniinkaan asiantuntemusta vaativiin tehtäviin ja pienemmillä yrityksillä ei ole mahdollisuutta kouluttaa vuosia työntekijää tekemään töitään, koska ammattikoulutusta ei joko ole tai sitä ei opiskella riittävissä määrin (siis opiskelijoita).
Erityisosaaminen on myös se nykypäivän ongelma, koska ennen sai töitä ojankaivajana, jos ei muuta ja siihen ei kummoista koulutusta tarvittu. Nykyisin homman hoitaa kaivinkone ja sen hyvää käyttötaitoa ei opi viikossa tai parissa, vaan vuosissa.
Eräänkin yleiskaapelointia tekevässä yrityksessä on ollut jo 8 vuotta auki työnjohtajan paikka, vaatimus on hyvä ammattiosaaminen, johtamistaidot ja erinomainen luetun ja puhutun suomenkielen taito. Virolaisia työntekijöitä firmassa on montakin, mutta heillä se kilahtaa siihen suomenkieleen. Ei heidän ammattitaidossaan ole vikaa mutta kielitaidossa on.
Suomenkieliset työntekijät ovat usein ns. nokka-miehinä, mutta eivät halua esimiestehtäviin.
Kielitaitovaatimus on siksi, että pitää pystyä ymmärtämään urakkasopimus pilkulleen ja neuvottelemaan siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun kohtaanto on ongelma, niin kyllä silloin suunnittelussa on ollut vikaa. Koulutukset kestävät aina pitkiä aikoja ja tulevaisuuteen on pakko katsoa, kun aloituspaikkoja suunnitellaan. Nyt näkymät eteenpäin ovat ilmeisesti olleet sumuiset ja on tehty väärinmitoitettuja ratkaisuja.
Nyt, kun maahanmuuttoa on lisätty, niin toteutuuko siinä suunnitelmallisuus siten, että tulijoista on apua työvoimapulaan? Mikäli ei ole, niin silloinhan tuomme lisää työttömiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä työllään on hyvä tulla toimeen. Voi niitä lyhyempiäkin ”pestejä” olla tarjolla, kun osa kansalaisista niitäkin on halukas tekemään. Mikäli työehdot ovat jatkuvasti pielessä, niin ei niihin töihin kukaan ole edes haluamassa.
Ilmoita asiaton viesti
TEM on myös mukana hengessä mahdollistamassa ja kannustamassa. Tuohon se sitten jääkin mutta eipä virastoa voi syyttää yrittämisen puutteesta.
https://tem.fi/innovaatiopolitiikka
Ilmoita asiaton viesti
Innovaatioita maamme tarvitsee. Blogissa puhun uudesta Nokiasta. Miten maamme vastaa sen työvoimatarpeeseen, jos sellainen saataisiin jollekin alalle aikaiseksi? Imeekö se muista työpaikoista osaajat ja ne muut sitten kuihtuvat? Työntekijä voidaan ajatella osana toimivaa konetta, jota ilman kone ei toimi. Näkemykset tulevaisuudesta ovat ratkaisevassa osassa, kun koulutusta suunnitellaan. Suunnitelmia tulee parantaa, jotta ongelmia saadaan vähennettyä.
Ilmoita asiaton viesti
Nokian kaltainen työvoimatarve, miten maamme vastaisi, hyvä kysymys.
Muistetaan, että jo Nokiakin ja sen suomalaiset alihankkijat joutuivat siirtämään valmistusta Suomen ulkopuolelle, muistan maita kuten Unkari, Romania jne. Tämäkään ei toiminut pitkän päälle, tehtaita suljettiin ja valmistus siirretiin alihankkijoille Aasiaan.
”kun koulutusta suunnitellaan” on iso haaste. Viime aikojen uutiset kertovat, että koulutuksen taso Suomessa on menossa retuperälle; yläasteen, amiksen tai siitä ylemmäksi suorittaneet eivät osaa edes perustaitoja ja -tietoja. Ennen saatiin parempi ammattitaito vähemmällä rahalla. Koulutussektoria on suunniteltu väärään suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kuulin eräältä luurien kehittelijältä vuosia sitten, että PTL (Posti ja Telelaitos tai Posti ja Telehallitus tms.) pisti niin paljon hanttiin 1. Nokian kaupallista NMT-luurin kehittämistä vastaan, että Ericson ennätti ensin julkistamaan oman luurinsa. PTL ryhtyi hankalaksi radiomääräysten kanssa eli ei antanut lupaa edetä tuotekehittelyssä ennen kuin edelliset ongelmat oli korjattu.
Ilmoita asiaton viesti
Alla olevassa linkissä Olli Rehn puhuu Suomen taloudesta ja sen ongelmista. Linkin tekstissä on otettu myös kantaa muutamiin työllisyys-kysymykseen, jotka poimin erikseen näkyviin. Koulutusperäinen maahanmuutto tarkoittaa käsitykseni mukaan sitä, että tänne halutaan tulla opiskelemaan. Nuo opiskelijat pyritään sitten saamaa töihin Suomeen paikkaamaan työvoimapulaa. Työperäinen maahanmuutto tarkoittaa, että tullaan työn perässä maahan, eli on jo joku näkemys avoimesta työpaikasta tai ainakin toive siitä.
https://www.hs.fi/talous/art-2000009395811.html
”Väestörakenteen takia Suomessa on tarvetta koulutus- ja työperäiselle maahanmuutolle.”
”ANSIOSIDONNAISEN työttömyyspäivärahan keston lyhentäminen saattaisi hänen mukaansa kannustaa etenkin niitä, jotka ovat olleet työttöminä verraten lyhyen aikaa, palaamaan työelämään.”
”Meillä on Suomessa muita Pohjoismaita enemmän kohtaanto-ongelmia työnhakijoiden ja avoimien työpaikkojen välillä. Koulutuksessa hankitut taidot ja avoimissa työpaikoissa edellytettävä osaaminen eivät välttämättä kohtaa.”
”Koulutuksen ja tutkimuksen rahoitus olisi syytä turvata.”
Ilmoita asiaton viesti