Uniperin päästäminen konkurssiin ei ollut mikään todellinen vaihtoehto

Tänään taisi eduskunnan kyselytunnillakin tulla esille vaihtoehto, jossa Uniper olisi päästetty konkurssiin. En kyllä usko, että tuohon olisi ollut mitään ”mahdollisuutta”. Ne jotka ottavat esille tuon vaihtoehdon, osaavat varmaankin vastata siihen, että miten Saksa olisi hoitanut yritystensä ja kansalaisten kaasunsaannin? Olisiko Saksalla ollut oikeasti mahdollisuus lopettaa kaasutoimitus ilman kapinaa? Minä en keksi mitään korvaavaa vaihtoehtoa, mutta ehkä joku muu sen keksii.
Konkurssi olisi ollut myös Fortumille hankala asia takauksen ja lainan takia. Konkurssipesästä olisi ollut saatavissa jotain, mutta mitä olisi oikeasti saatu, niin se on arvoitus. Konkurssi olisi voinut vaatia lisäpääomia Fortuminkin kassaan. Kalliiksi tämä olisi myös voinut lopulta tulla.
Mitä siis voitiin turvallisesti tehdä? Se mitä nyt tehtiin. Suomella Fortumin pääomistajana ei ollut mitään intressiä alkaa kiristämään Saksaa muilla vaihtoehdoilla, koska Saksa on taloudessa ja politiikassa niin iso toimija, että ”sen edestään löytää, minkä taakseen jättää”. Konkurssilla uhkaaminen on jo sinällään kiristystä, joten onneksi siitä ei isommin keskusteltu edes lehdistön taholta. Nyt Fortum ja sen omistajat kärsivät ison tappion, mutta tulevaisuuden varalle ei ole rakennettu mitään sysimustia pilviä. Ehkä taloutta ja politiikkaa voidaan edelleen tehdä konsensuksessa ja vieläpä melko hyvässä hengessä.
Omistajat ja sitä kautta meidät veronmaksajatkin on ajettu tilanteeseen, jossa olemme voineet vain katseella seurata, kun varojamme on hassattu uhkapeliin. Joku puhuu pakollisista riskeistä, toki niin, mutta kyllä tämä riski oli hyvin tiedossa jo Uniperin vanhojen omistajien kertomana. Lisäksi Fortum on jättänyt kuuntelematta Venäjän-riskien todellisuuden. Sieltä tulee lisää tappioita ja saa nähdä, että miten siitä selvitään. Pahimmassa tilanteessa joudumme pääomittamaan Fortumia vielä paljon lisää, sillä kuten Uniperin kohdalla, niin myös Fortum on sellainen toimija Suomessa, että sitäkään ei voi päästää konkurssiin.
Vastuuta kierretään kuin kissa kuumaa puuroa. Minä vaihtaisin Fortumin hallituksen ja toimitusjohtajan uuteen kokoonpanoon. Lisäksi jonkinlainen palkkioiden palautus yhtiölle olisi vähintä mitä tulisi vaatia. Jos hyvistä tuloksista ollaan valmiita palkitsemaan, niin vastuuta pitää ottaa taloudellisesti myös huonoista päätöksistä. Vanhoja Fortumin päättäjiä on myös lähestyttävä tilinteon merkeissä. Poliittiset päättäjät on asetettava vastuuseen myös, sillä kyllä suurimman omistajan on pitänyt tietää Uniper- ja Venäjäriskit toimia hyväksyessään. Mitkään selitykset ”15 minuutin tiedoista” eivät ole uskottavia. Mikäli noin olisi, niin voi kysyä, että mikä merkitys valtion omistuksella ja omistajaohjausministerillä on? Oikeita nimiä vastuullisiksi saa lehdistö etsiä ja eiköhän kansalaisetkin omia ehdokkaita esitä.
Kirjoitan tähän saman kommentin kuin toiseenkin blogikirjoitukseen. Oli olemassa konkurssia parempi vaihtoehto, jolla olisi pidetty muut kuin kaasuliiketoiminta Uniperin omistuksessa.
Olen muissa blogeissa esittänyt, että miksi Fortum/Uniper ei irrottanut kaasuliiketoimintaa omaksi yksikökseen jo alkuvuodesta 2022. Jopa kesäkuussa, kun nähtiin Venäjän kaasun ehtyminen, ja Saksan valtion puuttuminen kaasun hintaan, se olisi voitu tehdä. Näin toimen kaasuliiketoiminnan yhtiö olisi voitu ajaa konkurssiin (paitsi Saksa olisi ostanut sen ennen konkurssia).
Näin olisi toiminut mikä tahansa normaali yhtiö, jossa toimiva johto ja yhtiön hallitus olisivat olleet vähääkään hereillä. Onko kenenkään tiedossa, että tämä ei olisi onnistunut Uniperin tapauksessa?
Ilmoita asiaton viesti
En epäile, etteikö jotain parempaakin olisi ollut tavoiteltavissa. Saksa ottaa nyt kovasti takkiin tässä operaatiossa, joten en oikein usko, että ainakaan tässä viime vaiheessa mitään tuollaista olisi hyväksytty. Rusinoita ei annettu ottaa pullasta. Varmaankin tuo saattaa olla Saksan valtion suunnitelmissa, jolloin ehkä päästään kertomaan saksalaisille iloisempiakin uutisia voimaloiden myyntitulojen kautta. Ehkä 4 vuoden sisällä saadaan lukea ostotarjouksista jopa Fortumin taholta. Nyt rahaa ostoihin ei sillä varmaankaan heti ole tai ollut. Onko tämä jokin lisäkuvio kaupan takana jää nähtäväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymyshän ei ole siitä, että olisiko Saksa hyväksynyt vai ei. Kysymys on juridiikasta oikeusvaltiossa. Ei Saksa olisi voinut puuttua pilkkomiseen missään normaalissa yhtiössä. Kysymys on siitä, että oliko Uniperissa joku erityissyy osakassopimuksessa tai muussa vastaavassa, että vähemmistöosakas olisi pystynyt estämään pilkkomisen. Normaalisti riittää, että yhtiön enemmistöomistaja haluaa ja panee toimeksi. Se on yleensä yksinkertaisen enemmistöpäätöksen varassa yhtiön yhtiökokouksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on monta outoa kohtaa, joista vähäisimpänä en pidä force majeure tulkintaa. Miksi hintoja ei vain annettu nostaa tuohon vedoten? Mitä alkuvuonna tapahtui, kun varmasti kulisseissa on jo valtiot keskustelleet keskenään tilanteesta, mutta rahoitusta löytyi sitten vain Fortumista? Miksi Uniperin oston yhteydessä ei kuunneltu varoituksia ja jopa yrityksen kunnollinen läpikäyminen due diligence-arvioineen jätettiin tekemättä.
Tässä on kyllä menty soitellen sotaan. Uskon, että kaikkea kulisseissa tapahtunutta ei ole julkisuuteen kerrottu. Yllätyksiin sopii varautua jatkossakin.
Jokin on varmaankin ollut esteenä tuon pilkkomisen tiellä, mutta mikä?
Ilmoita asiaton viesti
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008959898.html
”Ammattiliitto Ver.di ajaa Uniperin saksalaisten työntekijöiden etuja. Christoph Schmitzin mukaan liitto on valmis taistelutoimiin, jos ajatus Uniperin pilkkomisesta etenee.”
Tuossa taitaa olla yksi merkittävä syy siihen, että pilkkomisesta keskustelu loppui.
Ilmoita asiaton viesti
”Saksan valtion puuttuminen kaasun hintaan”
Minulle ei ole tullut selväksi puuttuiko Saksa kaasun hintaan, vai oliko kyse kiinteähintaisista myyntisopimuksista joiden purkamista Saksan oikeuslaitos ei sallinut.
Ilmoita asiaton viesti
Hesari tuli jo ulos erittäin kriittisellä kannanotolla. Vielä olisi runsaasti tilaa tutkivalle journalismille, mitä Fortum olisi voinut tehdä Uniperin kanssa. Ei tämä vielä ole loppuun käsitelty. Edessä on puolen vuoden päästä yhtiökokous ja vastuuvapauksien antaminen. Siihen mennessä varmasti selvitetään, miksi kaasuliiketoimintaa ei eriytetty, vaan annettiin Saksan tehdä 7 miljardin euron ryöstö.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa pari linkkiä erään kansalaisen pohdintoihin:
https://www.vahtera.blog/post/fortum-konkurssikyps%C3%A4k%C3%B6
https://www.vahtera.blog/post/fortumin-oligarkit-maksamaan-tuhonsa-j%C3%A4ljet
Olen pitkälle samaa mieltä siitä, että suomalaisille yrityksille ja kansalaisille pitää järjestää kohtuullisella hinnalla sähköä. Mikäli se vaatii valtion yhtiön siitä vastaamaan, niin sitten niin. Vaikka olen markkinatalouden kannattaja, niin tämä sähkökilpailu ei tunnu terveeltä. Energian hinta kaikkinensa vaikuttaa niin perustavanlaatuisesti kaikkien tuotteiden hintaan, että siihen on saatava joku roti.
Ilmoita asiaton viesti