Vai on ryöstäminen kohtuullista?

 

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006705635.html

Lainaus on edellisestä Iltasanomien/Taloussanomien jutusta:

”Tem on myös sanonut, että julkisuudessa on liioiteltu hintojen nousua. Kotitalouksien osalta maksut ovat hieman EU:n keskitason yläpuolella, mutta kokonaisuudessaan valvontamenetelmät ovat Energiaviraston mukaan toimineet tarkoituksenmukaisella tavalla. Toimitusvarmuus on viime vuosina parantunut merkittävästi, ja siirtohinnat ovat Suomessa yhä kohtuutasolla.”

Jokainen voi omalta kohdaltaan miettiä, että onko hintojen nousua liioiteltu? Onko juhlimisen arvoista, jos maksut ovat hieman EU:n keskitason yläpuolella? Herää kysymys, että onko EU:ssa vallalla kaikkialla tämä ryöstön mahdollistava menettely? Onko valvonta onnistunut, jos asiakkaat saadaan ryöstää? Lopuksi voi pohtia sitä, että ovatko siirtohinnat Suomessa kohtuutasolla?

Minusta on aivan järjetöntä ja mielivaltaista sallia sellainen toiminta, jossa ostettavan tavaran siirtäminen maksaa enemmän kuin itse tavara. Ajattele tilanne, jossa rekallinen tavaraa siirretään tehtaalta myymälään ja tavarat maksavat 100 rahaa, mutta kuljetus maksaa 150 rahaa. Sitten tuon kuljetuksen hoitaa monopolissa olevan alueen kuljetusliike, joka voi nostaa hintojaan ”kohtuullisen” tuoton nimissä. Valvonta toteaa, että loistavaa, tavarat liikkuvat ja kohtuus toteutuu.

Ehdotan, että Tem:n ja Energiaviraston tyypit laitetaan vaihtoon, koska he eivät ymmärrä kohtuullisuudesta mitään ja ilmeisen selvästi myös laskuoppi on hukassa. Sitten ehdotan, että käyttöön otetaan seuraava selkeä laskentamalli siirtohinnoittelussa. Siirtomaksua saa periä 25% sähkön hinnasta + verot. Sähkön hintaa kun voi kilpailuttaa, joten säästetty sähkönhinta tuo säästöä myös siirtohinnoissa ja veroissa. Tuo saattaisi olla kohtuullista, vai lupasinko liikaa?

 

 

jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asunpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu