Valtioneuvoston toiminnan on perustuttava lakiin

Minua ihmetyttävät valtaapitävien lakitulkinnat ja toimet esim. elvytyspaketin kohdalla. Nyt näyttää siltä, että myös Covid-tartuntojen kohdalla valtioneuvosto toimii miten haluaa. Perustuslakiasiantuntijan Pauli Rautiaisen mukaan valtioneuvosto ei noudata lakeja vaikka kaiken toiminnan tulee perustua lakiin. Lähden siitä, että Rautiainen tietää mistä puhuu. Valtioneuvostokin saa halutessaan tulkinta-apua asiantuntijoilta, mutta minusta näyttää, että se haluaa toimia valtansa turvin ilman turhia kiemuroita. Vaikka koko eduskunnassa olisi yhteinen tahto, niin silti lakeja pitää noudattaa. Tässä on linkki Iltasanomien juttuun:

https://www.is.fi/politiikka/art-2000008205338.html

Seuraavaksi on lyhyesti jutusta poimitut ongelmat oman tulkintani mukaan. Sääntelytoimintaa tehdään tartuntatautilain pykälien kautta ohi eduskunnan. Ohjauskirje on ristiriidassa hybridistrategian kanssa. Ohjauskirjeiden välisiä suhteita ei tiedetä. Pienen riskin tapahtumille ei ole olemassa lakiperustaa. Tulkinnoista seuraa yhdenvertaisuusongelmia. Rokotuskattavuus on ohjauskirjeessä otettu myös kriteerinä huomioon vaikka kattavuudesta ei ole mainintaa laeissa.

Tuossa oli melkoinen lista puutteita asiantuntijan suusta. Miten ihmeessä valtioneuvosto kuvittelee yrittäjien ja kansalaisten voivan valvoa etuaan tässä sääntelyviidakossa ja AVI:n voivan toimia ”oikein”? Perusteluksi ei riitä, että halutaan hyvää turvaa kansalaisille. Onko valta noussut noin vahvasti päättäjiemme päähän vai mistä tässä on kysymys. Valtioneuvoston rakennetta ei voi parhaassa tulkinnassakaan pitää yrittäjäystävällisenä, mutta eihän se oikeuta toimiin, jotka eivät perustu lakiin. Yrittäjien on voitava toimia ympäristössä, joka ei perustu tulkintoihin.

Valtioneuvoston on palattava toimissaan kunnioittamaan eduskuntaa, kansalaisiaan ja oikeusvaltion periaatteita.

+2
jariojala

Alahärmässä v. 1957 syntynyt ukko. Nykyinen asunpaikkani on Tampereella. Haluan oppia muiden mielipiteistä, joten hyvin perustellut väitteet ovat tervetulleita. Epäasiallisiin kommentteihin sortuvat saavat minusta riitapukarin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu