Kiinan ilmastotoimet – Todellisuus vs. Uuden Suomen setämiesten vaihtoehtoinen todellisuus

Kuva 1.

Kuvan lähde: https://globalis.fi/Statistikk/co2-paeaestoet-per-asukas

 

Ei ole ihan yksi ja kaksi kertaa, kun Uuden Suomen ilmastodenialistit ovat vakuutelleet sitä, että Suomessa ei kannata panostaa ilmastotoimiin, koska esim. Kiina tuottaa niin ja niin paljon hiilidioksidipäästöjä. Usein on näkynyt myös vihjailuja sen suuntaisesta salaliitosta, että Kiina ei tekisi kasvihuoneilmiön hillitsemiseksi ”mitään”, vaan hyötyy vain taloudellisesti siitä kun muu maailma pyrkii rajoittamaan hiilidioksidipäästöjään.

Otetaanpa pieni katsaus siihen, mitä tuo ”Kiina ei tee mitään” todellisuudessa on:

Uutisen lähde: https://yle.fi/a/74-20099181

Raportti: Kiinan tuuli- ja aurinkoenergiakapasiteetti maailman suurin

”Kiina rakentaa lähes kaksi kertaa enemmän tuuli- ja aurinkoenergiakapasiteettia kuin kaikki muut maat yhteensä, torstaina julkaistu tuore tutkimus osoittaa.

Kiina on maailman toiseksi suurin talous ja maailman suurin ilmaston lämpenemistä kiihdyttävien kasvihuonekaasujen aiheuttaja.

Kiina on kuitenkin sitoutunut saamaan hiilidioksidipäästönsä kuriin vuoteen 2030 mennessä ja nollaan vuoteen 2060 mennessä.

Kiinassa on tällä hetkellä rakenteilla yhteensä yli 339 gigawatin edestä aurinkopaneeleja ja tuulivoimaloita.

Global Energy Monitorin tutkimuksen mukaan se on lähes kaksi kertaa enemmän kuin kaikkien maiden yhteenlaskettu tuuli- ja aurinkovoimakapasiteetti.

Raportin mukaan luku on huomattavasti korkeampi kuin toiseksi sijoittuneen USA:n.

Raportin mukaan Yhdysvallat rakentaa tällä hetkellä tuuli- ja aurinkovoimakapasiteettia 40 gigawatin edestä…

…Raportin mukaan Kiinan energiasta jo kolmannes tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä, kun globaali keskiarvo on vain seitsemän prosenttia.

Raportti ennustaa, että Kiinan tuuli- ja aurinkokapasiteetti ohittaa hiilivoimaloiden kapasiteetin jo tänä vuonna.

Hiili on ollut perinteisesti Kiinan tärkein energialähde. Kiina tuotti toukokuussa 53 prosenttia sähköstään hiilen avulla. Hiilen tuottaman sähkön osuus on kuitenkin ollut jatkuvasti laskussa.”

 

Vaihtoehtoisessa todellisuudessa elävät ihmiset – Uudessa Suomessa lähinnä ilmastonmuutosta ja ilmastonmuutoksen vastaisia toimia ja vihersiirtymää vastustavat denialistiset setämiehet – yrittävät levitellä mielikuvaa, että vain Suomi ja Eurooppa pyrkivät rajoittamaan hiilidioksidipäästöjään, eikä Kiina tee omien päästöjensä rajoittamiseksi mitään.

Todellisuudessa Kiina tekee valtavia investointeja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Kuten kuva 1 osoittaa, todellisuudessa Kiinan päästöt per asukas ovat samaa luokkaa Suomen kanssa (Kiina 7,76 tonnia CO2/asukas/v, Suomi 6,57 t CO2/as/v).  Kiina löytyy listalta sija 20, ja Suomi sijalta 33, kun maailman valtiot listataan hiilidioksidipäästöt per capita -tiedon mukaan. Maailmassa on noin 200 valtiota.

Lähde edelliseen tietoon: https://globalis.fi/Statistikk/co2-paeaestoet-per-asukas

Ps. Profetoin, että keskusteluun säntää erinäisiä hahmoja esittelemään Kiinan nykyisiä päästöjä ja uusiutuvan energian osuuden vähyyttä suhteessa hiilivoimalla tuotettuun energiaan. Tällä tavoin nämä ihmiset todistavat, että heille käsite nimeltä ”tulevaisuus” on vaikea hahmottaa.

Tässä vielä linkki Ylen uutisessa viitattuun tutkimukseen:

 

 

 

Jarkko Nikkilä
Porvoo

49-vuotias biologian ja maantiedon lehtori. Tieteellisen tiedon ystävä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu