Donald Trump ja hänen poliittinen perintönsä: pari alustavaa kommenttia

Nyt kun seuraava Yhdysvaltojen presidentti näyttää olevan Joe Biden, niin uskallan ottaa kantaa Donald Trumpin poliittiseen perintöön. Donald Trump on ollut monessa mielessä hyvin erikoinen presidentti. Vaikka pidän Donald Trumpia hyvin ärsyttävänä tyyppinä, joka puhuu paskaa noin 90% ajasta ja laiskottelee ne loput 10%, niin Donald Trump joka tapauksessa jättää vahvan poliittisen perinnön. Hän jättää huomattavan jäljen Yhdysvaltojen poliittiseen ajatteluun, sekä hyvässä että pahassa. Donald Trump ajoi monia asioita, jotka toteutuessaan olisivat hyvä asia yhdysvaltalaisen duunarin kannalta. Hän ei kuitenkaan kyennyt toteuttamaan kuin osan noista asioista.

Mikäli Donald Trump olisi toteuttanut oman talouspoliittisen vaaliohjelmansa, niin moni hänen kanssaan muissa asioissa eri mieltä oleva olisi mitä todennäköisesti kääntynyt hänen kannattajakseen. Donald Trump ei kuitenkaan kyennyt toteuttamaan omaa populistista vaaliohjelmaansa. Syytä toteutuksen puutteeseen on monessa tapauksessa seurausta Trumpin omasta epäjohdonmukaisuudesta ja hänen puolueensa pitkällisestä historiasta, joka on käytännössä vastakkainen hänen populistisen talouspoliittisen ohjelmansa kanssa.

Donald Trumpin suuri talouspoliittinen epäonnistuminen on ollut Yhdysvaltojen infrastruktuurin uudistaminen. Hän lupasi vaaliohjelmassaan Yhdysvaltojen rapautuvan julkisen infrastruktuurin uusimista. Tuo uusiminen on jäänyt toteutumatta. Syynä infrastruktuuriohjelman epäonnistumiseen on ollut ensisijaisesti Donald Trumpin oma puolue, joka on suhtautunut hyvin vihamielisesti ajatukseen massiivisesta infrastruktuuriohjelmasta.

Republikaanisenaattori Mitch McConnell torppasi Trumpin hallinnon tavoitteleman massiivisen infrastruktuuriohjelman viimeksi huhtikuussa 2020. Presidentti Trump, hänen valtiovarainministerinsä Steven Mnuchin ja demokraatit olivat jo käytännössä päässeet sopimukseen noin kahden biljoonan (yhdysvaltalaisessa tavassa esittää numeroita kahden triljoonan) dollarin infrastruktuuriohjelmasta. Mutta Mitch McConnell sanoi ei.

On aiheellista miettiä, kuinka merkittävän vaaliaseen Donald Trump menetti jäädessään ilman vuosia kestävää infrastruktuuriohjelmaa, jonka työllistävät vaikutukset olisivat olleet hyvin merkittäviä ympäri Yhdysvaltojen. Kyseessä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta, kun republikaanipuolueen perinteinen eliitti torppasi Trumpin vaalilupausten toteuttamiseen tähtäävät suunnitelmat.

Donald Trumpin talouspolitiikka on, epäjohdonmukaisesta toteutuksestaan huolimatta, saavuttanut myös merkittäviä onnistumisia. Hänen America First -talouspolitiikkansa ydinsisältöön kuului ajatus tuotannollisen teollisuuden työpaikkojen tuomisesta takaisin Yhdysvaltoihin. Tuotannollisten työpaikkojen tuominen takaisin Yhdysvaltoihin sisälsi myös merkittävän protektionistisen elementin, jollaista ei ole vastaavassa määrin tuotu julkisesti esiin aikaisemmin.

Vaikka Donald Trumpin politiikka tuotannollisten työpaikkojen tuomiseksi takaisin Yhdysvaltoihin ei ehtinyt tuottaa kovinkaan suurta määrää konkreettisia työpaikkoja, niin se on merkittävästi muuttanut molempien puolueiden talouspoliittista ajattelua. Tällä hetkellä molemmat Yhdysvaltojen valtapuolueet ovat sisäistäneet Donald Trumpin lupaamaan tuotannollisten työpaikkojen palauttamisen Yhdysvaltoihin.

Joe Biden korosti vaaliohjelmassaan vahvasti teemaa ”buy American” eli suomalaisittain ”osta kotimaista”. Tämä on merkittävä muutos aikaisempaan, sillä sekä demokraattipuolue että republikaanit ovat olleet hyvin vahvasti kauppasopimusten ja vapaakaupan ja taloudellisen globalisaation puolella. Itse asiassa republikaanit ovat olleet perinteisesti se Yhdysvaltojen globalistipuolue.

Tuo kaikki vaikuttaa nyt muuttuneen.

Mikäli ehdokkaiden vaaliohjelmista voi jotain päätellä, niin Donald Trump on valtakaudellaan muuttanut Yhdysvaltojen kauppapoliittista ajattelua täysin ratkaisevasti. Hänet mitä ilmeisimmin voittanut Joe Biden on nostanut esiin jopa vahvempia kotimaista tuotantoa suosivia teemoja kuin Trump itse. Protektionismi rulettaa.

Uskallan väittää, että jokainen, joka kuvittelee Bidenin presidenttikautena palattavan niin sanotusti vanhaan, Trumpia edeltäneeseen aikaan kauppapolitiikassa ja Yhdysvaltojen ulkopolitiikassa, tulee pettymään ja pahasti. Ehkä Bidenin hallinnon retoriikka on kohteliaampaa, mutta sisältö saattaa olla jopa kovempaa kuin Trumpin välillä varsin sekavan hallinnon. Hyvin todennäköisesti Joe Bidenin hallinto tulee edistämään niitä teemoja, joita Donald Trump piti esillä voittaessaan vaalit.

Vaikuttaa siltä, että Donald Trump on jättänyt todella vahvan poliittisen perinnön.

JarmoAhonen1

Väärää ajattelua jo vuosikymmeniä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu