Käsittämättömän huono tuuri: Donald Trump ja koronapandemia
Nyt kun näyttää hyvin todennäköiseltä, käytännössä varmalta, että Yhdysvaltojen seuraava presidentti on Joe Biden, niin voi olla aihetta tarkastella Donald Trumpin saavutuksia. Siis mitä hän sai tehtyä ja mitä hän ei saanut tehtyä. Lisäksi on vain kohtuullista yrittää erottaa herra Trumpin puheet hänen tekemisistään. Aina se ei helppoa tai edes mahdollista, sillä Yhdysvaltain presidentin jokainen sana tai twiitti on teko.
Henkilökohtaisesti en missään vaiheessa osannut päättää miten suhtautuisin Donald Trumpiin. Hän saattaa suurin piirtein saman hengenvedossa puhua järkeviä, valehdella täysin häpeämättömästi ja esittää jonkin täysin järjettömän, erittäin vahingollisen ajatuksen. Mutta yritän kuitenkin hieman arvioida Donald Trumpin presidenttiyttä sen lähestyessä loppuaan.
Ensimmäiseksi minun täytyy tunnustaa, että vielä vuoden 2020 alussa pidin seuraavaa tuotantokautta tosi-tv -ohjelmasta Donald Trump, Yhdysvaltojen presidentti, täysin taputeltuna juttuna. Vuosi 2020 nosti esiin mahdollisuuden Trumpin häviöstä vaaleissa, mutta olen hieman hämmästynyt siitä, kuinka selvästi Trump lopulta hävisi. Vaaleissa, joiden voittamista pidin hänelle lähes läpihuutojuttuna.
Katsotaan kuitenkin joitain presidentti Trumpin saavutuksia. Katsotaan myös niitä epäonnistumisia. Molempia löytyy, mutta jotkut saattavat olla hieman yllättäviä. Epäonnistumisten osalta käyn läpi vain mielestäni merkittävimmät, sillä eiköhän eurooppalainen, myös suomalainen, lehdistö ole raportoinut epäonnistumisista muutenkin.
Merkittävät onnistumiset
Oikeuspolitiikka. Donald Trump lupasi konservatiivisille kannattajilleen, että Yhdysvaltojen korkein oikeus ja muut oikeusistuimet nimitettäisiin täyteen tuomareita, jotka kannattaisivat konservatiivisia arvoja ja olisivat myötämielisiä kristinuskolle. Tämän hän onnistui toteuttamaan lupaamaansa paremmin. Donald Trump on ehtinyt nimittää 261 liittovaltion tuomaria, joista merkittävimmät 3 korkeimman oikeuden tuomaria ja 54 vetoomustuomioistuimen tuomaria. Koska Yhdysvaltojen oikeuslaitos on varsin poliittinen, niin nuo nimitykset muokkaavat Yhdysvaltojen yhteiskuntaa vuosikymmeniksi. Tämä on merkittävä onnistuminen hänen kannattajiensa näkökulmasta. Meidän suomalaisten on oikeastaan vaikea ymmärtää, kuinka merkittävä saavutus on kyseessä.
Onnistumisen oikeuspolitiikan puolella eivät pääty tuomarinimityksiin. Donald Trump vahvisti First Step Act -lain, joka muutti oikeuslaitosta tasapuolisemmaksi erityisesti mustia amerikkalaisia kohtaan ja joka helpottaa vankien palaamista takaisin työelämään ja muutenkin sopeutumaan yhteiskuntaan. Trumpin hallinto ajoi tätä uudistusta vahvasti, joskin sillä oli molempien puolueiden tuki. Tämä ilmeisesti toi paljon värillisten ääniä.
Muitakin oikeuspolitiikkaan liittyviä saavutuksia on, kuten eläinrääkkäyksen muuttaminen liittovaltiosan rikokseksi, seksikaupan torjumiseen liittyvät FOSTA- ja SESTA-lait. Ja hieman yllättäen CBD:n laillistaminen. Näin esimerkkeinä.
Talouspolitiikka. Vuoden 2020 alussa taloustilanne näytti Yhdysvalloissa poikkeuksellisen valoisalta. Maassa vallitsi taloustyöllisyys, mediaanikotitalouden reaaliansiot olivat nousseet mukavasti ja pienituloisimman palkansaajien neljänneksen palkat nousivat vuonna 2019 merkittävästi. Pienituloisten palkansaajien palkkojen nousu oli hyödyttänyt erityisesti mustia ja latinoita. Köyhyysrajan alla oli vuoden 2020 alussa 11,8% yhdysvaltalaisista, mikä oli alhaisin lukema 17 vuoteen. En ihmettele, että monilla alueilla Trump sai lisää mustien ja latinoiden ääniä.
Trumpin kolmen ensimmäisen presidenttivuoden aikana oli Yhdysvaltoihin syntynyt noin 400’000 tuotannollisen teollisuuden työpaikkaa. Yhdysvalloissa, kuten monessa muussakin maassa, tuotannollisen teollisuuden työpaikat ovat paremmin palkattuna kuin vastaavaa koulutustasoa edellyttävät palvelualojen työpaikat.
Kiinnostavana yksityiskohtana mainittakoon, että Trump allekirjoitti lain, jolla liittovaltion työntekijöille myönnettiin palkallinen 12 viikon vanhempainloma. Mitään vastaavaa ei aikaisemmin ollut.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Ensinnäkään Trump ei aloittanut yhtään uutta sotaa. Tuota voi itsessään pitää onnistumisena, varsinkin Yhdysvaltain presidentille. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta Trump on ollut hyvin ristiriitainen, mutta sama pätee hänen muuhunkin politiikkaansa.
Vaikka Trump on herättänyt kauhua liittolaisissaan, niin asiallisesti moni Trumpin vaatimus esimerkiksi eurooppalaisille liittolaisilleen ei julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan pahemmin poikennut siitä mitä Obama sanoi. Trump sanoi sen vain paljon selvemmin ja äänekkäämmin. Itse asiassa olisin valmis laskemaan Trumpin onnistumiseksi sen, että moni eurooppalainen NATO-maa on edes harkinnut sotilasbudjettinsa kasvattamista sovitulle 2% tasolle.
Aivan selkeänä onnistumisena pitäisin Trumpin politiikkaa Kiinan suhteen. Vaikka Yhdysvallat oli kääntänyt merkittävän osan huomiostaan Tyynelle valtamerelle jo Obaman aikana, niin Trump nosti esiin Kiinan ja Yhdysvaltojen pinnan alla jo vahvasti kuplineen vastakkainasettelun. Vastakkainasettelussa ei ole kyse sen vähäisemmästä asiasta kuin maailman johtajuudesta.
Donald Trump on pakottanut Kiinan merkittävästi kiirehtimään monia tieteellisteknisiä tavoitteitaan. Trump on rajoittanut yhdysvaltalaisen teknologian käyttöä monissa kiinalaisissa tuotteissa ja painostanut liittolaisia olemaan ostamatta strategisesti tärkeitä kiinalaisia tuotteita, niin kiinalaisten ollut pakko aloittaa hyvin kunnianhimoiset pyrkimykset omavaraisuuden luomiseksi. Kiinalaisten kiirehtiminen saattaa osoittautua merkittäväksi hidasteeksi Kiinan nousulle, sillä epäonnistumisella olisi heidän kannaltaan hankalia vaikutuksia. Toisaalta jos Kiina onnistuu, niin Trump on nopeuttanut varsinaisen kamppailun alkamista.
Muiden alueiden kuten Lähi-Idän osalta tilanne vaikuttaa niin muuttuvaiselta ja epäselvältä, että siihen en uskalla ottaa kantaa.
Merkittävät epäonnistumiset
Suomen ja monen muun Euroopan maan media on käsitellyt Trumpin epäonnistumisia monessa yhteydessä, joten yksityiskohtiin lienee turha mennä. Mutta ehkä muutama on aihetta nostaa minunkin esille. Lähden liikkeelle vähiten merkittävästä edeten merkittäviin.
Meksikon muuri. Itse pidin koko rajamuuria ensisijaisesti poskettomana läppänä. Rehellisesti sanottuna olin vallan hämmästynyt, kun Trump oikeasti yritti rakennuttaa muurin. Muuria ei syntynyt. Asiallisesti vähäinen, mutta symbolisesti merkittävä epäonnistuminen.
Terveydenhoitojärjestelmän uudistaminen. Vaikka ACA eli niin sanottu Obamacare on näin Pohjoismaasta katsottuna kallis ja käsittämättömän sekava, niin se on kuitenkin mahdollistanut terveysvakuutuksen ja terveydenhoidon saamisen monelle niitä ilman olleille yhdysvaltalaisille. Trump lupasi tilalle paremman ja halvemman järjestelmän.
Uskon Trumpin olleen vakavissaan aiheissaan tarjota paremman järjestelmän. Trumpin hallinto nimittäin todella yritti neuvotella halvempia hintoja reseptilääkkeille. Hän jopa allekirjoitti määräyksiä, joiden oli tarkoitus helpottaa halvempien lääkkeiden ostosmatkoja Kanadaan. Hän ei kuitenkaan kyennyt edes esittämään suunnitelmaa uudeksi terveydenhoitojärjestelmäksi. Todennäköisesti merkittävältä osin oman puolueensa vastustuksen vuoksi.
Infrastruktuuriohjelma. Yhdysvaltojen infrastruktuuri on käytännössä aika karmeassa tilassa. Trump lupasi vuoden 2016 vaalikampanjassaan investoida vähintään 800 miljardia infrastruktuurin kehittämiseen. On yhdysvaltalaisten kannalta valitettavaa, että tuo lupaus ei toteutunut. Trumpin oma puolue esti ohjelman toteuttamisen.
Pandemian torjuminen. Tämä on mielestäni se ratkaiseva epäonnistuminen, joka kaatoi Trumpin. Pandemian torjunnassa Yhdysvallat näytti täysin sekasortoiselta ja liittovaltion hallinto kyvyttömältä. Täysin riippumatta siitä kuinka paljon paremmin Trumpin hallinto olisi voinut toimia, sillä Yhdysvalloissa moni tarvittavista toimista on osavaltiotason päätettävissä. Liittovaltion toiminta vaikutti kuitenkin sekasortoiselta ja Trumpin hallinto sekä välinpitämättömältä että kyvyttömältä.
Yhteenvetona
Käsitykseni mukaan Trump olisi suosionsa suhteen selvinnyt pandemiasta varsin pienillä toimenpiteillä. Mikäli hän olisi osoittanut enemmän myötätuntoa ja antanut vaikutelman siitä, että hänen hallintonsa tukee kaikkien yhdysvaltalaisten ponnisteluja pandemiasta selviämiseksi, niin hän ei mahdollisesti olisi menettänyt niin paljoa liikkuvien äänestäjien tukea.
Kaiken kaikkiaan minun on yllättävän helppo ymmärtää Donald Trumpin äänestäjiä. Taloudessa meni ennen pandemiaa vallan mainiosti. Arvokonservatiiveille annetut lupaukset oli lunastettu.
Donald Trumpille kävi uskomattoman huono tuuri koronan kanssa.
Trump vähätteli pandemiaa, vaikka tiesi siitä jo nauhoitettujen äänistyksienkin perusteella jo alkuvuodesta, vähätteli maskeja vielä viikkoa ennen kuin itselle ja perheelle tartunta. Mistään tuurista ollut kyse, vallanhimoinen megalomaanikko jolle kukaan ei koskaan ole sanonut EI. Nyt ajaa puolueensa maanrakoon, kun todnäk tällä vieraannuttaa Georgian äänestäjät, mikä taas merkkaa voittoa senaatissa demokraateille 50-50 tilanteessa kun varapressa päättää. Saavutukset, juu. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Trumpin suurin saavutus on saada rotusota käyntiin ja kaikki salaliitto ihmiset liikkeelle. Viimeisin esimerkki 5G itsemurhapommittaja.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä teitä demareita vaivaa, kun pystytte kirjoittamaan niin asiallisia blogeja tunteita nostattavistakin aiheista? Toinen samanlainen täällä Puheenvuorossa on Antti Koskela. Tämmöinen herättää kateutta!
Trumphan lisäsi suosiotaan äänestäjälukumäärällä mitattuna presidenttikaudellaan. Ei se pelkällä valehtelulla olisi ollut mahdollista. Blogi antaa uskottavia selityksiä tälle.
Trump puhui paljon epäpresidentillisesti, solvaten jne. Eri päivien puheissa oli keskinäisiä ristiriitaisuuksia jne. Siten hänestä oli vaikea muodostaa ennustekykyistä mallia. Yhdysvaltojen suureksi tekeminen oli kuitenkin melko selvä tavoite, vaikka tyyli oli tv-showsta lainattu.
Koronan torjunta oli minunkin mielestäni Trumpin paha epäonnistuminen, kun hän vain kehui itseään vanhusten kuollessa pandemiaan. Tästä jonkinlainen kooste yhden demokraatin verkkosivulla:
https://doggett.house.gov/media-center/blog-posts/timeline-trump-s-coronavirus-responses
Trumpin luonne lienee jonkin verran poikkeava terveestä keskivertokansalaisen luonteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tämän blogistin demariutta en tiennytkään, Koskela ilmoittaa olevansa. Koskela on muistini mukaan keskittynyt vaalitulosten analysointiin ja todella asiallisesti. Saas nähdä, tuleeko hän analysoimaan Trumpin toimintaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämän blogistin demariutta en tiennytkään, Koskela ilmoittaa olevansa. ”
Pakko tähän kommentoida sen verran, että minun demariuteni on aivan selvästi esille profiilitiedoissa. Mutta demareiden jäsenkirja ei tarkoita sitä, että en kykenisi miettimään asioita eri näkökulmista.
Ilmoita asiaton viesti
Risto, huomasin jossain yhteydessä, että ”Make America Great Again!” ei tarkoita Amerikan suuruutta, niinkuin me sen käsitämme ulkopuolelta jonkinlaisen amerikkalaisen uhon kuvana. Sillä on syvempi, ja nöyrempi sisältö, joka menee ei-materialistisiin arvoihin. Mutta asia meni liian nopeasti ohi, kun tämä tuli vastaan. Täytyy seuraavalla kerralla napata asia talteen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei-materiaaliset arvot ja Trumphan ne niin yhteen sopii. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Käytä hiukan monipuolisemmin mediaa, niin tämä kyllä aukeaa!
Ilmoita asiaton viesti
Eli: ”Lue narratiiviäsi tukevaa höpömediaa, katsele kaikenmaailman hörhöjen youtubevidoita ja sitten esittele näitä löydöksiä totuutena, olethan valaistunut ja ihan itse ottanut selvää!”
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan ne tutkimalla tulee selväksi, mikä on hömppämediaa, ei sen kiertämällä. Koska, jos pyrkii totuuteen, ei ole pelättävää!
Ilmoita asiaton viesti
Niin, koska sinähän hoksottimillasi pystyt tuosta vaan arvioimaan mikä internetin julkaisija on validi, tai siis valitset tietenkin sen mikä narratiiviäsi tukee, sitten kutsut sitä totuudeksi. Etkö ymmärrä miten naurettavaa tuo on? 😀
Ilmoita asiaton viesti
En mielestäni toimi kuitenkaan noin, vaan katson myös vastapuolen narratiivia, ja koettelen sen sanomaa, en niin paljon tietenkään kuin niitä lähteitä, joihin luottamus on syntynyt.
Salaliittoteoria-alue kyllä henkii omaa pimeyttään. Ei ihan heti aina, mutta suhteellisen pian, ja kyllä monet kysymykset jäävät avoimeksi pidemmäksi aikaa koska ollaan kuitenkin maantieteellisesti ja osittain kulttuurisesti kaukaisella alueella.
Minusta tämä on avoimempi ja luotettavampi tie, jos totuus on ”number one,” ja minulle ainakin on. Juuri näissä vierailuissa toisten tontilla voi testata oman narratiivin paikkansapitävyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Tasapuolisuusharhakin sitten. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Siinä mielessä tuo on aina hyvä pitää mielessä, että emme voi ihan äkkiä sanoa itseämme alueen asiantuntijoiksi! Ja mitä puhumme, sitä äkkiä puhumme jonkin osapuolen pussiin. Mutta parempi tämä yhdessä varovaisuuden kanssa kuin toisen osapuolen täydellinen sulkeminen pois keskustelusta ja tietoisuudesta esim laittamalla osastoon salaliittoteoriat. No siihen monet eksyvät vaikka professoritasolla äkkiä, kun siitä tulee maan tapa. Juuri siksi ettei tunneta perinpohjin asioita. Näin ei kais sunkaan mielestäsi saisi olla?
Mutta käytännössä V-median lähteistä ei juuri saa irti yksityiskohtia, ne täytyy hakea toselta puolelta, ja V-media kuittaa ne vain parilla leimaavalla sanalla. Usein, ei ihan aina.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Antti, tuli jälkikäteen yks asiaan liittyvä tärkee pointti mieleen näistä jutuista!
Tunsin nämä ja muutamat muut amerikkalaiset uutislähteet jo ennestään eri asioiden yhteydestä , siinä mielessä että mitä ne olivat totuuspohjiltaan. Tosin se oli hiukan toimittaja- ja asiakohtaista, niin että joillakin alueilla paikkansapitäviä artikkeleita saattoi olla, ja taas toisissa kysymykissä ei yhtään, joten en ole tullut asiaan aivan ummikkona.
Ilmoita asiaton viesti
Asiallista analyysiä. Ehkä sitä voidaan jossain määrin odottaa jopa V-medialtammekin nyt, kun vaali on ratkennut. Ennen sitä ei moisesta ollut toivoakaan. Odotan mielenkiinnolla, mikä media ensimmäiseksi keksii jonkin hyvän asian, mitä Trumppi on saanut aikaan tai edistänyt.
Mediamme on toiminut niin, että on tullut vaikutelma, että se luulee voivansa vaikuttaa jenkkilän vaaleihin ja samalla haukkunut kuinka Venäjä pyrkii sitä tekemään.
Viranomaisiltamme en sentään olisi tätä asenteellisuutta halunnut nähdä, mutta sieltäkin sitä löytyy. Trumppihan kannusti ihmisiä syömään D-vitamiinia koronatartunnan estämiseksi. Viranomaisemme asetti sen naurunlaiseksi, mutta vasta vähän ennen joulua joko THL tai STM myönsi, että D-vitamiinia kannattaa syödä tartuntojen estämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Media on jonkun vallassa, siksi sen kuva todellisuudestakin on muuttunut äärimmäisen suppeaksi aktivismiksi. Tämä pätee erityisesti ns.anglomediaan, en usko että siitä linjasta voi tulla mitään hyvää vähään aikaan, niin paljon on asioiden muututtava, koska sen sisälle on kasvanut muutosta vastustava kyttäysmentaliteetti, jota ei tarvitse edes käytännössä kenenkään toteuttaa, vaan se on rakentunut toimittajien sielun sisälle. Samaa median meillä käytetään uutisten pohjana, ja sen huomaa.
Mutta toivotaan että olen väärässä!
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän moni Trumpin onnistumisista on ollut esillä muun muassa Ylen ja HeSarin jutuissa. Esimerkiksi korkeimman oikeuden nimitykset. Nuo nimitykset ovat olleet onnistumisia Trumpin kannattajien näkökulmasta. On selvää, että Trumpin kannattajien kanssa erilaisia tavoitteita ajavien henkilöiden mielestä nuo nimitykset ovat olleet aivan kauheita.
Toisaalta esimerkiksi Yle Puhe -kanavalla (ja Yle Areenassa) on toistuvasti ollut varsin kiihkottomia analyysejä muun muassa siitä kuinka Trump kovisteli NATO-liittolaisia monessakin eri asiassa. Obama kovisteli ihan samalla tavalla ja usein samoista asioista, mutta koska Obama oli niin mukava mies, niin kovistelua ei ilmeisesti otettu tosissaan.
Puheohjelmien puolella Yle tarjoaa paljon mielenkiintoista materiaalia kuten Trumpia taustoittavia haastatteluja ja myös EU- ja eurokritiikkiä. Television puolelta vastaavaa on turha etsiä.
Ilmoita asiaton viesti
No lapsuudessa Ylen radio oli kyllä kovassa käytössä, kun se oli vielä ainut kanava. Ja se oli hieno! – Niin huolimatta siitä repo-radio-osasta!
Puhe-radio saattaakin olla poikkeus. Täytyy tutkia. Kiitos vinkistä.
Uutistoiminta menee kuitenkin ihan samoja latuja kuin koko valta-sellainen.
Mutta sitä näkymää Yle ei koskaan ole näyttänyt, mitä amerikkalainen konservatiivi politiikka on hienoimillaan, joka on, ei mitään suuren rahan, vaan tavallisten patrioottien todella moraalinen ja upea keskinäinen elämä, siinä raikuu myös riemu. Jotkin piirteet ovat meille aika outoja tosin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan myöhään syksyllä Trump kertoi lehdistötilaisuudessa reseptilääkkeisiin ajetuista alennuksista, että tämä osa siitä ehti ainakin onnistua. Luin myös, että työpaikkoja syntyi 100 000:n päivävauhtia.
Kiitos tosi paljon kirjoituksestasi. Ihan samoin suurinpiirtein näen tuon taudin olleen kohtalokas. Yksi alue Covidin alueella, jossa hän sai, sekä koko joukkue,- paljon kiitosta erilaisen hoitotarvike- ja laitejakelun onnistumisesta osavaltioissa erittäin joustavasti ja nopeasti.
Mutta aivan juuri tuli yllättäviä uutisia Covid-tilanteen pahenemisesta Kaliforniassa, jossa ovat kaikkein tiukimmat pandemiarajoitukset. Se on merkillistä.
Ilmoita asiaton viesti
Illan hupi:
Jos olette yhtään katsoneet Fox-newsin Hannitya, olette saattaneet törmätä ”New York Toylet Paper Times”- mediaan! Vai oletteko?
https://youtu.be/5RDSpkr0VBk
Ilmoita asiaton viesti
Kyseenalaistaisin tuon Kiinan kanssa onnistumisen. Kauppavaje kasvoi vuodet 2017 ja 2018. Vuonna 2018 vaje oli 20% suurempi kuin Trumpin aloittaessa. Vaje supistui kauden loppua kohden, mutta koko presidenttikauden vaje tulee olemaan merkittävästi Obaman kautta suurempi ja ylivoimaisesti suurin kautta historian. Suuruusluokasta kertoo se, että tuonti Kiinasta on noin nelinkertainen verrattuna vientiin.
https://fortune.com/2020/09/30/presidential-debate-2020-trump-biden-us-china-trade-deficit/
Tämäkään arvio ei tue onnistumista:
https://www.verkkouutiset.fi/uusi-arvio-kiinan-talous-ohittaa-usan-ennakoitua-aiemmin/
Ilmoita asiaton viesti
Kahden maan välisen kauppatasapainon tarkastelu ei kerro oikeastaan yhtään mitään.
Mutta eikös se, että Kiinan talouden arvioidaan ohittavan USA:n noinkin pikaisesti kerro ajan käyvän vähiin? Siis mikäli USA aikoo vastata haasteeseen.
Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kamppailu tieteen ja teknologian alueilla on vasta alkamassa. Trump nopeutti kamppailun nousua näkyville. Vaikka totta on, että Kiinan kanssa käytävän kilpailun välttämättömyys on Yhdysvaltojen molempien valtapuolueiden näkökulmasta välttämättömyys.
Ilmoita asiaton viesti
Trumpilla oli neljä vuotta sitten yksi tosi hieno populistinen teema, josta odottelin jo jonkinlaista lentävää lausetta: nyt kuivataan Washingtonin suo!
Tällä hän tarkoitti poliittista eliittiä, sisäänlämpiäviä virkamiespiirejä ja mahdollisesti jopa Clintonin perhettä, jonka edustaja kilpaili häntä vastaan presidentinvaalissa v. 2016.
Trump valitsi avustajikseen kuitenkin esimerkiksi oman tyttärensä ja tämän puolison! Eipä voisi räme pahemmalta haista; perhepiiri esikunnaksi virallisiin asemiin. Koska vävypoika Jared Kushner on tunnustuksellinen juutalainen, hänestä tuli kuin itsestään Israel-kysymysten neuvonantaja. Jälki näkyy lähi-idässä, vaikkakaan ei välttämättä poliittisina epäonnistumisina.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä se onkin, että tässä tapauksessa se perhepiiri oli parasta laatua. Deeb Stateen Trumpin oli hankalampi käydä käsiksi, koska hän joutui itse sen kynsiin jo ennen kuin oli asettautunut valkoiseen taloon. Venäjätutkinta oli nimittäin juuri tätä, silkkaa vainoa, Myellerin komitea joutui tunnustamaan sen ja päästämään 4.n vuoden jälkeen hänetkin käsistään. Myeller edustaa itse Deeb Statea, joka kuvaa esim. parlamentaristisesti valitun poliitikko-joukon ulkopuolelta tullutta vallankahvassa vahvasti ja pitkäaikaisesti olevaa väkeä, ei siinä sen kummempaa salaliittotaustaa ole.
Ja tämä kaikki laitettiin liikkeelle juuri Hilary Clintonin ideasta, mukana Obama ja Biden, ainakin.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion hallinto-/toimeenpanokoneiston ja oikeuslaitoksen roolit ovat Yhdysvalloissa korostuneet kohtuuttomasti sen takia, että poliittinen päätöksenteko eli lainsäädäntätyö on ollut toimimatonta jo varsin kauan.
Mikäli Yhdysvaltain kongressi kykenisi tekemään työnsä eli säätämään lakeja riittävän suurella enemmistöllä aina perustuslain lisäyksiin saakka, niin korkeimman oikeuden (ja muiden oikeusasteiden) rooli olisi selvästi pienempi eikä ”Deep State”-kuvioista tarvitsisi murehtia. Kun Yhdysvaltojen poliittinen päätöksenteko on lähes halvaantunutta polarisaation takia, niin jonkun pitää kuitenkin huolehtia käytännön asioiden hoitamisesta ja jonkun pitää päättää riita-asioista.
Käytännön asioiden hoitamisen tekee virkamieskoneisto (se niin sanottu Deep State) ja riita-asiat päättää oikeuslaitos (mukaanlukien korkein oikeus, joka sekin on tietyssä mielessä osa Deep State -ilmiötä). Kun Yhdysvalloissa on kaksi lähes tasavahvaa puoluetta, jotka vihaavat toisiaan eivätkä kykene yhteistyöhön, niin virkamieskoneiston ja oikeuslaitoksen roolit korostuvat kohtuuttomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Koronan vähättely oli Trumpin keskeisin töppäys.
”Donald Trump: Koronavirus vain pieni riski USA:ssa”
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/donald-trump-koronavirus-vain-pieni-riski-usassa-maailmassa-jo-yli-81-000-tartuntaa/22f06943-fc0e-47a5-8601-96dafef38d79
Ilmoita asiaton viesti