Käsittämättömän huono tuuri: Donald Trump ja koronapandemia

Nyt kun näyttää hyvin todennäköiseltä, käytännössä varmalta, että Yhdysvaltojen seuraava presidentti on Joe Biden, niin voi olla aihetta tarkastella Donald Trumpin saavutuksia. Siis mitä hän sai tehtyä ja mitä hän ei saanut tehtyä. Lisäksi on vain kohtuullista yrittää erottaa herra Trumpin puheet hänen tekemisistään. Aina se ei helppoa tai edes mahdollista, sillä Yhdysvaltain presidentin jokainen sana tai twiitti on teko.

Henkilökohtaisesti en missään vaiheessa osannut päättää miten suhtautuisin Donald Trumpiin. Hän saattaa suurin piirtein saman hengenvedossa puhua järkeviä, valehdella täysin häpeämättömästi ja esittää jonkin täysin järjettömän, erittäin vahingollisen ajatuksen. Mutta yritän kuitenkin hieman arvioida Donald Trumpin presidenttiyttä sen lähestyessä loppuaan.

Ensimmäiseksi minun täytyy tunnustaa, että vielä vuoden 2020 alussa pidin seuraavaa tuotantokautta tosi-tv -ohjelmasta Donald Trump, Yhdysvaltojen presidentti, täysin taputeltuna juttuna. Vuosi 2020 nosti esiin mahdollisuuden Trumpin häviöstä vaaleissa, mutta olen hieman hämmästynyt siitä, kuinka selvästi Trump lopulta hävisi. Vaaleissa, joiden voittamista pidin hänelle lähes läpihuutojuttuna.

Katsotaan kuitenkin joitain presidentti Trumpin saavutuksia. Katsotaan myös niitä epäonnistumisia. Molempia löytyy, mutta jotkut saattavat olla hieman yllättäviä. Epäonnistumisten osalta käyn läpi vain mielestäni merkittävimmät, sillä eiköhän eurooppalainen, myös suomalainen, lehdistö ole raportoinut epäonnistumisista muutenkin.

Merkittävät onnistumiset

Oikeuspolitiikka. Donald Trump lupasi konservatiivisille kannattajilleen, että Yhdysvaltojen korkein oikeus ja muut oikeusistuimet nimitettäisiin täyteen tuomareita, jotka kannattaisivat konservatiivisia arvoja ja olisivat myötämielisiä kristinuskolle. Tämän hän onnistui toteuttamaan lupaamaansa paremmin. Donald Trump on ehtinyt nimittää 261 liittovaltion tuomaria, joista merkittävimmät 3 korkeimman oikeuden tuomaria ja 54 vetoomustuomioistuimen tuomaria. Koska Yhdysvaltojen oikeuslaitos on varsin poliittinen, niin nuo nimitykset muokkaavat Yhdysvaltojen yhteiskuntaa vuosikymmeniksi. Tämä on merkittävä onnistuminen hänen kannattajiensa näkökulmasta. Meidän suomalaisten on oikeastaan vaikea ymmärtää, kuinka merkittävä saavutus on kyseessä.

Onnistumisen oikeuspolitiikan puolella eivät pääty tuomarinimityksiin. Donald Trump vahvisti First Step Act -lain, joka muutti oikeuslaitosta tasapuolisemmaksi erityisesti mustia amerikkalaisia kohtaan ja joka helpottaa vankien palaamista takaisin työelämään ja muutenkin sopeutumaan yhteiskuntaan. Trumpin hallinto ajoi tätä uudistusta vahvasti, joskin sillä oli molempien puolueiden tuki. Tämä ilmeisesti toi paljon värillisten ääniä.

Muitakin oikeuspolitiikkaan liittyviä saavutuksia on, kuten eläinrääkkäyksen muuttaminen liittovaltiosan rikokseksi, seksikaupan torjumiseen liittyvät FOSTA- ja SESTA-lait. Ja hieman yllättäen CBD:n laillistaminen. Näin esimerkkeinä.

Talouspolitiikka. Vuoden 2020 alussa taloustilanne näytti Yhdysvalloissa poikkeuksellisen valoisalta. Maassa vallitsi taloustyöllisyys, mediaanikotitalouden reaaliansiot olivat nousseet mukavasti ja pienituloisimman palkansaajien neljänneksen palkat nousivat vuonna 2019 merkittävästi. Pienituloisten palkansaajien palkkojen nousu oli hyödyttänyt erityisesti mustia ja latinoita. Köyhyysrajan alla oli vuoden 2020 alussa 11,8% yhdysvaltalaisista, mikä oli alhaisin lukema 17 vuoteen. En ihmettele, että monilla alueilla Trump sai lisää mustien ja latinoiden ääniä.

Trumpin kolmen ensimmäisen presidenttivuoden aikana oli Yhdysvaltoihin syntynyt noin 400’000 tuotannollisen teollisuuden työpaikkaa. Yhdysvalloissa, kuten monessa muussakin maassa, tuotannollisen teollisuuden työpaikat ovat paremmin palkattuna kuin vastaavaa koulutustasoa edellyttävät palvelualojen työpaikat.

Kiinnostavana yksityiskohtana mainittakoon, että Trump allekirjoitti lain, jolla liittovaltion työntekijöille myönnettiin palkallinen 12 viikon vanhempainloma. Mitään vastaavaa ei aikaisemmin ollut.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Ensinnäkään Trump ei aloittanut yhtään uutta sotaa. Tuota voi itsessään pitää onnistumisena, varsinkin Yhdysvaltain presidentille. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan osalta Trump on ollut hyvin ristiriitainen, mutta sama pätee hänen muuhunkin politiikkaansa.

Vaikka Trump on herättänyt kauhua liittolaisissaan, niin asiallisesti moni Trumpin vaatimus esimerkiksi eurooppalaisille liittolaisilleen ei julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan pahemmin poikennut siitä mitä Obama sanoi. Trump sanoi sen vain paljon selvemmin ja äänekkäämmin. Itse asiassa olisin valmis laskemaan Trumpin onnistumiseksi sen, että moni eurooppalainen NATO-maa on edes harkinnut sotilasbudjettinsa kasvattamista sovitulle 2% tasolle.

Aivan selkeänä onnistumisena pitäisin Trumpin politiikkaa Kiinan suhteen. Vaikka Yhdysvallat oli kääntänyt merkittävän osan huomiostaan Tyynelle valtamerelle jo Obaman aikana, niin Trump nosti esiin Kiinan ja Yhdysvaltojen pinnan alla jo vahvasti kuplineen vastakkainasettelun. Vastakkainasettelussa ei ole kyse sen vähäisemmästä asiasta kuin maailman johtajuudesta.

Donald Trump on pakottanut Kiinan merkittävästi kiirehtimään monia tieteellisteknisiä tavoitteitaan. Trump on rajoittanut yhdysvaltalaisen teknologian käyttöä monissa kiinalaisissa tuotteissa ja painostanut liittolaisia olemaan ostamatta strategisesti tärkeitä kiinalaisia tuotteita, niin kiinalaisten ollut pakko aloittaa hyvin kunnianhimoiset pyrkimykset omavaraisuuden luomiseksi. Kiinalaisten kiirehtiminen saattaa osoittautua merkittäväksi hidasteeksi Kiinan nousulle, sillä epäonnistumisella olisi heidän kannaltaan hankalia vaikutuksia. Toisaalta jos Kiina onnistuu, niin Trump on nopeuttanut varsinaisen kamppailun alkamista.

Muiden alueiden kuten Lähi-Idän osalta tilanne vaikuttaa niin muuttuvaiselta ja epäselvältä, että siihen en uskalla ottaa kantaa.

Merkittävät epäonnistumiset

Suomen ja monen muun Euroopan maan media on käsitellyt Trumpin epäonnistumisia monessa yhteydessä, joten yksityiskohtiin lienee turha mennä. Mutta ehkä muutama on aihetta nostaa minunkin esille. Lähden liikkeelle vähiten merkittävästä edeten merkittäviin.

Meksikon muuri. Itse pidin koko rajamuuria ensisijaisesti poskettomana läppänä. Rehellisesti sanottuna olin vallan hämmästynyt, kun Trump oikeasti yritti rakennuttaa muurin. Muuria ei syntynyt. Asiallisesti vähäinen, mutta symbolisesti merkittävä epäonnistuminen.

Terveydenhoitojärjestelmän uudistaminen. Vaikka ACA eli niin sanottu Obamacare on näin Pohjoismaasta katsottuna kallis ja käsittämättömän sekava, niin se on kuitenkin mahdollistanut terveysvakuutuksen ja terveydenhoidon saamisen monelle niitä ilman olleille yhdysvaltalaisille. Trump lupasi tilalle paremman ja halvemman järjestelmän.

Uskon Trumpin olleen vakavissaan aiheissaan tarjota paremman järjestelmän. Trumpin hallinto nimittäin todella yritti neuvotella halvempia hintoja reseptilääkkeille. Hän jopa allekirjoitti määräyksiä, joiden oli tarkoitus helpottaa halvempien lääkkeiden ostosmatkoja Kanadaan. Hän ei kuitenkaan kyennyt edes esittämään suunnitelmaa uudeksi terveydenhoitojärjestelmäksi. Todennäköisesti merkittävältä osin oman puolueensa vastustuksen vuoksi.

Infrastruktuuriohjelma. Yhdysvaltojen infrastruktuuri on käytännössä aika karmeassa tilassa. Trump lupasi vuoden 2016 vaalikampanjassaan investoida vähintään 800 miljardia infrastruktuurin kehittämiseen. On yhdysvaltalaisten kannalta valitettavaa, että tuo lupaus ei toteutunut. Trumpin oma puolue esti ohjelman toteuttamisen.

Pandemian torjuminen. Tämä on mielestäni se ratkaiseva epäonnistuminen, joka kaatoi Trumpin. Pandemian torjunnassa Yhdysvallat näytti täysin sekasortoiselta ja liittovaltion hallinto kyvyttömältä. Täysin riippumatta siitä kuinka paljon paremmin Trumpin hallinto olisi voinut toimia, sillä Yhdysvalloissa moni tarvittavista toimista on osavaltiotason päätettävissä. Liittovaltion toiminta vaikutti kuitenkin sekasortoiselta ja Trumpin hallinto sekä välinpitämättömältä että kyvyttömältä.

Yhteenvetona

Käsitykseni mukaan Trump olisi suosionsa suhteen selvinnyt pandemiasta varsin pienillä toimenpiteillä. Mikäli hän olisi osoittanut enemmän myötätuntoa ja antanut vaikutelman siitä, että hänen hallintonsa tukee kaikkien yhdysvaltalaisten ponnisteluja pandemiasta selviämiseksi, niin hän ei mahdollisesti olisi menettänyt niin paljoa liikkuvien äänestäjien tukea.

Kaiken kaikkiaan minun on yllättävän helppo ymmärtää Donald Trumpin äänestäjiä. Taloudessa meni ennen pandemiaa vallan mainiosti. Arvokonservatiiveille annetut lupaukset oli lunastettu.

Donald Trumpille kävi uskomattoman huono tuuri koronan kanssa.

JarmoAhonen1

Väärää ajattelua jo vuosikymmeniä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu