Keskon pääjohtaja Mikko Helander ja vapaan markkinatalouden vastustus

Helsingin Sanomien politiikantoimittaja Marko Junkkari kirjoitti 1.9.2020 kiinnostavasti Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin lausunnoista ja niihin liittyvistä tulkinnoista. Junkkari nosti esiin muun muassa sen, että Helanderin mukaan elinkeinoelämän pitäisi rahoittaa markkinataloutta kannattavia ehdokkaita vaaleissa. Junkkarin juttu on täällä. Koska Helanderin puheen tekstejä ei ole käytettävissä ja eri paikoissa on ollut hieman erilaisia otsikoita, niin ainakin minulle jää epäselväksi tarkoittiko Helander rajoittamatonta markkinataloutta vai tehokkaasti toimivaa markkinataloutta. Niillä on merkittävä ero.

Mikäli markkinoita ei rajoiteta lainsäädännöllä ja muilla määräyksillä, niin markkinoilla on taipumusta synnyttää vahvoja kartelleja tai monopoleja. Mikäli monopolia ei syntyisikään, niin monille markkinoille syntyy tilanteita, joissa markkinat eivät toimi tehokkaasti. Yksi tuollaisista markkinoiden tehokkuutta pahasti heikentävistä epätäydellisen kilpailun muodoista on oligopoli.

Oligopoli tarkoittaa tilannetta, jossa vain muutamalla toimijalla on käytännössä koko markkina hallussaan. Tilanne nostaa myyjien voittoja jopa 20%. Oligopoli on koko yhteiskunnan, asiakkaiden ja tavarantoimittajien kannalta epäterve ja vahingollinen tilanne. Suomessa K-ryhmä ja S-ryhmä täyttävät kaikki vahingollisen oligopolin tunnusmerkit.

Oligopolin inhottaviin piirteisiin kuuluu myös se, että tilanne johtaa lähes poikkeuksetta epäviralliseen kartelliin. Mitään virallisia tietoja ei tarvitse vaihtaa eikä niistä tarvitse sopia, mutta yritysten myyntihinnat ja ostohinnat asettautuvat kuin ihmeen kaupalla lähelle toisiaan. Tämä näkyy siinä, että maataloustuottajien omasta tuotannostaan saama hinta pysyy alhaalla, ja siinä, että kauppojen asiakkaat maksavat tuotteista enemmän.

Mikäli Suomessa tavoiteltaisiin tehokkaasti toimivaa markkinataloutta, niin yksi merkittäviä elinkustannuksia alentavia toimenpiteitä olisi kilpailun lisääminen K-ryhmän ja S-ryhmän hallitsemalla markkinalla. Kilpailun lisääminen auttaisi sekä kauppojen asiakkaita että tuottajia. Tuottajilla tarkoitan sekä maataloustuottajia että elintarviketeollisuutta.

Kaupan oligopoli syö myös sinun pöydässäsi.

Minun on vaikea uskoa, että Keskon Helander todella tarkoitti sitä, että Suomessa pitäisi toimia kilpailullisesti tehokkaita markkinoita edistävällä tavalla. Jos toimittaisiin, niin K-ryhmä ja S-ryhmä hajotettaisiin liian vahvan markkina-asemansa vuoksi. Helander aivan varmasti vastustaa sen tehokkaan kilpailullisen markkinan luomista Suomeen. Hänelle aivan varmasti sopii se rajoittamaton markkina, jossa oligopoli syö hyvin jokaisen suomalaisen perheen ruokapöydässä.

Äänestä toimivan kilpailullisesti tehokkaiden markkinoiden puolesta. Mutta äänestäessäsi tarkista, että ehdokkaasi todella kannattaa kilpailullisesti tehokkaita markkinoita.

JarmoAhonen1

Väärää ajattelua jo vuosikymmeniä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu