Ukrainan sodan ikonisin ase ja Ukrainan puolustustaistelun tähti on FGM-148

Ukrainan asevelvollinen armeija on kyennyt taistelemaan todella tehokkaasti paperilla paljon voimakkaampaa ja paremmin varusteltua Venäjän ammattiarmeijaa vastaan. Venäjän joukot, joiden olisi pitänyt olla paperilla lähes ylivoimainen Ukrainan asevelvollista armeijaa vastaan, ovat menettäneet merkittävän osan mobilisoiduista osastoistaan. Käytännössä on tullut ilmeiseksi, että Venäjän armeijan panssaroidut ajoneuvot, mukaan lukien panssarivaunut, ovat osoittautuneet ratkaisevasti vanhentuneiksi länsimaisen sotilasteknologian edessä.

Kuvat venäläisistä T-72, T-80 ja T-90 -panssarivaunuista, joiden torni on räjähdyksen vuoksi lentänyt kymmenien metrien päähän, ovat tämän sodan ikonista kuvastoa. Toisaalta on totta, että suurin osa tuhotusta venäläiskalustosta näyttäisi olevan modernisoimatonta T-72 ja T-80 -kalustoa. Mutta joka tapauksessa panssariaseen heikko teho on tämän sodan uusia tuloksia. Venäläisen, pääosin modernisoimattoman, panssariaseen kyvyttömyys on käytännössä suoraan seurausta siitä, että FGM-148 on vallan hyvä ase.

FGM-148 on helposti liikuteltava, pienten jalkaväkiyksiköiden käyttöön sopiva ase, jolla voidaan hyvän näkyvyyden olosuhteissa iskeä panssaroituja kolonnia vastaan jopa 4km etäisyydeltä. Ammattitaitoisen panssarivaunuosaston tapauksessa panssarivaunuja vastaan voidaan joka tapauksessa iskeä vähintään kilometrin päästä. Panssarivaunun kyky selvitä FGM-148 -panssarintorjuntaohjuksella tehdystä iskusta on pitkälti kiinni panssarivaunun aktiivipanssaroinnista, häirintäjärjestelmistä ja yksikön, johon panssarivaunu kuuluu, aktiivisista torjuntajärjestelmistä.

FGM-148 tunnetaan lempinimellä Javelin.

Vaikka Javelin vaikuttaa Jumalan antamalta siunaukselta Ukrainan puolustusvoimille, niin kyseessä on pitkän ja tietoisen kehitystyön tulos. Kun Yhdysvaltojen maavoimat (US Army) analysoi 1980-luvun alkuvuosina mahdollisen Euroopan mantereella käytävän konventionaalisen sodan etenemistä, niin NATO-joukot hävisivät suurimman osaan skenaarioista. Syynä oli Varsovan liiton massiivinen panssariylivoima. Yhdysvaltojen maavoimat päätyi siihen tulokseen, että tarvitaan aivan uuden tyyppinen ase, jolla jalkaväki kykenee tuhoamaan kaikki sen aikaisen panssarivaunut. Siis kaikki, myös Yhdysvaltojen omassa käytössä tai liittolaisten käytössä olevat.

Analyysien jälkeen Yhdysvaltojen maavoimat laati määrityksen uudelle AATWS-järjestelmälle (Advanced Anti-Tank Weapon System). Yhdysvaltalaiseen tapaan armeija tilasi suuren määrän tutkimusprojekteja sekä yliopistoilta että kaupallisilta toimijoilta. Alkuvaiheen kehitystyössä oleellisessa roolissa olivat Ford Aerospace (laserilla tapahtuva maalin osoittaminen), Hughes Aircraft Missile System Group (etäjärjestelmällä tapahtuva kuvantaminen ja kuvantunnistus palvelimella sekä optinen kaapeli ohjuksesta palvelimeen) ja Texas Instruments (infrapunalla tapahtuva kuvantaminen ja ensimmäiset askeleet väärävärikuvantamiseen, joka ei käsittääkseni teknologiana ole osa FGM-148 -järjestelmää).

Alkuvaiheen tutkimustyön jälkeen konsepti alkoi näyttää lupaavalta ja varsinainen kehitystyö alkoi 1989. Kehitystyötä tekemään valittiin Texas Instruments ja Martin Marietta. Ensimmäiset konseptin mukaiset aseet saatiin valmiiksi 1994 ja kokeiden jälkeen ase hyväksyttiin aktiivikäyttöön 1996. Nykyisellään projektin omistavat Raytheon ja Lockheed Martin. FGM-148 on vuosien mittaan käynyt lävitse useita päivityksiä ensisijaisesti osien osalta, itse konsepti on pysynyt samana. Osien päivittäminen vuosien mittaan on hyvin ymmärrettävää, sillä jokainen FGM-148 on tarkoitettu kertakäyttöiseksi ja jos laite toimii, niin sitä ei tulla korjaamaan. Jos se ei toimi tai käynnisty odotetusti, niin se heitetään lähimpään ojaan.

Tähän mennessä Yhdysvaltojen hallitus on joidenkin lähteiden mukaan lähettänyt Ukrainaan ehkä jo yli neljänneksen kaikista koskaan valmistetuista Javelin-panssarintorjuntaohjuksista. Kyseisten ohjusten, tai oikeammin FGM-148 -järjestelmän, tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä maksimissaan 2000 vuodessa. Asejärjestelmää valmistavan tehtaan koko henkilökunta on alle 900 henkilöä. Yhdysvallat on virallisesti ilmaissut, että tuotantoa on tarkoitus kasvattaa kolminkertaiseksi eli 6000 vuodessa.

Kyseessä on yksi tehokkaimmista Yhdysvaltojen maavoimien koskaan kehittämistä asejärjestelmistä. Yksittäinen järjestelmä maksaa noin 70’000$. Siis asiakkaalle. Valitettavasti tämä tekee FGM-148 -järjestelmästä yhden kaupallisesti vähiten kiinnostavista moderneista asejärjestelmäprojekteista ikinä. Järjestelmä on halpa, mutta halpuudestaan huolimatta se on monimutkainen ja monimutkaisuudesta huolehtii järjestelmässä oleva ohjelmisto. Ohjelmistot taas pyörivät mikropiireissä.

Kokonaisuutena kyseessä on yksi kustannustehokkaimmista asejärjestelmistä tähän mennessä. Mutta sen tuotannon yllä leijuu todella vakavia kaupallisia myrskypilviä.

Jokainen Javelin-järjestelmä sisältää julkisten lähteiden mukaan vähintään 250 mikropiiriä. Koska asejärjestelmä on kertakäyttöinen, niin mikropiireinä on saatavilla olevan tiedon mukaan käytetty kaupallisia piirejä. Niin minäkin olisin tehnyt. Mutta nyt kaupallisista mikropiireistä on hillitön pula. On lähteitä, joiden mukaan seuraavat erät tarvittavista mikropiireistä tulevat saataville keväällä 2023. Tuolloin Ukrainan tilanne on jo ratkaistu.

Toinen vakava ongelma ohjuksessa tarvittava rakettiyksikkö. Ainoa valmistaja tuolle yksikölle on Aerojet Rocketdyne. Aerojet Rocketdyne on yritys, joka on erikoistunut valmistamaan ohjusten ja vastaavien järjestelmien rakettiyksiköitä. Avaruusraketit ja vastaavat eivät myöskään ole näköpiirin ulkopuolella. Mutta Aerojet Rocketdynen näkökulmasta FGM-148 on aika tylsä bisnes. Vanhojen sopimusten takia on varauduttu tuottamaan 2000 yksikköä vuodessa. Ei ole varmaa kykeneekö Aerojet Rocketdyne toimittamaan 6000 yksikköä vuodessa edes kohtuullisella aikataululla. Vielä suurempi kysymys on, että haluaako. Huonoa liiketoimintaa.

Jos vertaa erittäin tehokasta ja edullista FGM-148 -järjestelmää mihin tahansa toiseen moderniin asejärjestelmään, niin pakko on myöntää FGM-148:n olevan aivan liian halpa ja tehokas. Sen takia kukaan ei halua valmistaa suurempia määriä. Eikä muiden vastaavien kustannustehokkaiden järjestelmien suunnitteluprojekteja taida olla meneillään oikein missään.

+10
JarmoAhonen1
Sosialidemokraatit Kaarina

Väärää ajattelua jo vuosikymmeniä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu