Kello käy – Richard Mille RM 52-01

Putinin lehdistösihteeri osoitti epäilijöille asemansa. Dmitri Peskovin rannetta koristi hänen omassa hääjuhlassaan yli 500 000 euroa maksava arvokello. Peskovin ja jäätanssija Tatjana Navkan häitä vietettiin viikonvaihteessa Sotšissa. 

Venäläiset virkamiehet pitävät rannekelloista. Viime vuonna presidentti Putinin hihansuusta näkyi tämän suosima arvokello, kun hän juhlisti Krimin miehitystä Kremlissä.

Vuosien varrella on julkaistu useita juttuja Putinin kelloista.

Myös Peskovin kelloista on tehty kattava esitys. Lehdistövirkamiehen ranteessa on kuvattu muassa Omega ja Rolex.

Peskovin mielestä olisi ollut perin outoa, jos hän ei olisi kantanut hääjuhlassa vaimoltaan lahjaksi saamaansa kelloa. Kyseistä sveitsiläistä unelmaa on tehty 30 kappaletta.

Epäuskottava selitys sai vielä lisää epäilijöitä, kun tarkasti kuvia katselleet huomasivat, että samanlainen kello oli miehen kädessä jo kaksi viikkoa sitten.

Presidentti näyttää mallia

Peskovin kello maksaa virkamiehen vuosien palkan verran.  Peskovin vuosipalkaksi on eräissä lähteissä arvioitu noin 130 000 euroa. Omaisuusilmoituksissaan virkamiehet eivät kelloistaan kerro.

Myös Putinin käyttämät kellot ovat arvokkaita. Presidentin kellokokoelman arvioidaan maksaneen satojatuhansia euroja.

Venäjän presidentin käsiä seurataan tarkkaan. Eliittiin kuuluvat ovat persoja omaisuuksia maksaville rannekelloille.

Yksi kohu on aiemmin syntynyt kellon piilotteluyrityksestä, toinen arvokellon lahjoituksesta työmiehelle.

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill jäi kiinni turhan arvokkaan kellon omistamisesta, kun tämä näkyi haastattelussa julkaistuissa kuvissa. Kello heijastui  lakatusta pöydän pinnasta vaikka kirkon päämiehen ranteesta kello oli fotoshopattu pois.

Putin herätti muutama vuosi sitten huomiota lahjoittamalla ranteestaan työmiehelle kalliin kellonsa. 

Virkamiehen rikas vaimo

Kellojaan esitteleville venäläisille on naureskeltu vuosia.  Ranteessa killuu pröystäilyn näkyvä kunniamerkki.

Silti kohu presidentin tiedottajan kellosta on monen mielestä turha. Blogeissa muistutetaan, ettei kellosta puhuminen ole journalismia.

Peskov ei ole tavallinen virkamies eikä hänen vaimonsa tyhjätasku vaan hän on paitsi huippuluistelija ja esiintyjä myös muun muassa meikkimainosten kasvo.

https://

Peskov on poliittinen toimija

Venäjän talouden alamäki on vienyt yhä usemman köyhyysrajan alapuolelle. Peskovin kellokohun myötä on myös muisteltu hänen nousuaan virkamieskunnassa.

Muutaman viime vuoden aikana Peskovin kommentoimien asioiden kirjo on laajentunut.  Hän selittää parhain päin paljon muutakin kuin vain presidentin tekemisiä. 

BesTToday.ru -sivuston päätoimittaja Marina Litvinovitš muisteli Facebookissa, että Putinin presidenttiyden alussa Peskov oli hiljainen presidentin kanslian tiedottaja.

Vuonna 2004 Peskovin kuultiin puhuvan. Hänen epäkiitollisena hommanaan oli tiedottaa  panttivangeista Beslanissa. Syyskuun 1. päivänä vuonna 2004 alkaneessa koulukaappauksessa tapettiin lapsia ja näitä koulutielle saattamassa olleita vanhempia.

 

 

0
jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu