Voihan Venäjä!

Venäjästä kertovat parhaimmin venäjäläiset. Viime aikoina nämä kirjoittavat ja puhumisesta pitävät ihmiset ovat kohdanneet erilaisia vastuksia, mutta mikään ei tunnu heitä hiljentävän. Ei, vaikka oppositio vetäytyy vaaleista, kuten päätti tehdä Ljubov Sobol, tunnettu juristi.

Poliitikko Aleksei Navalnyi ja kirjailija Dmitri Bykov ovat toistaiseksi selvinneet myrkytyksistä.

Venäjä on aina kiinnostava ja sen (suhteellisen) hyvin toimivat tutkimuslaitokset, myös ulkomaisiksi agenteiksi nimetyt, julkaisevat edelleen paljon tietoa – dataa, ja monet internetin alustat ovat löytäneet yleisönsä. Puhumattakaan ammattitaitoisesta mediasta ja innostuneista kansalaisista.

Eho Moskvyn toimittajat kysyivät, voitaisiinko Navalnyi vaihtaa Yhdysvalloissa olevaan vankiin.

Geneven neuvotteluihin presidenttien Joe Bidenin ja Vladimir Putinin valtuuskuntien kanssa osallistunut pressisihteeri Dmitri Peskov sanoi, ettei tällaisesta ole keskusteltu. Mutta: ”...No, jos nyt selviää, että tämä on Yhdysvaltain kansalainen ja työskentelee heidän turvallisuuspalveluille.

Naapurimaamme toimii ilman poliittista ideologiaa, ja ammentaa voimaa nykyjohdon kuvitteellisesta vahvuudesta. Kuten rikkailla – luonnonvaroihinsa nojaavilla mailla, myös Venäjällä on mahdollisuus taata erittäin korkea elintaso osalle kansalaisia. Näkyvässä valtion johdossa ihmisten vaihtuvuus on harvinaista.

Venäjän valtapuolue, Yhtenäinen Venäjä pudotti Dmitri Medvedevin kärkiehdokkaiden joukosta.

Pahimmillaan eliitti toimii houkutellen mukaansa vain kanssarikolliset. Venäjän itsevaltias allekirjoitti viikolla asetuksen, jolla määrättiin parlamentin alahuoneen, duuman vaalit pidettäväksi syyskuussa.

Valtapuolue halusi vaaleista kolmen päivän äänestyksen; äänestettävien listalla ovat maan puolustusministeri ja ulkoministeri sekä koronasairaalan johtava lääkäri; ehdokkaita asettavat monet ryhmittymät, mutta yhtäkään valtion johtoa ja toimia arvostelevaa opposition edustajaa ei vaaleihin päästetä. Siihen on työkaluja.

Venäjän valtaapitävillle voiton teeman ulottamisesta kaikkialle on tullut tehokas tapa puolustaa valtaa ja häpäistä vastustajia.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos kritisoit presidenttiä, hallitusta, virkamiehiä tai ylipäätään valtiota, kritiikkisi ulottuu koko Neuvostoliiton kansaan, joiden oikeudellisena seuraajana pidetään nyt Venäjän federaatiota.

Kritiikkiä voidaan pitää Venäjän roolin vähättelynä – toisen maailman sodan voittajien arvosteluna. 

Venäjän johto varaa itselleen oikeuden määritellä ihmisoikeudet. Miljardööristä yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi ”kutistunut” Mihail Hodorkovski painottaa, että valtiovalta voi tehdä mitä vaan estääkseen ehdokkaaksi asettumisen.

Avoin Venäjä -järjestö ei suosittele ihmisiä rekisteröitymään ehdokkaiksi vaaleihin.

Olen tottunut elämään erilaisissa prosesseissa, joissa ihmisten henkeä uhataan. En ole valmis siihen, että ihmisiä vangitaan ja siksi lopetimme toimintamme.”

Oppositio painottaa rauhantahtoisuuttaan. Ilmeisesti vallanpitäjät eivät tajua Valko-Venäjän esimerkkiä. Venäjä on lähellä samaa vallan keskittämistä ja valheilla sekä väkivallalla johtamista.

Maata hallitaan absurdein keinoin, sanoi Dožd-kanavalla kolminkertainen ulkomainen agentti, ihmisoikeusaktivisti Lev Ponomarjov.

Mutta kaikkea ei ole menetetty. Kansalaisaktivistien uusi yhteiselin ”Kansalaiskontrolli -2021” toimii ihmisten, ja jossain määrin myös valtiovallan puolesta: Älkää heiluttako venettä – estäkää mellakat.

Jos toiveet maan demokratisoitumisesta ovatkin hiipumassa, saamme me Venäjää seuraavat edellisiä sukupolvia paremmin tietoa tapahtuvasta. Moderneja autoritaarisia maita tutkitaan paljon, mutta vasta viime aikoina tietoa on ollut helposti saatavilla.

Monet tutkijatkin esittelevät näkemyksiään sosiaalisessa mediassa eivätkä aineistot vain hautaudu akateemisiin julkaisuihin.

Tulkkeina esiintyviltä vaaditaan valppautta

Venäjänkään osalta kyse ei ole mistään yhden miehen tai pienen ydinporukan suvereenista näytöksestä. Olen ihmetellyt  ammattimaisesti Neuvostoliittoa ja Venäjää vuosikymmeniä, ja saanut opetella kokonaan uuden tavan hahmottaa naapurimme kehitystä.

Autoritaarisen maan kansalaiset ovat toistaiseksi pitäneet minut jyvällä heidän kotimaassaan tapahtuvasta, ja ihmisillä on ollut koko ajan auki vähintään tuuletusikkuna.

Diat ovat Venäjän kaupan kiltaa varten tehdystä esityksestä.

 

 

+7
jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu