Putinin vastustaja

-Hän on suora ja rehellinen, sanoo Ira miehestään, kun kysyn häneltä "Miltä nyt tuntuu" -tyyppisen kysymyksen. Boris Nemtsov on lavalla kalliolaisessa Cafe Mascotissa.

Nemtsovia on kuulemassa muutamia kymmeniä kiinnostuneita. Tuttuni kummastelee kanssani, miksi mies, jonka Boris Jeltsin aikanaan nosti Venäjän hallitukseen asti, ei saa isompaa yleisöä. Ensi viikolla 50-vuotta täyttävä Nemtsov saattaa olla suomalaisten silmissä jo marginaalissa, mutta oppositiolla on kuitenkin muutaman prosentin kannatus kautta koko Venäjän.

-Hän on suora ja rehellinen, sanoo Ira miehestään, kun kysyn häneltä "Miltä nyt tuntuu" -tyyppisen kysymyksen. Boris Nemtsov on lavalla kalliolaisessa Cafe Mascotissa.

Nemtsovia on kuulemassa muutamia kymmeniä kiinnostuneita. Tuttuni kummastelee kanssani, miksi mies, jonka Boris Jeltsin aikanaan nosti Venäjän hallitukseen asti, ei saa isompaa yleisöä. Ensi viikolla 50-vuotta täyttävä Nemtsov saattaa olla suomalaisten silmissä jo marginaalissa, mutta oppositiolla on kuitenkin muutaman prosentin kannatus kautta koko Venäjän.

Venäläiset eivät Nemtsovin mielestä ole enää niin passiivisia, että pääministeri Vladimir Putinin bluffi menisi täysillä kaikkiin. Oireellista tietysti on, että Suomessa ulkoministeriössäkin on luettu tarkkaan Dmitri Medvedevin kirjoituksia ja jopa pidetty tämän itsestään selvyyksiä, kuten "maassa, jossa on rauha, on parempi elää kuin maassa, jossa rauhaa ei ole" lausumia viisauksina.

Nemtsov kävi Suomessa kahden päivän reissulla markkinoimassa kirjaansa, jonka Into Kustannus on julkaissut  venäjäksi ilmestyneiden tutkimusraporttien pohjalta. Tuloksena on dynamiittia, johon Kreml ei ole puuttunut. Samalla tavalla kuoliaaksi vaikenemalla Venäjän ylin johto on menetellyt ennenkin, kuten esimerkiksi silloin, kun Jeltsinin kanssa tankin päällä seisomalla historiaa tehnyt turvamies Aleksander Korzhakov julkaisi mustelmansa.

Nemtsov räjäyttää ystävänsä Vladimir Milovin kanssa tekemissään tutkimuksissa pommin, jossa avataan Putinin oligarkkian metkuja. Kirjaa ei voi suositella luettavaksi yötä vasten.

Putin on esiintynyt oligarkian eli Venäjän yksityistämisessä ansiottomasti rikastuneiden kukistajana, mutta tosiasiassa tämä on vain ajanut osan oligarkeista, kuten Vladimir Gusinskin ja Boris Berezovskin, maanpakoon ja nostanut tilalle omat miehensä sekä naisensa. Entiset datsha-naapurit Ozero-kollektiivista Pietarista ovat saaneet ison osan jaetusta kakusta, tärkeimpänä Gazpromin. Gazprom ei ole mikään kaasuyhtiö vaan myös pankki- ja medialiiketoimintaa harjoittava monialayritys.

-Öljyn vienti on kokonaan Putinin lähipiirin käsissä, ja järjestelmää tukevien puolueiden vaalirahoituksen takana on niin sanottu Kremlin pimeä kassa. Venäjällä rikastuvat pääasiassa ne, jotka pääsevät osallisiksi luonnonvaroista saatavista tuloista. Vuonna 2007 Forbesin listalla oli 53 venäläistä miljardööriä.

Nemtsov ja Milov kirjoittavat, että heidän tarkoituksenaan ei ole kampanjoida miljardöörejä vastaan, sillä Venäjä tarvitsee heitä, mutta miljardöörien räjähdysmäinen kasvu osoittaa, että Putinin kamppailu oligarkkeja ja korruptiota vastaan on vain propagandaa, jonka tarkoituksena on peittää vallanpitäjien ja tiettyjen oligarkkien kytkökset.

Keskiluokan kasvu oli jo 1990-luvun puolivälissä Nemtsovin tavoite. Nyt tuloerot karkaavat, ja vakautusrahastot on kohta tuhlattu. Kirja on suunnattu venäläisille, ja suomennettuna jotkut asiat tuntuvat painottuvan liikaakin. Arvostelun kohteet ovat ilmiselvästi ansainneet kirjan käsittelytavan.

-Liike-elämä ei luota Venäjän johtoon, joka valehtelee jatkuvasti talouskriisiin liittyvistä asioista, tekee kerta toisensa jälkeen Jukos-tyylisiä yritysvaltauksia ja myöntää kriisitukea vain lähipiirinsä omistamille yrityksille.

Talouskurimus syveni kirjoittajien mielestä viime syksynä, kun Venäjä tunnusti Georgian-sodan jälkeen Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden. Suhteiden jyrkkä viileneminen lännen kanssa ja yritysten epäoikeudenmukainen oikeuskäytäntö saivat ulkomaisen pääoman lähtemään.

Nemtsovilla ja Milovilla on esittää vankkoja todisteita väärinkäytöksistä ja korruptiosta.

Domodedovan lentokenttä on tästä esimerkki. East Line kunnosti omalla kustannuksellaan kentästä Venäjän ensimmäisen nykyaikaisen ja kapasiteetiltaan riittävän tehokkaan kentän. Kun lentokenttä oli valmis, Putinin virkamiehet korottivat huomattavasti East Linen vuokraa aikaisempien sopimusten vastaisesti. East Linen tapaus (Jukosista ja muista puhumattakaan) vaikuttaa voimakkaasti yksityisten sijoittajien päätöksiin.

-Sijoittajilla on täysi syy pelätä valtion rikkovan pitkän aikavälin investointisopimukset heti kun rakennuskohde alkaa tuottaa voittoa. East Linen tapauksen jälkeen on turha odottaa yksityisen pääoman osallistuvan tieverkon rakentamiseen ja kunnostamiseen, Putinin arvostelijat kirjoittavat.

Putinin lähipiiri on syyllistynyt niin valtion omaisuuden (lähinnä Gazpromin) kätkemiseen veroparatiisiyhtiöiden tileille kuin myös ulkomaisten välittäjien käyttöön venäläisen öljyn ostamiseksi alennettuun hintaan (josta Mihail Hodorkovskia syytettiin), mutta vain huomattavasti laajemmassa mittakaavassa.

Kommersant-lehti julkaisi marraskuussa 2007 Kremlin yrityshankkeisiin osallistuneen liikemiehen Oleg Shwartzmanin haastattelun. Se oli osuva analyysi Putinin kaudella yleistyneestä tavasta rikkoa lakia omaisuuden jakamiseksi uudelleen.

Nemtsov ja Milov kysyvät, miten on mahdollista, että Gazprom jakaa vuodessa satoja miljoonia dollareita Keski-Aasian öljystä saamiaan öljytuloja sveitsiläiselle sähkön jälleenmyyntiyhtiölle RosUkrenergolle, eikä edelleenkään tiedetä kuka yrityksen omistaa?

-Ilmeisesti vastauksen tietää Dmitri Medvedev, jonka ollessa hallituksen puheenjohtajana tehtiin Gazpromin liittyvät sisäpiirihuijaukset. Mikä oli hänen osuutensa?

Eikä tässä kaikki. Cafe Mascotissakin Nemtsov muistuttaa ehkä tärkeimmästä asiasta. Putinin Venäjällä on vain vihamiehiä. Venäjä on riidoissa kaikkien lähinaapureittensa kanssa. Paitsi Suomen ja Kiinan kanssa, toistaiseksi.

Lukijan on syytä muistaa, että Nemtsov on täysiverinen poliitikko, mutta hän on myös neljän lapsen isä.

-Aiomme asua Venäjällä. Käymme lomalla Rhodoksella ja Seychelleillä. Boris pitää riippuliidosta ja surffauksesta, Ira kertoo.

Boris Nemtsov ja Vladimir Milov: Putinismi ja Venäjän rappio Suomentaja: Anu Lönnqvist

 

 

0
jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu