Farssi #venäjänhyökkäys #ukrainansota

Sodan selittämisessä vaihtoehtoja on paljon. Niin kuin politiikassa – aina.

Julkisuuteen tuodaan tarkoituksella hämmentäviä näkemyksiä. Valtaa pitävät tietävät, että huomion kiinnittäminen epäoleelliseen tarjoaa monia mahdollisuuksia.

Venäjän valtiovallan huolet teatteriesityksistä ja vaikkapa radikaalista feminismistä kielivät yhteiskunnasta, jossa törmätään meille käsittämättömiin ongelmiin.

Historian toistuminen farssina tulee hakematta mieleen, kun katsoo videota Tjumenista. Kuolemattomien rykmentin uimarit siperialaisessa plutakossa. (kts.kuvat)

Telegram – Сталингулаг: https://t.me/stalin_gulag/6831

Mutta saanko minä nauraa?

Ollaanko jo historian toistumisen lyhyessä farssivaiheessa?

Diktaattoria vastaan asettuminen herättää venäjäläisissäkin tunteita.

Vankilakundista liikemieheksi noussut – trollitehtailija ja ”Putinin kokki” Jevgeni Prigožin on päivän puheenaihe, koska tämä vaikuttaa nousevan myös diktaattoria vastaan.

YLE/ISW: ”Prigožin myös kysyi retorisesti, mitä Venäjän ja tulevien sukupolvien pitäisi tehdä ja kuinka Venäjä voi voittaa sodan, jos ’isoisä’ osoittautuu ’täydelliseksi kusipääksi’.”

Toki samaan aikaan, kun hänen muutaman kymmenen tuhannen palkkasotilaan tilanne käy Bahmutissa ahtaammaksi.

Ukrainalaiset eivät anna periksi – pikemminkin päinvastoin.

Prigožin näyttää saaneen merkitystään suuremman ihmisen roolin sodassa, joka on juuttunut julmaksi myllyksi, josta ulospääsyä alkaa toivoa yhä useampi, vaikka rauhasta ei oikein missään osata puhua.

Ei sen paremmin lännen poliittisen johdon pöydissä kuin Venäjällä.

Oireellista on sotarikollisten vertaileminen toisiinsa ja Venäjän sulkeutuminen syvemmälle valheisiin, joita voitonpäivän juhlinta karsitussa muodossaankin ilmentää.

Prigozinin vahvuus on siinä, miten hän saa viestinsä läpi.

Doždin aamukeskustelussa kerrottiin siitä, kuinka yksityisarmeijansa ammuksien riittämättämyydestä huolehtiva Prigožin puhuttelee ihmisiä heidän omalla kielellään – niin sotilaita kuin z-väkeä.

Liikemies vaikuttaa ”rehelliseltä”.

Ehdotukset siitä, että hänet pitäisi kutsua puhumaan parlamentin alahuoneeseen, duumaan osoittavat, että karkeat puheet kantavat.

Varsinaisesta kapinasta ollaan ymmärtääkseni kaukana ja pikemminkin ulostulot vaikuttavat suunnitelluilta.

Diktaattorin sanotaan vähätelleen suljetussa päätoimittajille järjestetyssä tilaisuudessa Kremlin yllättänyttä droonia, mutta toisaalta eilinen paraati Punaisella torilla osoitti, että turvatoimia oli edelleen tiukennettu.

Katselmus natsismista saavutetun voiton vuoksi on lyhentynyt vuosi vuodelta, ja Vladimir Putin seisoo, istuu ja kävelee yhä useamman mustissa (äly)aurinkolaseissa liikkuvien turvamiehien kanssa ulkona ja sisällä.

Yhä harvempi Venäjälläkään voi muistaa sitä millainen oli totalitaarinen Stalinin Neuvostoliitto, jossa oikean ja väärän määritteli yksi ihminen.

Historia muistuttaa meitä siitä, että tyrannit ovat kaatuneet.

Meidän paheksuntamme ei riitä.

Toisinajattelijoita – vankilassa viruvia venäjäläisiä tukevien mielestä – Venäjän johtoa – nykyistä ja seuraavaakin vastaan, on oltava valmiita käymään kertomalla mahdollisimman paljon muustakin kuin yksittäisistä taisteluista ja aseista.

 

jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Venäjä ja sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä ja Barents Pressin hallituksen jäsenenä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu