Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Uuden Suomen vaalikone julki – Etsi ehdokkaasi eurovaaleissa

Joulukortti

Joulun toivotuksista saa yleensä itsekin hyvän mielen. Tänä vuonna on ollut takkuisempaa.

Syy on sota.

Itäisten naapureittemme joulu on meitä myöhemmin, mutta olen silti toivottanut myös heille joulua kuten muillekin ystävilleni.

En ole aiemmin kiinnittänyt kieleen samaa huomiota.

Ajattelin korttia suunnitellessani, että venäjän asema on Ukrainassa niin selvä – ehkä kuten ruotsi Suomessa, etten edelleenkään kirjoittaisi joulunajan toivotukseeni erikseen ukrainaksi.

Onneksi kysyin ystäväni mielipidettä.

Ukrainalainen ystäväni muistuttaa: ajattele, että ihmiset ovat itse saattaneet olla pommisuojassa tai etulinjassa. Heidän ystävänsä ja sukulaisensa ehkä ovat siellä edelleen – kamppailemassa elämästä ja kuolemasta.

Muutin korttiani.

Nyt toivotamme ukrainaksi – vuoden pimeimpänä aikana koteihin valoa – Я сподіваюся на світло у ваших оселях у цю найтемнішу пору року.

Ystäväni kertoo myös, että monet eivät enää missään nimessä sotke venäjää ja ukrainaa keskenään: eivät elämäntilanteissa tai kielellisesti.

Äkkiseltään ajattelin, että kamala tilanne. Voivatko ihmiset mitenkään sopia enää keskenään?

Lyhyen miettimisen jälkeen mieleeni palautuivat kokemukseni nuorena toimittajana Baltian maissa.

Hyvin monen ihmisen kanssa haastattelut hoituivat englanniksi, vaikka molemmat luultavasti puhuimme paremmin venäjää.

Kieli on väline kanssakäymiseen – hyvässä ja pahassa.

Huomaan edelleen, että tuntemattomien korkeasti koulutettujen venäjänkielisten parissa nämä tarjoavat minulle aina yhteiseksi kieleksi englantia, vaikka mieluummin kuulen näiden keskustelukumppaneiden (tai kirjoittavien) käyttävän äidinkieltään.

**

Venäjää puhuville – Venäjällä asuville ja muualla äidinkieltään taitaville tai muuten kieltä ymmärtäville  – haluan toivottaa terveyttä.

Ennen muuta mielenterveyttä.

Maassa on valtavasti – ehkä 20 miljoonaa ihmistä, jotka vastustavat sotaa Ukrainassa.

Eivätkä nämä ihmiset ole aikeissa lähteä maasta, vaikka hyvin paljon maasta onkin poistunut.

Yhteistyön mahdollisuudet venäjäläisten kanssa ovat huonontuneet, mutta eivät välit ole vielä sellaiseksi menneet, että kannattaisi heittää kaikki toiveet paremmista ajoista.

Toimittajien järjestöissä – Barents Pressissä ja Toimittajat ilman rajoja Suomen osastossa on mietitty ja jatkettu hankkeita, joilla tuetaan rajat ylittävää journalismia.

Emme kukaan voi mitään sille, että kaikkeen vaikuttaa tällä hetkellä sota Euroopassa.

Maailmankatsomukset eroavat aina toisistaan.

Punainen joukkue katsoo asioita eri tavalla kuin sininen. Ranskalaiset eri tavalla kuin virolainen. Puhumattakaan meistä Suomessa.

**

Kaikki olemme kuitenkin ihmisiä, kuten venäläinen oppositiopoliitikko Ilja Jašin sanoi oikeudenkäyntinsä loppupuheenvuorossaan, joka on luettavissa pitkään rauhanpuolesta työtä tehneen Kirsti Eran suomennuksena.

”Sanon suoraan, että te, Oksana Ivanovna, teitte itsekin harvinaisen vaikutuksen. Huomiotani on kiinnittänyt, miten kiinnostuneena kuuntelette syyttäjiä ja puolustusta, miten reagoitte sanoihini, miten epäilette ja mietitte. Vallan näkökulmasta olette vain systeemin ratas, jonka pitää kiltisti täyttää tehtävänsä. Kuitenkin näen edessäni elävän ihmisen, joka riisuu illalla tuomarinviitan ja lähtee ostoksille samaan kauppaan, josta äitini ostaa rahkaa. Enkä epäile, etteivätkö meitä huolestuta samat ongelmat. Olen varma, että olette kuten minäkin järkyttynyt tästä sodasta ja rukoilette, että tämä painajainen loppuisi mahdollisimman pian.

Tiedättekö, Oksana Ivanovna, minulla on periaate, jota olen noudattanut monet vuodet: tehdä kuten kuuluu, käyköön miten käy. Kun sotatoimet alkoivat, en epäröinyt hetkeäkään, mitä minun kuuluu tehdä. Minun kuuluu pysyä Venäjällä, puhua totta kovalla äänellä ja kaikin keinoin lopettaa tämä verenvuodatus. Tuottaa fyysistä kipua, kun ajattelen, miten paljon ihmisiä on menehtynyt tässä sodassa, miten moni elämänkohtalo on pilattu ja perhe menettänyt kotinsa. Tähän ei voi sopeutua. Vannon, etten kadu mitään. On parempi viettää kymmenen vuotta telkien takana säilyttäen itsekunnioituksensa kuin vaieta – läkähtymäisillään häpeään sen veren takia, jota hallituksemme vuodattaa.

Aamulehti: ”Jašin on nostanut videopalvelu Youtubessa esille muun muassa venäläisten Butšassa lähellä Kiovaa tekemiä julmuuksia. Hän kutsui tapahtunutta joukkomurhaksi. Jašin pidätettiin kesällä syytettynä väärän tiedon levittämisestä Venäjän asevoimista. Syyttäjät väittivät marraskuussa Jashinin ”aiheuttaneen huomattavaa vahinkoa Venäjälle” ja ´lisänneen poliittisia jännitteitä´ Venäjän joukkojen taistellessa Ukrainassa.”

Joulukortin teksti:

Я сподіваюся на світло у ваших оселях у цю найтемнішу пору року

Ystävät, joulunaikaa! God Jul och Gott Nytt År!

We wish you all Merry Christmas and more time

to be with your loved ones

Поздравляем вас всех с Рождеством и удачи и успехов в новом году!

jarmokoponen
Helsinki

Jarmo Koponen on toimittaja. Puheenvuoroissa painottuu Venäjä. Intohimona naapurimaan kehityksen perkuu. Yli 40 vuotta sitten opiskelijana alkanut tutustuminen jatkuu. 1990-luku vierähti Moskovassa lehdistöneuvoksena ja Pietarissakin YLEn kirjeenvaihtajana. Venäjä ja sananvapausasiat kiinnostavat erityisesti Toimittajat ilman rajoja järjestön Suomen osaston sihteerinä ja Barents Press Suomen varapuheenjohtajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (8)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. ManuKorkman
  Manu Korkman #3799567

  En oikein usko suomalaisten haluun yhteistyöhön venäläisten kanssa pitkään aikaan. Te, joilla on venäläisiä ystäviä, olette tietysti poikkeus.

  Luen silti jatkossakin Tsehovia ja kuuntelen Rahmanovin toista pianokonserttoa.

  Ilmoita asiaton viesti

  • MarttiHaverinen
   Martti Haverinen #3799629
   Vastaus kommenttiin: #3799567

   Siellä länsirannikolla on kai helppo ajatella näinkin… Itse en oikein osaa niputtaa venäläisiä samaan muottiin… meillä itä-suomalaisilla on vielä tuo Karjalakin vieressä… minullakin sukulaisia vielä siellä, kun kaikki eivät ole muuttaneet Suomeen… katsoisin, ettei venäläinen yksilö välttämättä olisi vastuussa valtionsa teoista.

   Ilmoita asiaton viesti

 2. jarmokoponen
  Jarmo Koponen #3799599 Kirjoittaja

  Helsingin Sanomain säätiössä päätettiin tukea Barents Pressiä.
  ”Barents Press Suomi – Venäläinen itsenäinen media ja kansalaisyhteiskunta toimii ulkomailta. Diasporatoiminnalle on luotava olosuhteet, jotta venäläisellä laatujournalismilla on tulevaisuus. Barents Press -yhteistyö keskittyy hankkeessa maanpaossa elävien journalistien tukemiseen. Journalistiverkostoja vahvistetaan suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja maanpaossa elävien venäläisjournalistien välillä. Venäläistoimitusten kapasiteetin turvaamista tarvitaan pitkän aikavälin sananvapauskehityksen takaamiseksi.”

  Ilmoita asiaton viesti

  • PiviKopsa
   Päivi Kopsa #3799766
   Vastaus kommenttiin: #3799599

   Harvinaista lukea toimittajan kynästä rikotulla sydämellä tehtyä ”master pieceä.” Mutta missä ovat ne journalistit, meppiemme lisäksi, jotka saivat aikaan sen, mitä halusivat, – Unkarissa, miksi he eivät muuta itse punalipun alle kaipaamaansa Kremlin ilmapiiriin, vaan koittavat saattaa uudelleen, sitä edes tajuamattaan, kuin lumottuna, kansoja saman kurimuksen alle kuin mistä Unkari juuri oli päässyt:

   Nyt Karpaattien juurella tehdään valintaa, syödäänkö, vai palellutaanko.

   ... kyltissä kerrotaan uusista rajoituksista hintakattotuotteille. Mutta nekin olivat turhia: oli Aldi-supermarketteja, joissa ei ollut enää yhtään kananmunaa. Koviin rajoituksiin kuuluu, että perunoita voi nyt ostaa vain 1 kilon ja maitoa vain 1 litran kerrallaan.
   Unkarilaisten on valittava, lämmittävätkö, vai ostavatko ruokaa!

   Ilmoita asiaton viesti

 3. toivo taipale
  Toivo Taipale #3799651

  Kai me ihmiset ollaan tämmöisiä halutaan valloittaa toisten maa.En kuitenkaan hyväksy että Venäläiset ovat valloittaneet Suomalais-Ugrilaisten maat.Ja piste.

  Ilmoita asiaton viesti

 4. Tom Wilen
  Tom Wilen #3799982

  I have friends here in NYC who were born in St Petersburg and came here to become Americans 9 years ago as they saw opportunities and freedom here and not in Russia. Their children are born here and are now 8 and 6 and speak Russian with parents.

  Grandma just arrived traveling through Cyprus to get here and apply for green card then grandpa will come

  The other two grandparents believe Putin’s propaganda and are staying.

  All their Ukrainian friends here broke up with this family because they are Russians.

  The story comes to mind where a girl gets pregnant delivers baby and leaves it on your doorstep.

  It is not your baby but became your problem the moment it was left.

  More than 200 years ago proud courageous men and women here in American colonies decided to risk their lives to be free – rebelled against the biggest superpower Britain dictator King.

  They did not flee to France or to Brasíl they stood fought and won.

  Freedom is never free.

  That is reason USA became superpower and fought in WW2 the fascist. Patton suggested that he could take Moscow and FDR Democrat said no and gave away Eastern Europe to his friend Joe Stalin.

  Truman democrat bombed nuked Japan but not North Korea and Mao which would have ended socialism and communism fascism in the world.

  Iran under democrat Carter captured our embassy in Tehran.

  After Reagan Republican was elected he was asked about Iran what he would do once in office – he said “an attack on an embassy is an attack on the country – a presidents oath is to protect his country – if Our Embassy is still occupied we will send all we’ve got and make Tehran a parking spot for our F16 fighters” – a week later they came home.

  Obama democrat drew line in sand in Syria about chemical warfare – then did not act. Putin helped Obama in Syria and Obama was silent when Crimea was occupied.

  Trump was unpredictable and Abraham accords was signed in Middle East.

  Biden democrat wobbled and Putin went into Ukraine. Ukraine president Jewish as is Anthony Blinken that’s why US back Ukraine although EU should.

  Get ready for war in 2024 unless russian people get rid of Putin before

  Ilmoita asiaton viesti

  • PekkaNrnen
   Pekka Näränen #3800426
   Vastaus kommenttiin: #3799982

   Täällä Puheenvuorossa voi sekoilla myös englanniksi. Kovan linjan trumpisti Tom Vilen selittää tuttuun tapaansa kaiken pahan maailmassa USA:n demokraattien syyksi ja nyt Yhdysvaltain avun Ukrainalle johtuvan siitä että Zelenskyi ja Blinken ovat juutalaisia.

   Republikaaneja vastaan minulla ei sinänsä ole mitään, John McCain olisi ollut ulkopoliittisessa mielessä aikanaan paras presidentti Yhdysvalloille. Vietnamin sodassa taistellut ja vangiksikin jäänyt McCain halveksi Trumpia, tyyppiä jolla oli ”luupiikki” jalassa kutsuntojen välttelemiseksi ja joka kehtasi vittuilla McCainille tämän vangiksi joutumisesta ja kärsimyksestä Vietkongin vankileirillä.

   Ilmoita asiaton viesti

 5. Tom Wilen
  Tom Wilen #3800500

  Pekka you seem to have no difficulty reading English good – NATO language is English.

  Since you clearly can’t argue with facts while it’s clear Putin took Crimea when Obama in power – laid low when Trump in power – and attacked Ukraine when Biden in power – you call it “sekoilla” I think you are the confused one.

  Biden is senile it’s a fact – people behind the scenes make decisions and influences him – Blinken is one – a very smart Jewish American like Trumps son in law who developed the Abraham accords.

  Do you have problems with Jews ? Are you antisemite?

  RINO is the term we use for McCain or Cheney who just served on Nancy’s committee – in name only.

  There have been good and bad of both parties for sure.

  Then they all after Citizens United Supreme Court decision United with swamp and media into elite not caring about we the people who voted – Trump exposed that.

  Now everybody agrees Commie China tortured own people is a threat to Taiwan ; Iran is an enemy ; Putin must be defeated ; investment in defense is needed – even Finland doubled – Trump told all that two years ago.

  The swamp and libtards will be gone and replaced by patriotic democrats and republicans representing the people.

  Ilmoita asiaton viesti